Det giver mening at starte en investering for dit barn, hvis du gerne vil give det en økonomisk god start på voksenlivet. Start tidligt og giv investeringen mulighed for at vokse. Modsat en traditionel børneopsparing er der ikke nogen øvre grænse for, hvor meget du må indsætte på et aktiedepot, og opsparingen kan hæves når som helst.
Dertil kan du investere i ETF’er og udenlandske aktier uden store omkostninger. Det er attraktivt for dig, som gerne vil udvide din investeringshorisont og samtidig skabe den bedste grobund for dit barns fremtid.
Hvad enten du investerer via den kurtagefrie Månedsopsparing eller via almindelig handel, er der ingen omkostninger for opbevaring af dine værdipapirer. Du har derfor mulighed for en billig investering til mindreårige.
Du kan åbne et depot til dit barn her:
Hvorfor giver det mening at investere?
Hvis dit barn først skal bruge opsparingen som 18-årig, eller når han/hun flytter hjemmefra, er der ofte en del år til, at pengene skal bruges. Det gør, at investeringen kan tåle større udsving undervejs og stadig give et godt afkast i sidste ende.
Derudover kan dit barn følge med i investeringerne via sit eget login til Nordnet. Det kan derfor være en gylden mulighed for at lære barnet, hvordan investering fungerer.
Børn under 18 år har desuden mulighed for at benytte deres frikort ved kapitalindkomst og derved undgå at skulle betale skat af de løbende gevinster, såfremt frikortet ikke allerede er udnyttet.
Starter du tidligt med investering, er der mulighed for, at barnet har opnået en god gevinst, når investeringen skal udbetales. Det har vi illustreret i nedenstående graf, som tager udgangspunkt i en investering på 10.000 kroner med startdato for 15 år siden. Her kan du se udviklingen af investeringen over tid. Eksemplet tager dog ikke højde for beskatning.
I denne periode har investeringen både været gennem en finanskrise og COVID-19. Alligevel har investeringen givet flotte afkast både, hvis man har investeret i danske aktier, amerikanske aktier eller det brede aktiemarked. Det skal dog understreges, at historisk afkast ikke er nogen garanti for fremtidig afkast. Vi kan blot konkludere, at investeringen over tid har kunnet betale sig, og at det kan give barnet en økonomisk god start på livet.

Tålmodighed er nøgleordet
Aktier har historisk set givet det bedste afkast over en længere periode – også selvom der er store udsving undervejs.
Det er derfor vigtigt at være tålmodig på dit barns vegne, hvis du starter investeringen i et aktiemarked, der er negativt. Ønsker du mindre udsving på investeringen, kan du tilføje andre investeringer såsom obligationer. Du kan finde inspiration til obligationer her.
Gør din investering automatisk med en kurtagefri Månedsopsparing
Du kan oprette en Månedsopsparing til dit barn og løbende spare op i investeringsforeninger, ETF’er eller fonde. Med en fast overførsel vælger du, hvad du vil investere i, og hvor meget du vil overføre hver måned. På den måde er du fri for selv at skulle investere hver måned.
Vigtig viden
Der er grænser for, hvor meget du kan forære nærtbeslægtede uden, at de skal betale gaveafgift – og det er uanset hvilken opsparingsform, du vælger.
Hvordan er det nu med SKAT?
Gevinster ved børns investeringer beskattes forskelligt afhængig af, om det er aktieindkomst eller kapitalindkomst.
Aktieindkomst
Børn under 18 år bliver beskattet på samme måde som voksne, når det gælder aktieindkomst.
Beskatning af udbytterne afhænger af, om værdipapirerne eller midlerne til køb af disse er givet som gave fra forældrene, eller om de er købt for barnets egne midler.
- Er det barnets egen opsparing eller gave fra for eksempel bedsteforældre, vil barnet selv blive beskattet ved udbytter.
- Er investeringerne eller midlerne en gave fra forældre, er det forældrene, der beskattes af udbytterne, og barnet der beskattes af kursgevinster.
Kapitalindkomst
Børn under 18 år, der ikke har benyttet deres frikort fuldt ud, kan medregne kapitalindkomst i frikortet og derved spare skatten af deres investeringer.
Derfor kan der være en fordel ved kapitalindkomst for børn under 18 år.
Du kan med fordel overveje at investere via Nordnets fire nye internationale indeksfonde, der giver en bred eksponering til aktiemarkedet og samtidig er kapitalindkomstbeskattede, og afkastet herved bliver helt eller delvist skattefrit.
