Spring til hovedindhold

Kickstart dit barns investering, og giv det en god start på opsparingen

Det giver mening at starte en investering for dit barn, hvis du gerne vil give det en økonomisk god start på voksenlivet. Start tidligt og giv investeringen mulighed for at vokse. Modsat en traditionel børneopsparing er der ikke nogen øvre grænse for, hvor meget du må indsætte på et aktiedepot, og opsparingen kan hæves når som helst.

Dertil kan du investere i ETF’er og udenlandske aktier uden store omkostninger. Det er attraktivt for dig, som gerne vil udvide din investeringshorisont og samtidig skabe den bedste grobund for dit barns fremtid.

Hvad enten du investerer via den kurtagefrie Månedsopsparing eller via almindelig handel, er der ingen omkostninger for opbevaring af dine værdipapirer. Du har derfor mulighed for en billig investering til mindreårige.

Du kan åbne et depot til dit barn her:

Hvorfor giver det mening at investere?

Hvis dit barn først skal bruge opsparingen som 18-årig, eller når han/hun flytter hjemmefra, er der ofte en del år til, at pengene skal bruges. Det gør, at investeringen kan tåle større udsving undervejs og stadig give et godt afkast i sidste ende.

Derudover kan dit barn følge med i investeringerne via sit eget login til Nordnet. Det kan derfor være en gylden mulighed for at lære barnet, hvordan investering fungerer.

Børn under 18 år har desuden mulighed for at benytte deres frikort ved kapitalindkomst og derved undgå at skulle betale skat af de løbende gevinster, såfremt frikortet ikke allerede er udnyttet.

Starter du tidligt med investering, er der mulighed for, at barnet har opnået en god gevinst, når investeringen skal udbetales. Det har vi illustreret i nedenstående graf, som tager udgangspunkt i en investering på 10.000 kroner med startdato for 15 år siden. Her kan du se udviklingen af investeringen over tid. Eksemplet tager dog ikke højde for beskatning.

I denne periode har investeringen både været gennem en finanskrise og COVID-19. Alligevel har investeringen givet flotte afkast både, hvis man har investeret i danske aktier, amerikanske aktier eller det brede aktiemarked. Det skal dog understreges, at historisk afkast ikke er nogen garanti for fremtidig afkast. Vi kan blot konkludere, at investeringen over tid har kunnet betale sig, og at det kan give barnet en økonomisk god start på livet.

Tålmodighed er nøgleordet

Aktier har historisk set givet det bedste afkast over en længere periode – også selvom der er store udsving undervejs.

Det er derfor vigtigt at være tålmodig på dit barns vegne, hvis du starter investeringen i et aktiemarked, der er negativt. Ønsker du mindre udsving på investeringen, kan du tilføje andre investeringer såsom obligationer. Du kan finde inspiration til obligationer her.

Gør din investering automatisk med en kurtagefri Månedsopsparing

Du kan oprette en Månedsopsparing til dit barn og løbende spare op i investeringsforeninger, ETF’er eller fonde. Med en fast overførsel vælger du, hvad du vil investere i, og hvor meget du vil overføre hver måned. På den måde er du fri for selv at skulle investere hver måned.

Start en Månedsopsparing

Vigtig viden

Der er grænser for, hvor meget du kan forære nærtbeslægtede uden, at de skal betale gaveafgift – og det er uanset hvilken opsparingsform, du vælger.

Læs mere om gaveafgift

Hvordan er det nu med SKAT?

Gevinster ved børns investeringer beskattes forskelligt afhængig af, om det er aktieindkomst eller kapitalindkomst.

Aktieindkomst

Børn under 18 år bliver beskattet på samme måde som voksne, når det gælder aktieindkomst.

Beskatning af udbytterne afhænger af, om værdipapirerne eller midlerne til køb af disse er givet som gave fra forældrene, eller om de er købt for barnets egne midler.

  • Er det barnets egen opsparing eller gave fra for eksempel bedsteforældre, vil barnet selv blive beskattet ved udbytter.
  • Er investeringerne eller midlerne en gave fra forældre, er det forældrene, der beskattes af udbytterne, og barnet der beskattes af kursgevinster.

Kapitalindkomst

Børn under 18 år, der ikke har benyttet deres frikort fuldt ud, kan medregne kapitalindkomst i frikortet og derved spare skatten af deres investeringer.

Derfor kan der være en fordel ved kapitalindkomst for børn under 18 år.

Du kan med fordel overveje at investere via Nordnets fire nye internationale indeksfonde, der giver en bred eksponering til aktiemarkedet og samtidig er kapitalindkomstbeskattede, og afkastet herved bliver helt eller delvist skattefrit.

Eksempel

Køb af aktier

Dit barn investerer i Novo Nordisk aktier, og pengene er en gave fra forældrene.

Ved salg bliver han/hun beskattet efter reglerne om almindelig aktieindkomst.

Novo Nordisk udbetaler typisk udbytter en gang årligt. Når udbytterne udbetales til barnets konto, tilbageholdes 27 procent udbytteskat til SKAT, og det resterende udbetales til kontoen.

Da aktierne er købt med penge givet som gave fra forældrene, vil forældrene i princippet betale de 27 procent i udbytteskat. Dette er noget, I som forældre selv skal indberette til SKAT.

Er du i tvivl, om det er registreret korrekt eller har spørgsmål, skal du kontakte SKAT.

Køb af akkumulerende investeringsforening eller ETF

Køber du en akkumulerende investeringsforening (betaler ikke udbytte) eller ETF, der beskattes som kapitalindkomst til dit barn, vil barnet som udgangspunkt blive beskattet hvert år af værdistigningen.

Da akkumulerende investeringsforeninger og ETF’er (som ikke fremgår af SKAT’s positivliste der beskattes som aktieindkomst) bliver beskattet som kapitalindkomst, kan barnet benytte sit frikort.

Er frikortet ikke allerede fuldt udnyttet, kan barnet få en skattefri gevinst af sine investeringer.
Det kan være yderst fordelagtigt frem for 27 eller 42 procent i beskatning, som der ellers skal betales af aktiegevinster.

Du bør derfor overveje at investere dit barns opsparing i investeringer, der er beskattet som kapitalindkomst, så længe dit barns frikort ikke er udnyttet.

Spørgsmål vi ofte modtager hos Nordnet

Q: Kan jeg som mindreårig under 18 år selv handle fra mit depot?

A: Nej, det skal dine forældre, eller den der har fuldmagt til depotet. Du kan som mindreårig selv følge med i investeringerne og logge ind på Nordnets platform og app. Du kan derfor selv udforske mulighederne for investering og drøfte med dine forældre, når der skal handles.

Q: Som bedsteforældre: Hvordan opretter vi et depot og handler til vores barnebarn?

A: Du kan læse mere om, hvordan du opretter et depot, og hvordan du får fat i en fuldmagt til en mindreårig her. Der skal nemlig oprettes et depot, som forældre/værger underskriver. På den måde giver de fuldmagt til, at du som bedsteforældre kan handle på depotet.

Q: Hvad er forskellen på et depot for mindreårige hos Nordnet og en almindelig børneopsparing?

A: Ved et depot for mindreårige hos Nordnet kan du frit vælge mellem alle værdipapirer på Nordnets platform, hvad end du ønsker at handle med aktier, investeringsforeninger eller noget helt tredje.
Der er dertil ingen grænse for ind- og udbetalinger. Du kan altså frit investere det ønskede beløb og trække pengene ud, når du ønsker det.

En traditionel børneopsparing kan derimod kun oprettes, indtil barnet er fyldt 14 år og skal udbetales senest ved barnets 21 års fødselsdag. Der kan indbetales 6.000 kroner årligt af enten forældre eller bedsteforældre, dog kan der maksimalt indbetales 72.000 kroner for hele perioden. Opsparingen vil være låst for udbetaling, indtil det valgte år for udbetaling nås.

