Spring til hovedindhold

Dansk aktienedtur: Sektorrotation og udenlandsk salg bag stor dansk aktienedtur

De seneste uger har givet et markant kursmæssigt realitycheck for de grønne aktier, de danske life-science ”darlings” og højtflyvende IT-aktier. En fornuftig start på året er blevet vendt helt på hovedet:

  • I 2020 var der tre forskellige grupper af aktier, som gav investorerne – herunder de danske – gedigen afkastmedvind: IT-selskaber, som bl.a. havde gavn af faldende renter; grønne omstillingsaktier samt de danske life-science selskaber med verdensklassekompetencer i deres nicher.
  • I 2021 er den udvikling blevet vendt på hovedet. 2020 himmelstormerne er blevet sendt til bunds. Aktuelt har Vestas/Ørsted mistet ca. 26-27 % af deres børsværdier, som det fremgår af figur 1 nedenfor.
  • De udenlandske investorer har i 2021 valgte de danske selskaber fra.
  • Vestas/Ørsted er ikke ene om at have givet de danske aktieinvestorer meget store kurstab og investeringshovedbrud i 2021. Også selskaber som Chr. Hansen, Simcorp og Genmab har været dyre aktiebekendtskaber i 2021.
  • Derimod har der (for en gangs skyld) været gode nyheder for investorerne i Danske Bank og Lundbeck, som ellers har været de seneste års absolutte bundpropper.
  • Debatten om vaccinerne, og muligheden for at Bavarian Nordic kan komme til at spille en rolle, har været medunderstøttende for udviklingen. Hvis tallene var blevet opgjort for blot et par uger siden, ville tallene endda have set mere imponerende ud for Bavarian Nordic, som på det tidspunkt var den klart mest stigende større danske aktie

2021: 2020 udviklingen er vendt på hovedet

2021 har været den omvendte verden i forhold til 2020. Udsigten til at verdenen igen åbner op efter COVID-19, har fået investorerne til at sælge ud af 2020-vinderne. Det har medført en betydelig dansk underperformance. Investorerne har (i hvert fald på kort sigt) vendt den grønne omstilling ryggen og finansierer også deres køb af bankaktier og generelt cykliske aktier ved at sælge ud af normale ”aktiedarlings” såsom Coloplast, Simcorp og Genmab.

Figur 1: Udviklingen i udvalgte danske aktier i 2021

Kilde: Egen tilvirkning

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge aktier

Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er alene udtryk for Per Hansens egne holdninger og vurderinger. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Per Hansens eventuelle egne dispositioner fremgår ikke af indlægget.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg.

Du bør altid rådføre dig med egne professionelle rådgivere vedrørende beslutninger om dine investeringer, således at disse afstemmes i forhold til dine konkrete forhold, herunder risikoprofil og økonomiske forhold.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer