Spring til hovedindhold

C25: Er Zealand Pharma på vej mod indekset?

C25-indekset er ikke en fast størrelse, og der kan måske være en udskiftning på vej. Per Hansen ser på, hvilke selskaber, der ligger til ud- og indskiftning, og hvilke faktorer der er afgørende for at komme med.

C25-indekset er ikke en fast størrelse, og der sker udskiftninger i indekset af og til. Zealand Pharma har haft en bemærkelsesværdig kursstigning og udvikling i markedsværdien. Det gør ikke selskabet til et OMX C25-selskab her og nu og ved den næste halvårlige revision, men Zealand Pharma er kandidat, hvis den gode udvikling fortsætter, samtidig med at udviklingen for nogle af de selskaber, som ligger ”tættest på”, ikke ændrer sig.

Her er det, jeg noterer mig:

 • Der er kamp om pladserne i OMX C25-indekset.
 • Især når man betragter de selskaber, som ligger på de yderste mandater – 24-25.
 • Netcompany er inde, men trues nedefra af Sydbank ved den næste og forestående junirevision.
 • Andre selskaber, som ligger tæt på samme markedsværdi, er aktuelt bl.a. Bavarian Nordic (aktuelt inde) og Zealand Pharma (aktuelt ude), som det fremgår af tabel 1.
 • Udvælgelsen af selskaberne sker på basis af den del af markedsværdien, som er i ”free-float”; altså den som kan omsættes og ikke ligger på faste hænder.
 • De 35 selskaber med den højeste markedsværdi udtages i en bruttogruppe.
 • Herfra vælges de 25 selskaber med den største omsætning, vurderet i en 6 måneders referenceperiode forud for revisionen, som sker 2 gange årligt.
 • Der ligger altså to primære forhold bag ved udvælgelsen af selskaberne: 1) Markedsværdi og 2) likviditetsperspektiv
 • Netcompany kan være i nedrykningsfare
 • Bavarian Nordics markedsværdi er faldet, men omsætningen er stadig meget høj, og det er jo afgørende
 • Sydbank trænger sig derimod på grundet kursstigning, men likviditeten i aktien er en udfordring
 • Zealand Pharma kan blive en kandidat for 2. halvårsrevisionen ultimo 2023 som resultatet af store stigninger i markedsværdien. Stigningen i markedsværdien kommer dels på grund af kursstigninger og af flere kapitaludvidelser. med efterfølgende aktiekursstigninger. Samtidig er likviditeten i aktien steget.
 • At være C25-medlem giver yderligere opmærksomhed.
 • Når et selskab kommer ind i et toneangivende indeks, skyldes det først og fremmest en positiv selskabsspecifik udvikling, en stigende markedsværdi relativt til andre selskaber, samt en stigende daglig investeringsinteresse (omsætning).

SelskabMarkedsværdi mia. DKK pr. 17. maj 2023
Bavarian Nordic16,655
Sydbank16,283
Zealand Pharma15,091
Netcompany13,455

Tabel 1: Markedsværdi for Zealand Pharma, Sydbank, Bavarian Nordic og Netcompany. Kilde: Nordnet.

Indeksmedlemskab kan kortsigtet have mindre kurseffekt

Et indeks”medlemsskab” giver øget opmærksomed, men er ikke i sig selv en meget stor positiv katalysator efterfølgende, men der kan være en kortsigtet ”opmærksomhedseffekt”. Den store aktiekursbevægelse kommer før indlemmelsen i indekset, hvor investorerne ser lysere på fremtiden. Det er vigtigt at holde kausaliteten for øje.

Derfor kan det betyde følgende:

 • Investorer, som køber ind i indeksprodukter, holder løbende øje med udviklingen og ser på, hvem som kan være på vej ind og ud. De har løbende beregninger.
 • Størst spænding om ind/udskiftning ligger på de nederste pladser
 • Det er her, indeksvægtningen er lavest.
 • Intet er afgjort endnu, men på basis af markedsværdi og omsætning tyder noget på, at Sydbank kan være på vej til at erstatte Netcompany*.
 • Zealand Pharmas tid kan komme ved 2. revision i 2023, hvis den gode udvikling og stigende likviditet fortsætter i 2. halvår.
 • Kursstigningen og med den, den forøgede omsætning og interesse har været markant og mærkbar for Zealand Pharma. Her og nu kommer stigningen formentlig lidt for sent til, at det er meget sandsynligt, at selskabet allerede nu kommer med i indekset, men det kan komme senere i år, og det vil der formentlig blive holdt et vågent øje med.

Figur 1: Kursudvikling for Zealand Pharma, Netcompany, Sydbank, Bavarian 1 år. Kilde: Nordnet

*Anm: Bemærk venligst, at markedsværdi er et øjebliksbillede. Bemærk venligst også, at det som tæller med hensyn til likviditeten, er den samlede omsætning i referenceperioden. Bare fordi en aktie er meget omsat i nogle få dage eller uger, betyder det ikke nødvendigvis noget særligt for hele referenceperioden.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
4 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Yasser
Yasser
2023-10-09 12:40

Hej Per,
Tak for indlægget, som jeg har læst da det udkom. Kan du opdatere os på situationen nu? Zealand har jo en helt anden markedsværdi i dag. Kommer de mon med i C25 ved årsskiftet?

Gæst
Gæst
2023-05-25 11:28

Mon ikke at Zealand Pharmas chance for at komme med i C25 stiger, når Chr Hansen forventelig bliver afnoteret ifm opkøbet fra Novozymes?
Hvilken virksomhed er den næste på listen til at komme i spil udover de nævnte fire?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2023-05-25 11:33

Hej Bjørn

Zealand Pharmas muligheder stiger sammen med alle andres muligheder når Chr. Hansen afnoteres (ukendt tidsramme, men formentlig indenfor de kommende 6-9 måneder). Alt andet lige rykker de 1 plads længere frem, men det springende punkt er stadig markedsværdi og især likviditet, jævnfør indlægget

Hilsen
Per