Spring til hovedindhold

Amerikanske aktier: Derfor er indeksinvestering en god ide

Danske invest har tidligere gjort det og nu tyder det på at Nordea Invest gør det samme: Kaster håndklædet i ringen og dropper aktivt forvaltede amerikanske investeringsafdelinger. Dataene er overvældende, men hvorfor har porteføljemanagers det generelt meget afkastmæssigt stramt med netop de amerikanske aktier?

Aktiv forvaltning er en svær disciplin

Mange porteføljemanagers må generelt sande, at det over tid er svært at levere et merafkast i forhold til et indeks. Nogle kan, men for flertallet er det over tid en meget svær udfordring af kæmpe med. Især hvis alle forhold som risiko og omkostninger skal tælles med. Det gælder ikke specielt for de amerikanske men også for de amerikanske afdelinger.

Tendensen går mod indeksfonde

Der findes stadig mange investorer, som har anbragt deres investerings-og aktiepenge i afdelinger, som forsøger at konkurrere med det passive afkast. Trenden går dog klart mod passivt forvaltede fonde, som vælges af langt de fleste nye investorer. Det gælder i høj grad også hos Nordnet.

7-25 % kan overgå benchmark

Data fra S&P viser, at over en 15 års periode har 88 % af de aktivt forvaltede fonde underperformet deres benchmark. I de bedste grupper (afhængig af benchmark) kan ca. 25 % overgå deres benchmark. I de ringeste er kun 7/100 i stand til succesfuldt at kunne konkurrere med det passive afkast. Tallene er meget overbevisende og tilsiger, at du som investor skal have særdeles tungtvejende og gode grund til at vælge den aktive amerikanske investeringsvej.

USA er specielt

USA er specielt og adskiller sig fra andre aktiesteder i verden. Det skyldes givetvis flere forhold; herunder bl.a.

  • I USA er der generelt en 0/1 investeringstankegang. Fokus er på vækst.
  • Vækst er altafgørende. Hvis væksten er tilstrækkelig stærk, spiller aktiekursen eller pris/indtjening en meget underordnet eller helt ligegyldig rolle. Mange udenlandske/globale investorer bliver overraket over hvor markant en drivkraft vækst er.
  • Amerikanerne hylder deres helte og #2 er den første taber. ”The winner takes it all”, og der er kun smuler tilbage til resten. Alle jagter den samme og gode historie.
  • Der bliver lavet data på alt og ikke mindst flow-of-funds er vigtigt. Pengene følger trenden i langt højere omfang end noget andet sted i verden.
  • Hvis du ikke er lokalt tilstede, eller ikke kender de amerikanske ”spilleregler” med hensyn til ”momentum” og ”the winner takes it all” er du på et noget nær ”mission impossible”. Aktiekursen drives af 2 forhold. 1)Vækst der er tilstrækkelig stærk til at drive aktiens værdi højere. 2)Der kommer efterfølgende en investor, som er villig til at overtage dine aktier til en højere værdi.
  • Kursudviklingen i selskaber som Tesla, Zoom, Plug Power, etc. de seneste kvartaler er gode eksempler på aktier, hvor stemningen er en stærkt kursmedbestemmende faktor.
  • Sålænge en vækst er stærk og intakt, vil investorerne være villige til at bakke aktien op med penge – uanset prisen. Når det modsatte bliver tilfældet, vil investorerne sælge – uanset prisen og uanset prisudviklingen. Amerikanske investorer er drevet af et had/kærlighedsforhold, som kan være svært at forstå. I praksis selv for amerikanske porteføljemanagers, som jo i sagens natur også er den del af statistikken. Prisen spiller med andre ord en underordnet rolle.

Indeksinvestering eller gør-det-selv enkeltaktier

Afkastdata tilsiger, at en indeksinvestering vil være et fornuftigt valg for de fleste investorer på det amerikanske marked. Hos Nordnet har vi forskellige muligheder. Du kan eksempelvis investere i vores egen amerikanske indeksfond, en anden indeksfond eller en ETF som følger indeksudviklingen.

Alternativt kan man vælge selv at investere i amerikanske enkeltaktier. Vigtigt er det at huske, at du som enkeltaktier er underlagt de samme ”investeringsregler” og markedsdynamikker, som de porteføljemanagers, som har svært ved at holde trit med udviklingen.

USA aktier med stor global tiltrækningskraft

At så mange investorer bliver tiltrukket af amerikanske individuelle aktier er helt naturligt.

  • Det er verdens største aktiemarked målt på markedsværdi
  • Det er verdens mest omtalte aktiemarked
  • Hovedparten af verdens største selskaber kommer fra USA
  • Vi kender alle Tesla, Apple, Amazon, Google, Netflix, Microsoft. En kendiseffekt.
  • Investorinteressen i og uden om USA om amerikanske aktier er meget høj

Prisen spiller en underordnet rolle for vækstaktier

Alternativt til indeksinvestering er at investere dine egne penge i enkeltselskaber. Data siger ikke nødvendigvis det er det rigtige for alle, men at der er gode grunde til at så mange interesserer sig ekstra meget for de amerikanske ”spilleregler”, som er vigtige at huske: Prisen eller kurs/indtjening spiller en mindre/underordnet rolle for vækstaktierne. I visse periode slet ingen.


Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge aktier

Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er alene udtryk for Per Hansens egne holdninger og vurderinger. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Per Hansens eventuelle egne dispositioner fremgår ikke af indlægget.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg.

Du bør altid rådføre dig med egne professionelle rådgivere vedrørende beslutninger om dine investeringer, således at disse afstemmes i forhold til dine konkrete forhold, herunder risikoprofil og økonomiske forhold.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer