Spring til hovedindhold

Fem tips til at investere bedre

At have sin opsparing placeret i aktier og fonde har historisk set været en god forretning for de fleste, som har investeret over en længere periode. Her er fem tips, du kan overveje, hvis du da ikke allerede benytter dem.

At have sin opsparing placeret i aktier og fonde har historisk set været en god forretning for de fleste, som har investeret over en længere periode. Ved at investere i selskaber der skaber resultater, har dine penge de bedste muligheder for at vokse. I denne artikel skal vi kigge på fem tips, du kan overveje, hvis du da ikke allerede benytter dem.

Nummer 1: Vælg den rette kontoform

Sørg for, at du benytter den type investeringskonto/depot, som er bedst for dig. Der findes mange forskellige ordninger i Danmark, som alle giver dig mulighed for at investere med forskellige former for beskatning. Hvis du vælger den kontotype, der passer til din situation, kan du muligvis spare penge i skat.

Hvis du investerer frie midler (fx din løn som er udbetalt), kan du vælge et normalt aktiedepot eller en aktiesparekonto.

Et aktiedepot er vores standard kontotype, og giver dig størst fleksibilitet i forhold til, hvilke typer investeringer, du vil lave, og der er ingen øvre loft på, hvor meget du kan investere her.

Aktiesparekontoen kan give dig en skatterabat, da afkastet på den kun beskattes med 17%, den har dog også sine begrænsninger på andre punkter. Se fordele ved en aktiesparekontoen her.

Hvis du vil investere frie midler og er klar til at binde dem helt frem til pensionsalderen, kan du vælge en aldersopsparing, hvor beskatningen af afkastet er endnu lavere, nemlig 15,3%.

Nummer 2: Hold øje med dine omkostninger – og hold dem nede

Der er meget, der er usikkert, når man investerer, og det kan være svært for selv erfarne forvaltere at garantere noget om afkast. En ting, der dog med sikkerhed vil forbedre dit afkast, er at sikre dig, at du investerer med lavere omkostninger. Hvis du husker på, at omkostninger bliver trukket direkte fra dit afkast, er det tydeligt, at der bliver stor forskel på at betale 0,5% eller 1,5% i årligt afkast.

Se nogle konkrete regneeksempler her: “Skal du eller banken køre i din Tesla, rejse Jorden rundt eller bo i dit sommerhus?”

Nummer 3: Spred risikoen med fonde, ETF’er eller investeringsforeninger

Enkeltaktier er muligvis den investeringsform, der får mest opmærksomhed i medierne og blandt analytikere. Men for de fleste vil det være en rigtig god idé at supplere investeringerne i enkeltaktier med investeringer i fonde, ETF’er eller investeringsforeninger. De kan nemlig give dig den risikospredning, som enkeltaktier ikke giver. Og her kan man også overveje at sprede risikoen yderligere ved også at investere i fonde, ETF’er eller investeringsforeninger, der indeholder obligationer. Det kan både være via rene obligationsfonde eller blandede fonde, der både har aktier og obligationer, som fx Nordnet One.

Nummer 4: Månedlig investering – udnyt dollar cost averaging og trick din hjerne

Med Nordnets Månedsopsparing kan du lave en automatisk investering af et fast beløb hver måned. Det har (mindst) to fordele:

  • Du “snyder” din hjerne til at spare mere op, uden det føles som et tab. Da pengene automatisk bliver overført til din investering hver måned, vil det ikke føles som et tab af penge, du ellers kunne have brugt på noget andet.
  • Hvis du investerer fast hver måned, opnår du yderligere risikospredning. Princippet kaldes dollar cost averaging, og det går kort fortalt ud på at investere et fast beløb hver måned, uanset hvordan markedskursen er i det pågældende øjeblik. På den måde vil du nogle måneder ramme høje kurser og andre måneder ramme lave kurser. Men set over en lang periode, hvor du bruger denne metode, vil du ramme en gennemsnitlig kurs, og din risiko for at komme til at investere på et dårligt tidspunkt, vil være væsentlig formindsket.

Nummer 5: Søg inspiration og hold dig opdateret

Man behøver ikke læse finansnyheder hver dag for at investere. Men som så meget andet, bliver det sjovere, hvis man bruger en lille smule tid på det. Med Nordnets app kan du nemt følge med i, hvordan det går med dine investeringer, når du har lyst. Du kan også finde inspiration til din næste investering med vores screener, følge vores podcast, lave lister med dine favoritaktier, bruge vores inspirationslister tilpasset til dine interesser og tilføje kursalarmer, hvis du vil have en notifikation, når en aktie rammer en bestemt kurs.

Hvis du vil tale med andre om aktier og investeringer, kan du også tilmelde dig Shareville, som er vores sociale platform for alle typer af investorer. Det er gratis at bruge Shareville, og vil der være mulighed for at gå i dybden med andre engagerede brugere inden for det investeringstema som interesserer dig.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer