Spring til hovedindhold

Aktiemarkedet 2023: Det skal du holde øje med i 2. halvår

10 nedslag fra 1. halvår og 10 faktorer, som fylder i investorernes tanker, når det kommer til 2. halvår af 2023. Investeringsøkonom Per Hansen sætter investeringsperspektiv på tendenserne.

Der sker altid meget på de finansielle markeder, og det er aldrig kedeligt, men ikke altid lige investeringsgivtigt. Første halvår var i gennemsnit bedre end frygtet. Fremgangen var dog snarere for de få end de mange.

2023 har hidtil udviklet sig væsentligt bedre end frygtet, da investorerne stod ved indgangen til året. Jeg tror, der primært er 3 faktorer, som har medvirket hertil:

  1. Økonomierne har klaret sig væsentlig bedre end ventet, drevet af høj beskæftigelse og faldende energipriser.
  2. Investorerne var forberedte på et dårligt 2023 efter et forfærdeligt 2022 og havde derfor nedbragt investeringsrisikoen ved at sælge ud af aktier og nedbragt varigheden i obligationer. Den forventede nedtur er udeblevet, og derfor har investorerne manglet risiko.
  3. Amerikanske IT-selskaber har reddet udviklingen for de globale aktier i år, og investorerne klumper sig sammen i det, som stiger, og stigningerne har været kraftige i netop udvalgte IT-selskaber.

10 nedslag for udvalgte dele af aktiemarkedet for første halvår af 2023

  1. FLS har leveret et godt afkast. Det skyldes i hovedsagen, at investorerne køber ind på præmissen om, at udskiftning på toplederposten i 2022 har skabt en betydelig forandring.
  2. Demant er blevet kursmæssigt præmieret for at løfte forventningerne til helåret efter en god guidance tidligt i 2023. Det vidner om god sigtbarhed.
  3. Novo Nordisk har fortsat fed energi, og det har investorerne takseret til en kursfremgang på i underkanten af 20 % år til dato.
  4. Alk Abello skuffer. Først var det et lavere end ventet tabletsalg, som slog benene væk under aktien. Siden blev det ”generationsskifte” på toplederposten, som fik investorerne til at dumpe aktien.
  5. Aktierne har klaret sig overraskende godt, fordi økonomien har udviklet sig bedre end ventet, drevet af meget høj beskæftigelse og meget lave forventninger og et taknemmeligt udgangspunkt.
  6. AI (kunstig intelligens) blev i maj måned den store katalysator for udvalgte US tech-aktier og øgede den i forvejen høje aktiekoncentration til ekstreme niveauer. 2% af S&P 500-selskaberne står for afkastet i første halvår.
  7. De danske banker opjusterer på stribe, og investorerne kan lide, hvad de ser.
  8. Den kinesiske genåbning efter Covid-19 har været skuffende. Kinesiske aktier har udviklet sig som pendulet, som svinger på grund af risikopræmien mht. vækst og geopolitik.
  9. SEK og NOK er blevet de nordiske valutarubler. Fleksible valutakurser kan være elastikken, som kan give sig, når der er brug for det. Her og nu virker det for forbrugerne mest som om, elastikken er sprunget og giver forbrugerne yderligere inflationshovedpine og udenlandske investorer større valutakurstab.
  10. Investorernes gode globale afkast kommer i hovedsagen fra 10 store amerikanske IT-selskaber + Tesla.

10 ting investorerne har i tankerne for resten af 2023

Der er særligt nogle enkelte faktorer, som fylder i investorernes tanker, når det kommer til andet halvår af 2023; kommer vi til at se en bund i SEK? Bliver USD presset af amerikansk pengepolitik? Kan der være udsigt til en opturpause til Novo Nordisk? Venter en opjusteringsmulighed for Danske Bank? Og kan de lavere fragtrater presse indtjeningsforventningerne hos A.P. Møller Mærsk?

