Spring til hovedindhold

Det kan du som investor lære af Tour de France

Tour de France

Hvad kan du som investor lære af Tour de France? Vi er dykket ned i verdens mest populære cykelløb og kommer her med et bud på, hvilke ligheder der er mellem investering og det populære etapeløb.

For mange danskere er juli måned lig med Tour de France. En måned hvor lydtapetet består af de populære horn fra Tour-bilerne, helikopternes evindelige summen og de legendariske citater fra TV-kommentatorerne. Sidste års Tour var måske, set med danske øjne, et absolut højdepunkt. Starten i Danmark, de mange danske etapesejre og selvfølgelig Jonas Vingegaards samlede triumf. Men hvad kan man som investor lære af at se Tour de France? Bær over med os, hvis det bliver lidt nørdet og søgt herfra.

Tålmodighed slår sprint

Touren har sin oprindelse i 1903, og dette års Tour der starter på lørdag, d. 1. juli, er den 110. udgave af det enormt populære cykelløb. Løbet består af 21 etaper fordelt over mere end 3 uger, og det interessante hér er, at det ikke nødvendigvis er rytteren med flest etapesejre, der vinder det samlede løb. Det er sågar sket hele syv gange i Tour de Frances historie, at en samlet Tour-vinder ikke har vundet én eneste af de 21 etaper.

Det er med andre ord en pudsig kuriositet. At vinde løbet handler ikke nødvendigvis om sejrene undervejs, men om at have en langsigtet, tålmodig strategi. Og det kan du som investor tænke over, når du investerer. Har du en lang tidshorisont, så kan de små sejre undervejs være værd at fejre, men i det lange løb kan det kaste mere af sig.

Vive le Tour!
Vi har samlet en liste over selskaber, der alle er involveret i årets Tour de France – enten som holdsponsorer, partnere eller leverandører.
Se listen, og find inspiration her.

Køb og hold vs. delvis hjemtagelse af gevinster

Kilde: Yahoo Finance. Egen tilvirkning. Fra 01/01/2015 til 19/06/2023. Tager ikke højde for omkostninger eller inflation. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.

I grafen herover demonstreres udviklingen af det samlede afkast, hvis man havde købt aktier i Novo Nordisk, Nordnets kunders favoritaktie, i 2015 og holdt dem indtil nu. Der sammenlignes også med afkastet fra en strategi, hvor man har solgt 10% af sin beholdning, hver gang der er opnået et afkast på 10% siden det seneste salg.

I det konkrete tilfælde viser grafen tydeligt, at en “køb og behold”-strategi har været mere indbringende. Dette eksempel har til hensigt at illustrere, hvordan tålmodighed og tillid til ens investeringer kan være gavnligt. Det er dog vigtigt at bemærke, at dette eksempel er udtalt og kun er baseret på Novo Nordisk – en aktie der har præsteret stærkt i de seneste år. Med en aktie der har haft en mindre imponerende udvikling, eller flere aktier sammensat, kunne resultatet potentielt se anderledes ud.

På trods af dette er det værd at huske, at aktiemarkedet generelt har en opadgående tendens over tid. Derfor er tålmodighed ofte en værdifuld dyd for investorer.

Det hele handler om holdet

Når du investerer, har du muligvis mærket, at din samlede investering kan være markant mere følsom, hvis du har få investeringer – i forhold til hvis du har mange, forskelligartede investeringer. Det kan være endnu mere udpræget, hvis du har investeringer i forskellige brancher og lande, med forskellige typer af risici.

En portefølje af mange forskellige typer af virksomheder, brancher og lande vil være mere forskelligartet og modstandsdygtig i sværere tider, hvor du vil blive mindre hårdt ramt, hvis en af dine investeringer falder i værdi. Det er med andre ord risikospredning, der er tale om hér, som bringer sine forskellige styrker i spil.

Det samme gør sig gældende på cykelholdet. Ingen af rytterne mestrer alle discipliner. Okay, Wout Van Aert gør måske nok – men alligevel. En rytter som Jonas Vingegaard er ekstremt god til de seje, opadgående træk, mens slovakiske Peter Sagan er ekstremt hurtig på stregen og er den rytter, der flest gange har hjemtaget den grønne pointtrøje – nemlig seks gange. Angrebsivrige ryttere kan sætte gang i rokader og ændre dynamikken i feltet, mens holdene også har brug for hjælperyttere, der kan bære de forskellige kaptajner gennem de svære etaper. Læger, mekanikere, fysioterapeuter, sportsdirektører og soigneurs er mindst lige så vigtige for hele holdet. For at en vinder kan sejre, er kollektivet nærmest afgørende.

Groft sagt kan man drage den parallel, at et cykelhold består af flere forskellige ryttertyper for at kunne klare alle udfordringer – og det samme gør sig gældende i en stærk portefølje. Det kunne eksempelvis se sådan her ud.

Nordnet One – vores bud på et stærkt hold
Med Nordnet One kan du vælge mellem tre investeringsfonde, som alle indholder et mix af aktier og obligationer fra hele verden. Det betyder, at fondene har stor spredning og derfor er mindre sårbare over for op- eller nedture i et enkelt marked. Fondene justeres løbende for at holde en konstant fordeling mellem aktier og obligationer fra de forskellige markeder. Det har historisk set været en succesrig måde at investere på.

