Spring til hovedindhold

Bliver skrækkelige september afløst af opløftende oktober?

September har levet op til sit rygte som en udfordrende aktiemåned. Stigende renter og oliepriser har været med til at presse aktierne yderligere ned. Hvad kommer efter den dårlige udvikling?

September har levet op til sit rygte som en udfordrende aktiemåned. Renterne og oliepriserne er steget yderligere og lægger øget pres på forbrugerne og har været med til at presse aktierne yderligere ned. Hvad kommer efter den dårlige udvikling?

September har været en dårlig aktiemåned. Det ved alle aktieinvestorer. I nedenstående tabel er afkastet vist for den seneste måned for fire udvalgte lande ud fra deres benchmark-indeks.

Danske aktier under pres

De danske aktier har været lidt mere under pres end gennemsnitligt, og det endda selvom Novo Nordisk-aktien har været med til at stabilisere indekset. Novo Nordisk er dog ikke steget i september. De danske aktier har haft flere af de udfordringer, som allerede har været gældende de seneste uger, måneder og kvartaler: Stigende renter og en let skuffende indtjeningsudvikling fortsætter med at spise af aktionærværdien. Det er formentlig fortsat udenlandsk udsalg, som presser aktierne ned.

Investorbekymringer til overflod

Der er nok årsager til kursfald, men der er trods alt også gode muligheder for, at fremtiden tegner bedre end fortiden.

De 4 væsentligste årsager til kursfald

  1. September er gennemsnitligt en svær måned. Det er blevet bekræftet.
  2. Høje renter er blevet endnu højere. Det presser økonomien og forbrugerne, virksomhedernes indtjening og giver muligheder for at opnå høje afkast andre steder end i aktier. TINA-effekten (There Is No Alternative) er langt væk.
  3. Oliepriserne er steget yderligere, og et ubehageligt gensyn, fra et forbrugersynspunkt, med 100 USD per tønde Brent olie er meget realistisk de kommende måneder. Det presser inflationen op, og spiser af forbrugernes disponible indkomst.
  4. De ”magiske 7”, som har udviklet sig positivt i 2023 har vist svaghedstegn og er faldet. De 7 er Apple, Microsoft, Meta, Tesla, Google, Amazon og Nvidia.

Lyset i mørket?

Investorerne går ind i den anden efterårsmåned, og der er grunde til at håbe på, at året trods alt slutter bedre, end det aktuelt ser ud til på aktiemarkederne:

  • Inflationen er stadig for høj til, at centralbankerne vil slippe rentetøjret, men samtidig er væksten også højere, end man skulle forvente. Økonomierne er ikke gået i stå eller i bakgear endnu, selvom noget tyder på, det kan være ved at ske i Europa.
  • Diskussionen om, hvorvidt renterne er toppet, og/eller det vil være mest rigtigt at give renterne tid til at have en inflationseffekt, kører. Renteeffekten på aktierne er kortsigtet størst på signaler om fremtiden, og de kan hurtigt ændre sig. Det, som presser aktierne, er ikke eventuelt endnu en rentestigning, men mere længden af uændrede og meget høje renter.
  • I den sidste septemberuge har tre medlemmer af Federal Reserve argumenteret for, at rentetoppen er nået, og at det er tid til at give rentestigningerne tid til at virke.
  • De seneste nøgletal i Europa viser svag vækst eller økonomisk tilbagegang. Det skyldes ikke kun men også stigende og høje renter. I USA har de seneste nøgletal også vist svaghedstegn, og den normalt så stærke amerikanske forbruger er måske ved at have brugt sin opsparing fra Covid-tiden. I så fald, vil de økonomiske nøgletal de kommende måneder blive mærkbart svagere. Det amerikanske privatforbrug udgør ca. 70% af BNP.
  • Beskæftigelsen er fortsat tårnhøj, og det understøtter økonomien.
  • Oktober til december er normalt det bedste aktiekvartal på året. Sammen med den efterfølgende januar giver det i gennemsnit, men naturligvis ikke altid, en god aktieperiode.
  • Prisfastsættelsen på aktier er fornuftig. I hvert fald hvis man kigger niveauet under de ”magiske 7”, andre ”AI-aktier”, og for den sags skyld også ser bort fra selskaber som Novo Nordisk og Eli Lilly, som lever lidt deres eget liv indenfor diabetes/fedme.
  • Aktier er fortsat en væsentlig del af en langsigtet opsparing. De har fået nogle knubs; nogle af dem endog rigtig mange slag, og stigende renter tilbyder pludselig et reelt alternativ til det, som var investeringsmantraet under perioden med lave og faldende renter (TINA, jævnfør ovenfor).

Hold øje med inflation, renter, USA nøgletal, kvartalsregnskaber og aktiemagi

Der er mange variable at holde øje med. Her er nogle af de vigtige:

  • Inflationsudviklingen.
  • Renteudviklingen og kommentarer fra først og fremmest den amerikanske centralbank, Federal Reserve, men også ECB i Europa.
  • Selskabernes 3. kvartalsregnskab og forventningerne til resten af 2023.
  • De magiske 7, som både har en stor direkte indekseffekt og samtidig en indirekte effekt på ”AI-aktier” og det samlede aktiemarked.

Tabel 1: Oversigt over aktiekursudvikling, 1 måned 2023

Kilde: Egen tilvirkning

LandBenchmark-indeksAfkast seneste måned
DanmarkOMX C25-5,36 %
SverigeOMX S30-1,64 %
TysklandDAX-3,42 %
USANasdaq Composite-5,20 %

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Erol Øzdemir
Erol Øzdemir
2023-10-02 20:25

Vi håber de Best Per Hansen at du har ret.