Spring til hovedindhold

De fleste porteføljer er uforberedte på geopolitisk uro

Når inflationen stiger, fx som følge af geopolitisk uro, kan afkastet på aktier og obligationer falde. Økonom Frank Hvid ser på, hvad du som investor kan gøre for at forberede din portefølje.

“De fleste porteføljer er overvægtet i fred og uforberedte på krig og konflikt.” Sådan siger Bob Elliott, tidligere investeringschef for verdens største hedgefond Bridgewater og i dag topchef i finanshuset Unlimited. Med det mener han, at i tider med optrappende globale konflikter, og i værste tilfælde krig, stiger inflationen ofte, og det rammer afkastet på både aktier og obligationer – især når afkastene beregnes efter inflation, som jo er den relevante målestok.

Bob Elliotts ord er ekstra relevante at lytte til i denne tid. Allerede før krigen mellem Israel og Hamas brød ud den 7. oktober, har en lang række kendte økonomer, historikere og investorer nemlig advaret om, at vi går en mere urolig tid i møde både økonomisk, geopolitisk og finansielt.

En af de mest kendte, der har udtalt dette, er Bob Elliotts tidligere chef, Ray Dalio, stifter og leder af netop Bridgewater. Allerede i hans bog fra 2021 og igen nu i nye artikler og interviews advarer han om, at vi er på vej mod en ny verdensorden og global konflikt mellem den falmende stormagt USA og den frembrusende rival Kina.

I samme bekymrende mol-tone er Jamie Dimon, øverste chef for USA’s største bank JP Morgan, ude og advare om, at vi netop nu går igennem noget, der ligner den farligste tid, verden har set i årtier pga. den geopolitiske situation og en eksplosion i gældssætningen i ikke mindst USA. Den kendte historiker Niall Ferguson og demografiker og historiker Neil Howe er også ude med advarsler om, at vi går ind i uroligere tider med stor risiko for konflikt og krig. Og herhjemme har adm. direktør i Maj Invest, Jeppe Christiansen, før udbruddet af krigen mellem Israel og Hamas allerede placeret den geopolitiske risiko i ”rød zone”.

Bob Elliott indrømmer, at det er vanskeligt at spå om, hvad der vil ske med krigen i Ukraine eller krigen i Mellemøsten eller stormagtskampen mellem USA og Kina. Men risikoen for et øget konfliktniveau er klart til stede, og noget man som investor bør forberede sig på. Desværre er mange porteføljer i dag, også blandt danske private opsparere, i Bob’s terminologi altså ekstremt overvægtet i fred og uforberedte på, at det øgede globale geopolitiske konfliktniveau kan øge inflationen, typisk via højere råvarepriser og mindre global samhandel og teknologiudveksling.

Sådan kan du forberede din portefølje

Derfor er det vigtigt at have dele af porteføljen i aktiver, der giver pæne afkast i tilfælde af, at den geopolitiske uro eventuelt eskalerer, og inflationen stiger. Hans anbefaling er derfor at øge eksponeringen af guld og råvarer generelt. Især energi stiger ofte i pris under globale konflikter, så flere investeringer i naturgas, olie og uran er værd at overveje.

Det kan gøres enten via fonde og ETF’er, der investerer i råvarer direkte. Eller indirekte ved at investere i aktier eller virksomhedsobligationer i selskaber indenfor minedrift og olie- og gasudvinding. Investering i forsvarsaktier er også en mulighed for at polstre porteføljen bedre mod konflikt. Kursen på aktier i en del producenter af forsvarsmateriel er dog allerede steget kraftigt.

En fjerde mulighed, som Bob Elliott dog ikke anbefaler, er at købe flere korte obligationer eller sætte flere penge i banken. Korte obligationer er ikke så kursfølsomme overfor inflation og pengene kan relativt hurtigt geninvesteres til en højere rente, hvis renten fortsætter op. Historien viser dog, at inflationen i konfliktperioder ofte stiger mere end ventet og derfor også udhuler afkastet på selv korte obligationer og indestående på en bankkonto.

Investering i kryptovalutaer som fx bitcoin er også en mulighed, men den deler virkelig vandene i investeringsverdenen. Fortalerne ser det som det nye guld. Modstanderne ser kryptovalutaer som et pyramidespil og en investering i noget uden reel værdi bag. Jeg har personligt ingen stærke holdninger til kryptovalutaer, men kan konstatere, at guld i de seneste år ofte har klaret sig bedre end fx bitcoin i perioder med konfliktoptrapning og uro.

Beregninger fra det anerkendte finanshus AQR viser, at både råvarer og de såkaldte momentumstrategier har givet gode afkast og været særdeles nyttige historisk i urolige perioder, hvor især aktier ofte har taget sig nogle alvorlige korrektioner. Momentumstrategien er en videnskabeligt anerkendt investeringsstrategi, der går ud på at investere i aktiver, ofte aktier,  hvor værdien er i en positiv eller negativ trend, og derigennem sikre sig et attraktivt risikojusteret afkast.

Da AQR’s modeller tyder på, at vi både makroøkonomisk og finansielt ser ind i en tid med langt højere volatilitet og usikkerhed, kan det derfor være fornuftigt at retænke strukturen i sin portefølje. Alt i alt er der flere gode muligheder for at gøre sin portefølje mere robust til at levere afkast i en tid med større geopolitisk uro.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirerDette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
8 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Møller
Møller
2023-10-26 21:50

Det er ret interessant, at artiklen henviser til en historisk forudsigelse, som nu er sket i aktiemarkedet mindst i den seneste måned og måske sker det næste stykke tid. Hvis artiklen havde været bragt for 2 måneder eller længere tid siden, kunne man måske have nedjusteret beholdningen af aktier og holdt en lille pause. Selv er jeg bredt investeret i 10 af de 11 officielle sektorer med blandet aktier, ETF’er, index, fonde med ligeså blandet held. Jeg er ikke ekspert men mener, at man skal være 30% kontant for tiden, eventuelt til køb, når man ser markedet, inflation vende og… Læs mere

Frank Hvid
Frank Hvid
Svar til  Møller
2023-10-28 02:47

Hej Møller. Bob Elliott og AQR og flere af de andre investorer jeg nævner i artiklen, har haft den holdning længe, så det er ikke noget, de lige er kommet op med og de mener også temaet er relevant flere år frem og ikke kun nogle få måneder. Lyder som om du har en godt spredt portefølje. Held og lykke med at time, hvornår markedet vender og der kommer mere ro i verden igen – det er en hård opgave, du har stillet dig selv.

Thomas
Thomas
2023-10-26 11:38

Ja, det er en skam at konflikter er til gavn for olieindustrien og våbenfabrikanter. Det stik modsatte af hvad der burde vækste for at skabe en bedre verden. Naivt, ja, men sandt.

Frank Hvid
Frank Hvid
Svar til  Thomas
2023-10-28 02:36

Hej Thomas. Se mit svar til Marie ovenfor. Men er ellers enig med dig: Der er andre brancher, jeg også hellere ville se tjene nogle flere penge end netop de to.

Marie
Marie
2023-10-26 04:10

Men køb i minedrift samt olie og gasudvinding er da ikke bæredygtigt ift vores aktuelle behov for klimatilpasning? Skal vi blot være passive og se bort fra dette aktuelle problem?

Frank Hvid
Frank Hvid
Svar til  Marie
2023-10-28 02:19

Hej Marie. Jeg forstår din undren. Jeg skrev kun med investeringsvinklen for øje og ikke det bæredygtige som er superrelevant. Men faktisk er der en del grøde i den globale investerings-verden lige nu omkring, hvad en bæredygtig investering egentlig er? Våben og uran opfattes ikke helt så fy-fy som for få år siden. Det samme med minedrift, da fx. elbiler kræver rigtig mange metaller. Nogle argumenterer for, at vi har brug for mere udvinding af olie og naturgas indtil vi har nok fossilfri energi, så vi kan undgå at øge brugen af det endnu mere svinende kul, som flere lande… Læs mere

A. Rasmussen
A. Rasmussen
2023-10-25 21:54

Tak for en kort, klar og tankevækkende artikel.

Frank Hvid omtaler blandt andet, at passende, velvalgte ETFere i denne urolige tid kunne være relevante at anskaffe.

Kan Frank Hvid løfte sløret for hvad konkrete muligheder for indkøb af ETFere ud i guld, råvarer, minedrift samt olie og gasudvinding i praksis kunne være?

På forhånd tak.
Mvh
Rasmussen

Frank Hvid
Frank Hvid
Svar til  A. Rasmussen
2023-10-26 00:44

Søgefeltet her på Nordnet fungerer rigtig fint til at finde relevante muligheder. Skriv fx “oil”, “gold” eller “uran” i søgefeltet og så kommer der både enkeltaktier, fonde og ETF’er frem. Du skal så også beslutte dig for, om du vil eksponeres mod aktier indenfor den specifikke råvarer eller selve råvaren – der kan ofte være en del forskel i kursudviklingen. Jeg har selv en blanding af råvareaktier og ETF’er og certifikater eksponeret til olie, guld, lithium og uran specifikt og råvarer i bred forstand. Guldaktierne har haltet langt efter guldprisen, så vigtigt med begge.