Fondene er baseret på en såkaldt ’indeksstrategi med løbende rebalancering’. Det betyder, at du får en investering med lave omkostninger, som holder det risikoniveau, du har valgt fra starten.

Du kan læse mere om Nordnet One her.

Skader kan ændre ligningen, og det er okay, at det gør ondt

Alle løbets 176 ryttere, fordelt på 22 hold, forbereder sig i lang tid på løbets +3.000 kilometer. Nogle år har der været prologer på få kilometer, mens årets længste etape eksempelvis er hele 209 kilometer. Forskellene på korte og lange, flade og kuperede etaper, uforudsigelige vejrforhold, teknik der driller og styrt kan tvinge holdene til at ændre på deres strategi.

Det samme gør sig gældende i din portefølje.

Hér kan der være brug for at udskifte dine investeringer eller ændre sammensætningen afhængigt af, hvordan udviklingen af dine investeringer er, da dynamikkerne kan ændre sig over tid. Det kan eksempelvis være din investeringshorisont, risikovillighed eller (manglende) behov for likviditet har ændret sig. Det kan være, at nogle af dine investeringer er steget så markant i værdi, at det giver mening at ændre sammensætningen i porteføljen for at balancere den samlede risiko i porteføljen. Risikostyring er derfor også et centralt element i det at investere. Og at sammensætte din investering og dermed den rette placering i cykelfeltet.

Kilde: Standard & Poor’s. Egen tilvirkning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.

Det eksempel man ser ovenfor viser to porteføljer med 10 ens aktier. Den ene portefølje justerer sin fordeling af aktier hver måned for at holde balancen til den oprindelige investeringsstrategi, hvilket kaldes rebalancering. Over tid kan nogle aktier blive mere værdifulde end andre, og derfor får de større vægt i porteføljen. Hvis en enkelt aktie har for stor vægt, øges risikoen.

I eksemplet ser man, at porteføljen med månedlig rebalancering har mindre risiko (lavere standardafvigelse) og bedre risikojusteret afkast (højere Sharpe Ratio). De største og mindste daglige afkast var også bedre for denne portefølje. Det skyldes, at hvis man ikke rebalancerer, kan der være en overvægt af nogle aktier. Så når disse aktier har en dårlig dag, kan det påvirke hele porteføljen i en større grad end hvis alle aktierne udgør lige store andele af porteføljen.

I en portefølje uden rebalancering kan du blive mere afhængig af de højest vægtede aktier for at opnå store daglige afkast, eksempelvis at det kun er kaptajnen der vinder etapesejrene og den samlede sejr, uden hjælp fra resten af holdet. Dette kan være risikabelt, da din porteføljes præstation bliver mere følsom over for udsving i disse aktiers værdi. Betyder det derfor, at du altid bør rebalancere dine porteføljer? Bestemt ikke – men rebalancering kan være et godt værktøj til at kalibrere din risiko. Og eksemplet illustrerer også, at udskiftninger kan være gavnende og ikke bør frygtes.

Succes behøver ikke være spændende

Hvad der kan få seerne op af sofaen i løbet af Tourens 21 etaper, kan være forskelligt fra person til person. En fællesnævner er dog nok, at nogle af de flade sprinteretaper kan være langtrukne og mindre begivenhedsrige – indtil de sidste fem kilometer indfinder sig.

En parallel kan drages til din investering. På helt kort sigt kan det virke som, at de små udsving ikke er voldsomt værdiskabende. På lang sigt kan det derimod kaste en del af sig – især med rentes-rente effekt. Det kan du læse meget mere om her.

Om du tjekker op på din investering dagligt er måske knapt så relevant, hvis du har en meget lang tidshorisont, eller ikke har lyst til at være en aktiv investor. Er du derimod til de små krøller og justeringer som man kender fra bjergetaperne, så kan det give mening at tjekke ind løbende for at få det fulde ud af etapen – og din investering.

Hvad kan du som investor lære?

Ligesom de 22 cykelhold har forskellige strategier og tilgange til, hvordan de vil gribe Tour de France an, varierer det også fra investor til investor, hvad der er passende for dem. Som tommelfingerregel er det dog værd at;

  • Lægge den rette strategi – især med fokus på din løbetid, din risikovillighed, også i forhold til din samlede formue
  • Sætte det rigtige hold – vælg et mix af kaptajn, hjælperytter, sprinter, fysioterapeut i form af de forskellige aktier, obligationer eller investeringsforeninger. Vil du ikke selv vælge, kunne vores Nordnet One-fonde være noget for dig. Dem kan du læse mere om her – du kan også få inspiration til løbende opsparing hér.
  • Forberede dig på skader – vær klar på at skifte ud, hvis der opstår situationer hvor du er utryg eller din strategi ændrer sig.
  • Vær tålmodig og tro imod din strategi – der vil være udsving, og samtidigt kan det lange seje træk belønne sig.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
3 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Ida Albæk
Ida Albæk
2023-06-30 08:33

Sjovt mix imellem den virkelige verden og investeringsverdenen. Tak for altid inspirerende artikler og tak for tip med rebalancering – det har jeg egentlig aldrig tænkt over.

Hans
Hans
2023-06-28 10:50

Meget interessant artikel. Men er der ikke modstrid mellem både at anbefale “køb og hold” og “rebalancering”?

Eller spurgt mere konstruktivt: Har du en anbefaling til længe man skal “holde” inden man beslutter at ubalancen bliver for stor?