Spring til hovedindhold

Aktienedtur: Nødvendig men også tilstrækkelig nedtur?

Fik investorerne torsdag en september forsmag på hvad den normalt vanskeligste aktiemåned på året kommer til at byde på, eller var det blot den længe ventede minikorrektion, som tilfældigvis indfandt sig på en torsdag i september, og som blev udløst af en brandvarm Nasdaq udvikling tilsat aktieudbrud fra Tesla? Her er lidt perspektiv

 • De amerikanske aktier tog sig torsdag et gevaldigt dyk med kursfald på mellem 3,5 %-5 % på S&P 500 og Nasdaq-indeksene
 • Især Nasdaq udvklingen har længe nærmest kursskreget på i det mindste en aktieopbremsning og nok også reelt en korrektion.
 • Tesla og i mindre omfang Apple har sammen med en kanon udvikling i selskaber som Nvidia, Microsoft, Amazon, Google, Facebook og Netflix udvist en aktieudvikling som står i skærende kontrast til det øvrige aktiemarked og til økonomien i øvrigt.
 • Det har nærmest været som om der parallelt med den virkelige og rigtige økonomi har kørt en investeringsøkonomi, hvor investorerne har været inspireret af digitalisering tilsat rigelig stimulativ pengepolitik.
 • Selv om det ikke ser sådan ud, har langt langt hovedparten af selskaberne i S&P ikke haft nogen speciel god udvikling og næsten ingen andel i de seneste måneder aktieoptur, som for næsten hele stigningens vedkommende er kommet fra og i et par håndfulde selskabers aktiekurser.
 • Korrektionen torsdag skete overvejende i de Nasdaq aktier, som er steget mest. Derimod var der kun mindre/små fald i eksempelvis større amerikanske bankaktier, som fortsat har en meget trykket kursmæssig dagsform. Det tyder på en korrektion i Nasdaq og ikke nødvendigvis i ”hele aktiemarkedet”. I modsætning til Nasdaq indekset er den generelle amerikanske prisfastsættelse ikke anstrengt uden IT/grøn omstilling.
 • Dagens startede med klare tegn på en sektorrotation væk fra de seneste måneders trækheste og over imod bla. bankaktier, som indledningsvis steg med 2-3 %, mens Nasdaq indekset faldt nogenlunde med samme cifre. Siden kommer de mere konjunkturfølsomme aktier ikke holde kadencen.

Stor nedtur eller naturlig korrektion?

Investorerne er naturligvis i tvivl: Er det her begyndelsen til en større nedtur, eller er det en naturlig pause for de aktier som er løbet langt foran de økonomisk realiteter, drevet af investorenes frygt for at stå udenfor? Eller er det slet og ret forløberen for en sektorrotation, hvor en underliggende forbedring i den virkelige økonomi vil afspejle sig i større omfang i de konjunkturfølsomme og cykliske aktier, men hvor en omfordeling af aktier, vil føles som et udsalg af teknologi og udvalgte ”grønne aktier”, som er steget ganske meget?

Sandsynlig sektorrotation

Økonomien bliver stadig understøttet af lave renter og en statslig underbudgettering. Det vil kun være naturligt, at de aktier som halter langt bagefter, og som vil få gavn af en økonomisk bedring, vil opleve et inflow samtidig med at den parallelle investeringsøkonomi vil blive sat lidt uden for kursindflydelse og ud på sidelinjen, i det mindste i en periode.

Aktienedtur mens økonomien ”er som den er”

Torsdagens nedtur skyldes højeste sandsynlig en korrektion på aktiemarkedet og sker ikke først og fremmest som en konsekvens af nye nøgletal og nye økonomiske indikatorer. Økonomien er nu engang som den er. Covid-19 vil være her et godt stykke ind i det kommende år, og det ved investorerne. En optur kan gå i selvsving, og det er den maniske efterspørgselsudvikling i bl.a. Tesla et godt eksempel på

Relevante pejlepunkter

Her er et par ting, som investorerne med fordel kan have for øje:

 • Hvis økonomien er på vej til at få det bedre, SKAL det afspejle sig i de store amerikanske bankaktier, som vil trække andre sektorfæller globalt med op.
 • En nedtur i Tesla er ikke nødvendigvis ensbetydende hverken med en større nedtur i markedet og/eller i Nasdaq. Prisfastsættelsen i Tesla (og for den sags skyld også i IT aktier generelt) er ”på en anden planet”.
 • Vil investorerne begynde at reallokere deres midler og sektorrotere?
 • Er USD faldet kortsigtet overstået?
 • Vil investorerne forberede sig på det amerikanske valg og indregne konsekvenserne af at Trump måske alligevel får en periode mere?
 • Nedtursfaren og faldhøjden er størst i de selskaber som er steget mest og hvor forskellen mellem ændringen i indtjeningsforventningerne og aktiekursen har udviklet sig mest. Samtidig har der globalt men også i Danmark været en grøn eufori og mani, som ikke eller ikke til fulde kan forsvares. Sidst men ikke mindst, vil der kunne blive synliggjort, at nogle af de mindre selskaber, som er steget meget, kan få sig en kursmæssig mavepuster.

Negativ dansk fredagsindledning

Selvom de danske aktier i et vist omfang fik nedturen at mærke torsdag, kan det næppe undgås, at fredagen indledes med generelle kursfald. Hold øje med nogle af de aktier som er steget mest på det seneste, de mindre nye selskaber som har været på himmelfart og grønne aktier, hvor investorerne har skelet mere til de langsigtede muligheder end de kortsigtede udfordringer med at retfærdiggøre og forklare prisfastsættelsen.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer