Spring til hovedindhold

Aktier: Er korrektionsrisiko større end optursmulighed?

Investorerne kan aktuelt glæde sig over et globalt aktieafkast på ca. 23 % målt i danske kroner hidtil i 2021. Opturen og vil ikke fortsætte i samme tempo. Korrektionsrisikoen kan efter min mening meget vel være større end optursmuligheden de kommende uger/måneder, og det kan være tid til at beskytte sin portefølje.

Langsigtet dyrt ikke at være aktieinvestor

”Time spent in the market is better spent, than time spent timing the market”, hedder et godt “aktieordsprog”. Vi ved ikke hvornår investorerne får lyst til at øge deres risiko så markant, at aktierne nærmest galopperer derudaf. På samme måde kan vi heller ikke med sikkerhed kalkulere os frem til, hvornår et aktiemarked korrigerer; hvor meget det korrigerer og hvor længe korrektionen varer. Langsigtet er det eneste vi med stor overbevisning kan sige, at aktier har været og vil være en fantastisk pengeanbringelse. Punktum.!

2021 bliver endnu et fremragende eksempel på at afkast følger den risiko man har haft. Aktier har igen været en fremragende aktivklasse, som har overvundet de fortrædeligheder, som der altid er og altid har været i den globale økonomi. I medgang og sågar også i visse tider i modgang.

Korrektionsforudsigelse er en svær kunstart

Det er en svær kunstart præget af en betydelig usikkerhed at forudsige hvornår det er et decideret dårligt tidspunkt at have aktier. Odds er dårlige, men jeg tillader mig alligevel at mene, at det de kommende uger/måneder kunne være et af de tidspunkter, hvor risikoen for en 5% korrektion eller mere er større end de muligheder, der er forbundet med fortsat at forblive i markedet:

  • Finansministre har været gavmilde med hjælpepakker og understøttelse. Det har givet et forbrugsbingo, som har vendt op og ned på meget. Kombinationen af covid-19 og stor hjemmeefterspørgsel efter alt fra brødristere til fladskærms-tv, har givet online handlen et boost og samtidig fået fragtraterne til at tage en himmelflugt. Den effekt vil aftage i takt med udfasning af hjælpepakker.
  • Har investorerne fået den medvind fra centralbankerne, som de kunne håbe på, og er det bedste i den henseende fortid og ikke fremtidsmusik for investorerne? I USA taler meget for ”tapering” (begyndende neddrosling af obligationsopkøb på decembermødet, red) og efter sidste uges ECB møde vil neddroslingen starte de kommende måneder. Det er ikke størrelsen men retningen og forventningsstyringen, som kan tænkes at dirigere investorerne.
  • Indtjeningsvæksten vil formentlig, bl.a. drevet af ovenstående men også af andre faktorer, toppe ud de kommende 1-2 kvartaler. Når økonomien har indhentet ”Coronaefterslæbet”, skal vi tilbage til hverdagen igen.
  • Udviklingen kan ikke fortsætte og ikke i det tempo vi har set. 1. halvår gav et globalt afkast på 16 % og i 3. kvartal har vi kvartalsmæssigt set en næsten ligeså god udvikling som i de 2 første. 2021 bliver ikke kun godt, men rigtig godt.
  • Det er længe siden vi har haft en større korrektion. Det er ikke givet den kommer nu, men den kommer på et tidspunkt. Jo længere siden det er, at vi har haft den sidste, og jo mere aktierne er steget siden, jo større er risikoen for at den kommer inden for en kortere periode.
  • Vi hører måske ikke så meget om det i Danmark, men det er ikke alle steder, hvor man Covid-mæssigt er i samme situation, som vi er. Delta-varianten er stadig en reel trussel. I USA/Asien er smittetallene ikke just meget lave.
  • Korrektionsrisiko er ikke noget som bliver ”varslet”. Ikke noget som investorerne bliver forberedte på. Det er en del af den skjulte dagsorden. Noget som findes under ”eventuelt”. Lidt som et isbjerg, hvor 9/10 er usynligt under vandoverfladen.
  • Flere investorer og analytikere taler åbenlyst om en korrektion.

Der findes dog også, naturligvis, argumenter for at opturen fortsætter:

  • ”Mere af det samme” er en stærk drivkraft, som man ikke bør undervurdere. Investorerne bliver ikke trætte af aktier bare fordi de er steget meget eller aktuelt stiger meget. I aktiemarkedet bliver der kort sigt ikke eller kun sjældent på indeksniveau givet ”hastighedsbøder”.
  • Vi er i september, som normalt er en vanskelig aktiemåned præget af dårlige afkast. Efter september følger normalt den bedste aktietid på året med solide stigninger i oktober-december og sammen med januar har oktober-januar i gennemsnit haft en stærk kalendereffekt.
  • FOMO har de seneste uger fortrængt korrektionsrisikoen. Frygten for at få glip af noget, mens trenden og tendensen er intakt er stor og har været stor.
  • Det brede aktiemarked tilsiger ikke, at der kommer en korrektion. Investorerne klumper sig stadig sammen i få indekssværvægtere. Trenden med passiv investering er et hurtigtog, som forstærker kursudviklingen i Apple, Google, Amazon, grønne aktier og for den sags skyld også i vores egen Novo Nordisk. I niveauet(erne) under de indeksmæssigt tungeste, er der ingen specielt høj prissætning eller i det mindste ingen alarmerende høj pris på indtjeningen.

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge aktier

Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er alene udtryk for Per Hansens egne holdninger og vurderinger. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Per Hansens eventuelle egne dispositioner fremgår ikke af indlægget.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg.

Du bør altid rådføre dig med egne professionelle rådgivere vedrørende beslutninger om dine investeringer, således at disse afstemmes i forhold til dine konkrete forhold, herunder risikoprofil og økonomiske forhold.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
4 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-09-20 17:01

Supergod artikel. Stor tak herfra

Gæst
Gæst
2021-09-18 00:10

Flot indlæg og artikel Per.
Det er til at forstå og måske handle efter.

Gæst
Gæst
2021-09-14 17:24

Kære Per Tak for en god artikel som sædvanligt👍🏼 Jeg har en forespørgsel, jeg håber I vil hjælpe os Nordnet investorer med. Jeg har som mange andre startet opsparinger til mine børn hos jer, og det er så fedt, det kan lade sig gøre. Jeg hører også meget om den gode skattefinte, man lovligt kan udnytte, hvis man investerer i ETF’er som ikke er på SKATs liste over aktieindkomst beskattede ETF’er. Men de er svære at finde i junglen. Kunne I måske skrive et indlæg, hvor I hjælper os med at finde nogen? Gerne indenfor de populære megatrends. Det tror… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-09-15 06:55

Hej Lars

Tak for din kommentar. Det er udenfor emneskiven her, men jeg gør en undtagelse:-)

Jeg håber du kan finde inspiration og svar på det som du søger i det indlæg, som vi har skrevet her: https://www.nordnet.dk/blog/kickstart-dit-barns-investering-og-giv-det-en-god-start-paa-opsparingen/

Hilsen
Per