Der vil typisk være begrænsning på, hvad en traditionel børneopsparing kan investeres i. Det kan eksempelvis være i udvalgte værdipapirer eller bankernes puljeordninger.

Hos Nordnet har du tilmed ikke gebyrer for opbevaring, hvilket vil sige, at du kan investere i udenlandske værdipapirer og opbevare dem i depotet uden de ekstra omkostninger, som du normalt må betale i en bank. På den måde er der mere tilovers til dit barn.

Mange banker tager gebyr for opbevaring af udenlandske værdipapirer, som eksempelvis ETF’er. Hos Nordnet har vi ingen omkostninger ved opbevaring af udenlandske ETF’er.

Kort sagt: ingen begrænsning for investeringer via Nordnet, ingen opbevaringsomkostninger og mulighed for 0 kroner i kurtage via Månedsopsparingen.

Nordnet Live: Børn og investering med Helle Snedker fra Formuepleje

Se også dette webinar, hvor kundedirektør Helle Snedker fra Formuepleje guider dig igennem investeringer til dine børn.

NB: Da konti til mindreårige er i høj kurs, skal du være opmærksom på, at der kan gå 2-3 uger, før en ny konto er klar til brug. Du får besked, når vi har modtaget ansøgningen, og når kontoen er klar.

Læs mere om Nordnets alternativ til børneopsparing

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge aktier eller andre værdipapirer. Historiske afkast og eksempler på afkast er ikke lig med fremtidige afkast.

Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg.

Nordnet yder ikke skatterådgivning, og dette skal alene ses som vejledning. Det er op til dig som investor at sikre den korrekte beskatning af dine investeringer. Nordnet kan ikke holdes ansvarlig for investeringer som følge af handler ud fra ovenstående information. Er du i tvivl og har spørgsmål, skal du kontakte SKAT eller revisor.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
35 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
K J
K J
2023-12-24 14:08

Hvad hvis man opretter en aktiesparekonto for sit barn, kan man udnytte barnets frikort ved afkast på aktiesparekontoen?

Gæst
Gæst
2023-02-13 20:09

Skal man være kunde i jeres bank for at oprette depot til sit barn og/eller til sit barnebarn?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2023-02-14 11:29

Hej
Man behøver ikke at være kunde hos Nordnet i forvejen, for at oprette en opsparing til sit barn.
Når man opretter et depot til en mindreårig, bliver forældrene i samme proces oprettet i systemet, da dette er nødvendigt, for at vi kan registrere forældrenes fuldmagt til barnets depot.
Mvh
Sean Jensen

Gæst
Gæst
2022-12-28 17:04

Hejsa.
Jeg overvejer at åbne en børneopsparing til begge mine børn hos jer.
De har begge hver en opsparing i banken.
Jeg kunne godt tænke mig at overfører et beløb fra deres nuværende børneopsparinger til den nye opsparing således der er lidt at starte for. Er der nogle regler ifht det, det er jo i forvejen deres egne penge?

Den ældste er meget interreseret i investeringsverdenen, og jeg forstiller mig at han både ville komme til at have aktier, fonde og etf’er på hans depot. Ville evt aktieudbytte i så fald blive automatisk indberettet til skat?

Mvh Maja

Gæst
Gæst
2022-12-26 00:54

Hej Nordnet

Jeg kan ingen steder finde svar på, om man skal betale arbejdsmarkedsbidrag. Det er jo afgørende ift. hvilke omkostninger er er forbundet med en aktiesparekonto til mindreårige.

Gæst
Gæst
2022-02-03 14:46

hvorfor er en børneopsparing i bank en god idé hvis de giver MAX 1.5% i rente – de fleste under 1% ???

Gæst
Gæst
2022-01-03 18:58

Jeg har oprettet en månedopsparing til mit barn i 4 af Nordnets indeksfonde bl.a. Danmark. Bliver mit barns frikort udnyttet af eventuelle kursstigninger hvert år?

Gæst
Gæst
2021-10-27 13:02

Er det muligt, at båndlægge depotet længere end til barnets 18. år (eks. til barnet er 25?) og er det muligt at holde kontoen hemmelig for barnet?