Eksempel
Køb af aktier
Dit barn investerer i Novo Nordisk aktier, og pengene er en gave fra forældrene.
Ved salg bliver han/hun beskattet efter reglerne om almindelig aktieindkomst.
Novo Nordisk udbetaler typisk udbytter en gang årligt. Når udbytterne udbetales til barnets konto, tilbageholdes 27 procent udbytteskat til SKAT, og det resterende udbetales til kontoen.
Da aktierne er købt med penge givet som gave fra forældrene, vil forældrene i princippet betale de 27 procent i udbytteskat. Dette er noget, I som forældre selv skal indberette til SKAT.
Er du i tvivl, om det er registreret korrekt eller har spørgsmål, skal du kontakte SKAT.
Køb af akkumulerende investeringsforening eller ETF
Køber du en akkumulerende investeringsforening (betaler ikke udbytte) eller ETF, der beskattes som kapitalindkomst til dit barn, vil barnet som udgangspunkt blive beskattet hvert år af værdistigningen.
Da akkumulerende investeringsforeninger og ETF’er (som ikke fremgår af SKAT’s positivliste der beskattes som aktieindkomst) bliver beskattet som kapitalindkomst, kan barnet benytte sit frikort.
Er frikortet ikke allerede fuldt udnyttet, kan barnet få en skattefri gevinst af sine investeringer.
Det kan være yderst fordelagtigt frem for 27 eller 42 procent i beskatning, som der ellers skal betales af aktiegevinster.
Du bør derfor overveje at investere dit barns opsparing i investeringer, der er beskattet som kapitalindkomst, så længe dit barns frikort ikke er udnyttet.
Spørgsmål vi ofte modtager hos Nordnet
Q: Kan jeg som mindreårig under 18 år selv handle fra mit depot?
A: Nej, det skal dine forældre, eller den der har fuldmagt til depotet. Du kan som mindreårig selv følge med i investeringerne og logge ind på Nordnets platform og app. Du kan derfor selv udforske mulighederne for investering og drøfte med dine forældre, når der skal handles.
Q: Som bedsteforældre: Hvordan opretter vi et depot og handler til vores barnebarn?
A: Du kan læse mere om, hvordan du opretter et depot, og hvordan du får fat i en fuldmagt til en mindreårig her. Der skal nemlig oprettes et depot, som forældre/værger underskriver. På den måde giver de fuldmagt til, at du som bedsteforældre kan handle på depotet.
Q: Hvad er forskellen på et depot for mindreårige hos Nordnet og en almindelig børneopsparing?
A: Ved et depot for mindreårige hos Nordnet kan du frit vælge mellem alle værdipapirer på Nordnets platform, hvad end du ønsker at handle med aktier, investeringsforeninger eller noget helt tredje.
Der er dertil ingen grænse for ind- og udbetalinger. Du kan altså frit investere det ønskede beløb og trække pengene ud, når du ønsker det.
En traditionel børneopsparing kan derimod kun oprettes, indtil barnet er fyldt 14 år og skal udbetales senest ved barnets 21 års fødselsdag. Der kan indbetales 6.000 kroner årligt af enten forældre eller bedsteforældre, dog kan der maksimalt indbetales 72.000 kroner for hele perioden. Opsparingen vil være låst for udbetaling, indtil det valgte år for udbetaling nås.
Der vil typisk være begrænsning på, hvad en traditionel børneopsparing kan investeres i. Det kan eksempelvis være i udvalgte værdipapirer eller bankernes puljeordninger.
Hos Nordnet har du tilmed ikke gebyrer for opbevaring, hvilket vil sige, at du kan investere i udenlandske værdipapirer og opbevare dem i depotet uden de ekstra omkostninger, som du normalt må betale i en bank. På den måde er der mere tilovers til dit barn.
Mange banker tager gebyr for opbevaring af udenlandske værdipapirer, som eksempelvis ETF’er. Hos Nordnet har vi ingen omkostninger ved opbevaring af udenlandske ETF’er.
Kort sagt: ingen begrænsning for investeringer via Nordnet, ingen opbevaringsomkostninger og mulighed for 0 kroner i kurtage via Månedsopsparingen.
Nordnet Live: Børn og investering med Helle Snedker fra Formuepleje
Se også dette webinar, hvor kundedirektør Helle Snedker fra Formuepleje guider dig igennem investeringer til dine børn.