  1. Kan der stik imod sædvane komme en blød USA-vækstlanding? Centralbanker er ikke mindst sat i verden for at sikre prisstabilitet og en pengepolitik, som understøtter en stabil vækst. Hvis de kan skrue op for stimulanserne, når økonomien underafkøler og tæmme den vækst- og inflationsmæssigt, når det er påkrævet, har de præsteret på allerøverste hylde. Muligheden for at den amerikanske økonomi oplever en sådan udvikling er i det mindste til stede.
  2. Er Federal Reserve færdig med at hæve renten? Rente(s)top er det gode spørgsmål. Hvis prisudviklingen kun/overvejende er et spørgsmål om pengepolitik, vil inflationen relativ hurtigt falde ned mod 2-2,5 %
  3. Hæver ECB renten 1-2 gange mere? En yderligere ”normal” rentestigning på 0,25 % i juli ligger aktuelt i kortene. Som altid er pengepolitikken dataafhængig. De seneste europæiske nøgletal (bl.a. det tyske IFO) har været lidt svage. Kommer svagheden i økonomien nu, og vil det påvirke inflationen, inflationsforventningerne og ECB?
  4. Bliver USD svækket, når investorerne bliver klar over, at FED er færdige eller kun har 0-1 rentestigninger mere på programmet?
  5. Mens centralbankerne hæver i Europa og holder renteskansen i USA, kan kinesiske stimulanser skabt af en skuffende udvikling efter Covid-19 give medvind. Spørgsmålet er, hvordan risikopræmien reagerer på det?
  6. Bunder SEK ud omkring 0,63 vs DKK, fordi investorerne hen over sommeren 2023 fornemmer, at inflationen 1) er toppet og/eller 2) konjunkturerne i 2024 vender let op? SEK er en konjunkturvaluta.
  7. Kommer der en opturspause til Novo Nordisk efter de seneste års ekstreme optur?
  8. Er der en større risiko for, at A.P. Møller Mærsk nedpræciserer sine 2023-forventninger i forbindelse med halvårsregnskabet på grund af lavere volumen og fortsat faldende fragtrater, som på det seneste er faldet under niveauet før 2020 coronanedlukning?
  9. Bankerne leverer de bedste regnskaber nogensinde, men hovedparten af opjusteringerne er forbi os. Kommer Danske Bank med en sommeropjustering, spørger investorerne?
  10. Kan Bavarian Nordic komme ud af det kursinterval, som selskabet har befundet sig i, i en længere periode?

    Den store ubekendte, som vi alle håber på, men ikke kan forudse, er, hvornår krigen i Ukraine ender. Sker det i 2023?

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
6 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Mikkel Munk
Mikkel Munk
2023-07-11 13:49

Hej Per,

Hvad er dit bud på NOK’s fremtid, særlig i forhold til og møntet på DKK, på hhv. mellem- og langsigt. Alternativt, hvilke scenarier ser du potentielt kan udspille sig?

Anders
Anders
2023-07-05 21:19

Muligvis er det grundet min farveblindhed, men jeg kan ikke se hvad der står med blåt i boks to.

Anders Givskov Hansen
Anders Givskov Hansen
Svar til  Anders
2023-07-05 21:48

Du skriver om kurs tab i aktier i både Sverige og Norge, her kan man “ spille “ to to heste samtidig netop ved at investere i f.eks Kongesberg gruppen, som stormer frem og samtidig håbe på at Kursen er steget på den Norske kr når der skal sælges

Sussi
Sussi
Svar til  Anders
2023-07-06 01:27

1. blå boks = Novo Nordisk
2. = Danske Bank
3. = Bavarian Nordic

Jørgen Engebrg
Jørgen Engebrg
Svar til  Anders
2023-07-10 10:58

Mærk teksten af med pegepinden og du vil kunne se tgeksten. Men Nordnet, burde sætte læselige farver på.