Spring til hovedindhold

Er du fremtidsforsker? Hvilke aktier er bedst de næste 10 år?

De fleste danskere husker ét bestemt slogan, som har strømmet ud fra de flestes fjernsyn, og som lyder: ”Tænk, hvis du vandt i Lotto”.

Og det er et slogan, som får os til at drømme. For hvem vil ikke gerne kende de næste Euro Jackpot lottotal? Så kunne man springe alle de mislykkede forsøg over og blot spille på de tal for derefter at blive rig på ingen tid.

Sådan hænger det desværre ikke sammen. Hvis vi dog skal se på den lyse side, så kan vi trøste os med, at aktiemarkedet heldigvis er markant mindre risikofyldt end ved lotto-spil. Samtidig er langt de fleste investorer på aktiemarkedet vindere på lang sigt, hvilket står i skarp kontrast til lotto.

Der er dog visse aspekter, du bør tænke over, inden du investerer i aktier:

  • Strategi
  • Tidshorisont
  • Risiko
  • Sektorer
  • Geografi
  • Konjunkturer

Kan jeg ikke bare købe de 10 største selskaber og så beholde dem langsigtet?

Umiddelbart lyder det som en attraktiv strategi, for så har du en køb-og-hold-strategi, og dermed sparer du handelsomkostningerne. Desværre er det ikke så nemt. De bedste selskaber i dag er ikke nødvendigvis de bedste om 5 eller 10 år – og selv en fremtidsforsker vil have svært ved at spå om det.

For at illustrere dette, viser vi neden for de 10 største selskaber på markedsværdi fra februar 2021:

SelskabMarkedsværdiBranche
Apple2.104.000 mia. USDTech
Saudi Aramco2.025.000 mia. USDOlie
Microsoft1.769.000 mia. USDTech
Amazon1.591.000 mia. USDTech
Alphabet1.408.000 mia. USDTech
Tencent849.000 mia. USDTech
Facebook752.000 mia. USDTech
Tesla712.000 mia. USDTech /Auto /Grøn
Alibaba679.000 mia. USDTech
Berkshire Hathaway584.000 mia. USDFinans

Tech fylder 8 ud af de 10 største selskaber i verdenen i 2021. Det betyder, at hvis du udelukkende køber disse selskaber, så har du nærmest kun eksponering i tech i din portefølje. Du opnår derfor ingen reel spredning i forhold til sektorer, og netop spredning kan i sidste ende være din redning.

Samtidig er der historisk set meget få selskaber, der har evnet at ligge i top 10 i flere årtier. Faktisk er det kun Microsoft, der konstant har ligget i top 10 siden år 2000.

Prøv at se denne animation over de sidste 20 år. Her kan se du, hvilke selskaber der har ligget i topppen.

I år 2000 var der kun to tech-aktier repræsenteret. Derfor skal du passe på med at sværge til en køb-og-behold-strategi:

Hvad kan jeg gøre som investor?

Som investor skal du løbende holde øje med de selskaber, du ligger inde med. Samtidig skal du forholde dig til fremtiden og ikke blot se på, hvilke selskaber der historisk har været gode.

Hvis du køber et indeks i form af en Global ETF eller en indeksfond, så har du automatisk allokering mod de største selskaber og vil automatisk få skiftet ud i porteføljen i takt med, at verdenen ændrer sig. Du skal dog være opmærksom på, at hvis for eksempel tech klarer sig dårligt i de næste 1-2 år, så rammes indekset hårdt, fordi tech fylder over 20 procent på nuværende tidspunkt.

Måske det næste årtis vindere er Finans, Medicinal eller grønne aktier. Vi ved det ikke, men som inspiration til at vælge aktier, sektorer og brancher finder du en række brugbare links her:

Se videoen: De 15 mest værdifulde virksomheder – visualiseret

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg.Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast, og investering kan påføre tab.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-04-08 13:16

Jeg solgte mine Baba, da jeg via shareville opdagede, hvad ejere af dette papir også ejede – det rene skrammel.
Norwegian, Tesla, Kahoot mv, rødt flag.
Vestas og Novo, her ser man de fornuftige langsigtede valg om end lidt kedelige – og det er fint.