NB: Da konti til mindreårige er i høj kurs, skal du være opmærksom på, at der kan gå 2-3 uger, før en ny konto er klar til brug. Du får besked, når vi har modtaget ansøgningen, og når kontoen er klar.
Læs mere om Nordnets alternativ til børneopsparing.
Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge aktier eller andre værdipapirer. Historiske afkast og eksempler på afkast er ikke lig med fremtidige afkast.
Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg.
Nordnet yder ikke skatterådgivning, og dette skal alene ses som vejledning. Det er op til dig som investor at sikre den korrekte beskatning af dine investeringer. Nordnet kan ikke holdes ansvarlig for investeringer som følge af handler ud fra ovenstående information. Er du i tvivl og har spørgsmål, skal du kontakte SKAT eller revisor.
Kan man oprette en konto til sit barn der består af indskud (gave) fra både forældre og fx. bedsteforældre, uden der går “kludder” i beskatningen; særligt efter der har været foretaget køb og salg et par gange?
Hej Henning,
Ja, det kan I godt. Som udgangspunkt vil det være barnet der bliver beskattet af investeringerne og udbytter. Skal noget af det udbytte der modtages, beskattes af forældre, skal I selv indberette det til Skat.
Der bør derfor ikke gå kludder i beskatningen, og er I i tvivl kan I kontakte Skat for vejledning.
Med venlig hilsen
Frederik Vest, Nordnet
Jeg har oprettet et depot til mine to drenge og investeret for dem. Nu kan jeg ikke trække pengene ud igen medmindre pengene overføres til en konto i banken, som børnene ejer. Kan det være rigtigt? Kan dette depot til mindreårige ikke bruges som f.eks. opsparing til konfirmation, kørekort osv., hvis dette er i overensstemmelse med bedsteforældrene, som indsætter pengene?
Jeg ønsker, at kunne overføre pengene til min egen konto, når de engang skal bruges.
Ellers vil det give mere mening, at oprette et depot til drengene i vores egen bank og investere der igennem.
Vh
Marlene
Hej Marlene,
Ja, det er korrekt at der skal udbetales til barnets egen konto.
Skal det bruges til konfirmation eller andet, kan I overføre fra barnets konto i banken efterfølgende.
Alternativt kan du oprette depotet i eget navn.
Med venlig hilsen
Frederik Vest, Nordnet
Er det rigtig forstået, at hvis vi ønsker at anvende uudnyttet skattekort (kapitalindkomst) i investeringer for min søn, at så kan jeg IKKE investere i en bestemt udvalgt aktie? Eller har jeg misforstået noget?
Hej Marianne,
Ja, det er korrekt. Hvis I investerer din søns opsparing i enkelte aktier, vil han blive beskattet som aktieindkomst og kan derfor ikke udnytte sit frikort.
Med venlig hilsen
Frederik Vest, Nordnet
Hej Frederik, Et par tillægsspørgsmål i relation til ovenstående spørgsmål: Hvis jeg vælger udelukkende at sætte børnenes midler (på depotet i deres eget navn) i eks. Nordnets indeksfonde, vil de så blive “afregnet” løbende, eller bør jeg aktivt sørge for at lave et køb/salg eks. en gang årligt for at sikre at beskatningen ikke falder på een gang når de selv sælger dele af depotet efter deres 18 års fødselsdag?Hvordan fungerer beskatningen af aktieindkomst for mit barn hvis jeg eks. har købt for 1.000,- Novo Nordisk aktier og de efter et år er steget 15%, så der nu på depotet… Læs mere
Hej, har I mulighed for at linke til de love/paragraffer eller lignende, der danner grundlag for det I skriver under “Aktieindkomst” og “Kapitalindkomst”? Når jeg søger på nettet, kan jeg godt finde mange andre investeringssider, der siger det samme, men kan ikke finde nogen direkte om det på SKATs hjemmeside.
Vh Mads
Hej Mads.
Du kan se mere her, i forhold til aktier og udbytter ved børn:
Skat.dk: C.B.2.1.3.2.3 Overdragelser mellem forældre og børn
Med venlig hilsen
Frederik Vest, Nordnet
Hej Nordnet.
Hvem ejer depotet ? forældrene eller børnene ? og bliver får de automatisk fuldmagt over depotet når de bliver myndig ?
Hej Jesper.
Depotet oprettes i barnets navn og der skatteindberettes på barnet. De vil automatisk have adgang til at handle som 18-årig.
Med venlig hilsen
Frederik Vest, Nordnet
Står der nogle steder hvordan man linker til barnets frikort såfremt man fx vælger at oprette en månedsopsparing i akkumulerende investeringsforeninger/ETFer?
Hej Julie,
Det har ingen betydning, om du investerer via Månedsopsparing eller almindelig handel. Nordnet indberetter handlerne og beholdninger ved årsskiftet til Skat, og Skat udregner gevinster / tab og bør som udgangspunkt benytte barnets frikort.
I kan kontakte Skat, hvis I er i tvivl om hvorvidt barnets frikort benyttes.
Med venlig hilsen
Frederik Vest, Nordnet
For at mormor kan overføre penge til barnets konto på Nordnet, skal hun så selv have et depot og overføre det internt på Nordnet? Eller hvordan beviset man det er fra hende?
Hej Marie,
Der skal laves en almindelig kontooverførsel. Mormor behøves derfor ikke have en konto for, at kunne overføre til barnets konto.
Når I opretter barnets konto, kan I se registreringsnummer og kontonummer under “Indbetaling”.
Angående bevis for, at de er overført fra Mormor. Det forholder Nordnet sig ikke til, dette skal I tage med Skat, hvis der er behov for det.
Med venlig hilsen
Frederik Vest, Nordnet
Kan et barn have en aktiesparekonto, og hvis ja, hvilke fordele ville det give i forhold til et barns investeringer? Er det noget I tilbyder i Nordnet?
Glimrende indlæg, mange tak for gode pointers. Vi har depoter til begge vores børn og synes det fungerer glimrende som “børneopsparing”. Har dog nok ikke undersøgt det med beskatningen i bund, så derfor to spørgsmål: Spg. 1, Hvis jeg eks. investerer i Nordnets Indeksfonde på mit barns depot, vil det så blive beskatte løbende, eller bør jeg gå ind eks. en gang årligt og lave et køb/salg for at sikre at mit barn ikke bliver beskattet af det på een gang når han en dag sælge dele af papirerne efter sin 18 års fødselsdag? Spg.2 , Jeg kan forstå at… Læs mere
Beklager i øvrigt dobbeltoprettet spørgsmål, men det så ud som om det var forsvundet fra den jommentar jeg oprindeligt stillede spørgsmålet under.
Hej alle Jeg har snakket med SKAT om, hvorvidt man kunne bruge barnets frikort på kapitalafkastet på barnets investeringskonto. Det sagde de, at man ikke kunne, da afkastet skulle beskattes hos vedkommende, som handlede på vegne af barnet. Jeg synes absolut ikke, at dette giver mening og jeg er uenig med SKAT i deres betragtning. Derfor har jeg behov for at få et bindende svar fra dem, så jeg er sikker på, at jeg ikke gør noget forkert. Men kan i ridse forudsætningerne op for, hvornår man kan bruge barnets frikort. Jeg har selv følgende: Årlige indbetalinger overskrider ikke grænsen… Læs mere
Hej Jon.
Er du blevet klogere på denne sag? Jeg står netop i samme situation, hvor jeg på vegne af min søn vil investere i kapitalindkomstbeskattede ETF’er (så han ikke bliver beskattet på de første 36.900,- om året).
Hej Benjamin
Nej, desværre ikke. Jeg havde sat næsen op efter et svar fra Frederik ift. om han specifikt kunne referere til noget sted, hvor det står, at ovenstående metode er accepteret af SKAT. I så fald vil jeg ikke bede dem om et bindende svar.
Er der kommet mere svar?
Stadig ikke noget svar?
How do you transfer the child savings account from another institution (Sydbank) to you as it seem it is not possible to have more than one child savings account open.
Thanks
Hi Kiril Are you referring to a standard savings account (fri depot) or a Minor’s Account (aldersopsparing)? One is a general savings account and the other is a pension based account, which has a max limit of 5.400DKK you can pay into the account per year (an amount governed by SKAT). You can have as many accounts per child as you want, but as mentioned, there’s a limit on the Minor’s Account, so there’s no reason for having more than one. However, there are no limits on a Fri Depot and you can have as many of them as you… Læs mere
Hej – super fint skriv I har lavet!
Spørgsmål: Såfremt der investeres i ETN’er (eventuelt med gearing) for mindreårige med frikort og det er deres egne midler (gavebeløb), betragtes denne gevinst som enhver anden kapitalindkomst (selvom det er finansielle kontrakter)?
…Og såfremt der har været et negativt afkast et år, vil det så blot kunne fremføres til en fremtidig gevinst i tilsvarende produkter?