Gæst
Gæst
2021-10-21 15:32

Hej. This is a great article. And more over the conversation with Helle was very informative and put things into perspective. I have one question about taxation, just to be clear about the process. Please correct me if I am wrong somewhere. So – as parents we open a aktiedepot in the name of the child. We deposit some money there from our bank account, and put it in some kind of investment product. Let’s say I choose products that are taxed under capital income. Then let’s say one fine year the corpus has grown to an amount such that… Læs mere

Gæst
Gæst
2021-09-29 19:58

Hej – super fint skriv I har lavet!
Spørgsmål: Såfremt der investeres i ETN’er (eventuelt med gearing) for mindreårige med frikort og det er deres egne midler (gavebeløb), betragtes denne gevinst som enhver anden kapitalindkomst (selvom det er finansielle kontrakter)?

…Og såfremt der har været et negativt afkast et år, vil det så blot kunne fremføres til en fremtidig gevinst i tilsvarende produkter?   

Gæst
Gæst
2021-09-13 22:33

How do you transfer the child savings account from another institution (Sydbank) to you as it seem it is not possible to have more than one child savings account open.
Thanks

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-09-14 08:48

Hi Kiril Are you referring to a standard savings account (fri depot) or a Minor’s Account (aldersopsparing)? One is a general savings account and the other is a pension based account, which has a max limit of 5.400DKK you can pay into the account per year (an amount governed by SKAT). You can have as many accounts per child as you want, but as mentioned, there’s a limit on the Minor’s Account, so there’s no reason for having more than one. However, there are no limits on a Fri Depot and you can have as many of them as you… Læs mere

Gæst
Gæst
2021-07-05 09:42

Hej alle Jeg har snakket med SKAT om, hvorvidt man kunne bruge barnets frikort på kapitalafkastet på barnets investeringskonto. Det sagde de, at man ikke kunne, da afkastet skulle beskattes hos vedkommende, som handlede på vegne af barnet. Jeg synes absolut ikke, at dette giver mening og jeg er uenig med SKAT i deres betragtning. Derfor har jeg behov for at få et bindende svar fra dem, så jeg er sikker på, at jeg ikke gør noget forkert. Men kan i ridse forudsætningerne op for, hvornår man kan bruge barnets frikort. Jeg har selv følgende: Årlige indbetalinger overskrider ikke grænsen… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-07-22 14:18

Hej Jon.

Er du blevet klogere på denne sag? Jeg står netop i samme situation, hvor jeg på vegne af min søn vil investere i kapitalindkomstbeskattede ETF’er (så han ikke bliver beskattet på de første 36.900,- om året).

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-08-09 07:32

Hej Benjamin

Nej, desværre ikke. Jeg havde sat næsen op efter et svar fra Frederik ift. om han specifikt kunne referere til noget sted, hvor det står, at ovenstående metode er accepteret af SKAT. I så fald vil jeg ikke bede dem om et bindende svar.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-10-22 07:13

Er der kommet mere svar?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-01-02 16:50

Stadig ikke noget svar?

Gæst
Gæst
2021-05-05 09:54

Glimrende indlæg, mange tak for gode pointers. Vi har depoter til begge vores børn og synes det fungerer glimrende som “børneopsparing”. Har dog nok ikke undersøgt det med beskatningen i bund, så derfor to spørgsmål: Spg. 1, Hvis jeg eks. investerer i Nordnets Indeksfonde på mit barns depot, vil det så blive beskatte løbende, eller bør jeg gå ind eks. en gang årligt og lave et køb/salg for at sikre at mit barn ikke bliver beskattet af det på een gang når han en dag sælge dele af papirerne efter sin 18 års fødselsdag? Spg.2 , Jeg kan forstå at… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-05-05 10:05

Beklager i øvrigt dobbeltoprettet spørgsmål, men det så ud som om det var forsvundet fra den jommentar jeg oprindeligt stillede spørgsmålet under.