Spring til hovedindhold

Fest forude for Vestas og danske biotech-aktier

For første gang i lang tid er den positive stemning skiftet over mod tech, biotech, clean energy og andre ”dyre” aktier, hvor værdiansættelserne har været høje og baseret på mere langsigtede investeringshorisonter.

Lige efter dansk lukketid fredag skete der noget højt overraskende på det amerikanske aktiemarked. For første gang i lang tid skiftede den positive stemning over mod tech, biotech, clean energy og andre ”dyre” aktier, hvor værdiansættelserne har været høje og baseret på mere langsigtede investeringshorisonter.

Nasdaq sluttede hele 3 procent oppe ved lukketid kl. 22 fredag aften dansk tid. Også det amerikanske biotech-indeks og clean energy-indeks spurtede 3 procent opad. Lige netop disse indeks har ellers fået store hug de seneste måneder i kølvandet på forventningerne til stadig flere renteforøgelser fra den amerikanske centralbank og samhørende stigende obligationsrenter.

Men der er tydeligvis ved at sætte sig en usikkerhed i markedet, om vi faktisk også får 3-4-5 renteforøgelser fra den amerikanske centralbank i år. Selve rentemarkedet forventer helt sikkert renteforhøjelser på de næste to rentemøder og flere senere på året.

I går regulerede rentemarkedet kun en lille smule på de tidligere forventninger ved at skrue lidt ned for fem og seks rentestigninger i år. Så der er stadig lang vej til, at renteforventningerne for alvor ændrer sig, efter den seneste tids markant ændrede renteudsigter med flere forøgelser end tidligere.

Når den positive stemning på de dyre tech-relaterede aktier måske alligevel fortsætter, kan det være fordi aktiemarkedet ser endnu længere frem end rentemarkederne. Som nævnt i aktiestrategi-analysen for en uge siden, ser vi tydelige tegn på vigende transportpriser på både vand, land og i luften. Og det kan være en indikation på, at presset er ved at tage af logistikpropperne, og at flaskehalsene i forsyningskæderne til erhvervslivet er ved at lette.

Udviklingen kan hænge sammen med, at der er mindre blus på økonomien med svagere vækst, og det understøttes også af vigende priser på en stribe råvarer. Blandt andet kobberpriserne begynder at vise tegn på en top, og netop disse råvarepriser har historisk vist stor samvariation med det bredere CRB Raw Industrial indeks, der består af en kurv af vigtige råvarer til fremstillingsindustrien.

Vi erkender, at det er alt for tidligt at konkludere endeligt på de nye signaler. Men vi bemærker også, at den nyeste opdatering af den vigtige BNP-indikator fra Atlanta Fed viser, at USA’s økonomi i årets første kvartal bevæger sig på kanten af recession, eller måske stagflation.

Udsigt til fest for flere danske aktier mandag: Med mindre der sker noget dramatisk over weekenden, så er der umiddelbart lagt op til en aktiefest mandag i flere af de danske aktier, som har fået store hug de seneste uger.

Vi ser solid fremgang for flere af de store biotech-aktier samt de dyreste papirer indenfor farma, blandt andet Genmab, Bavarian og ChemoMetec. Også Vestas og Ørsted står til pæne plusser efter en meget lang nedtursperiode for de globale clean energy-aktier.

Vores overordnede syn på aktiemarkedet er stadig præget af, at vi forventer genåbning af samfundene over de næste måneder og mindre pres på logistikkæderne på grund af generelt vigende vækst i fremstillingsindustrien.

Genåbningen vil især hjælpe serviceerhverv, underholdning og restauranter/hoteller. Vi ser fortsat positivt på Pandora, som har haft mange lukkede butikker, SAS og Parken, som også vil begunstiges af mere åbning.

Fortsat balanceret risiko i portefølje: ØU’s portefølje og ØU’s Investeringsfond, Aktieugebrevet Invest, har den første måned af 2022 klaret sig tilfredsstillende med et afkast på minus 5 procent, sammenlignet med Copenhagen Benchmark på minus 10 procent og C25 på minus 12 procent.

Resultatet er opnået gennem en balanceret portefølje, hvor særligt de finansielle aktier og ”genåbningsaktierne” har klaret sig godt. På nogle enkelte poster har vi også fået store hug, men det har været en kalkuleret risiko, vi har valgt at tage.

Vi har aktuelt 85 procent af kapitalen i spil, og vi overvejer at begynde små trinvise opkøb af nogle af de store danske superaktier, som er faldet mest i kurs over de seneste måneder.

Vi ser en stribe gode købsmuligheder. Men vi gør os ikke forhåbninger om, at vi lige præcis kan ramme bunden, og derfor vil nyindkøbene ske i små portioner.

Selvom der kan være nye positive vinde på vej ind over aktiemarkederne, er det ikke ensbetydende med, at man skal kaste al forsigtighed over bord. Vi står fortsat foran en periode, hvor centralbankerne skal tøjle inflationen, og hvor det ser ud til, at den økonomiske vækst går ned i gear. Så der kan fortsat ligge store bump forude på aktiemarkederne.

Morten W. Langer

Prøv Økonomisk Ugebrev FORMUE med handelsbeskeder på SMS og mail her (første måned 1 kr.).

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er et udtryk for skribentens personlige holdning. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer