Spring til hovedindhold

Følger korrektion efter aktierotation?

De seneste uger er aktieinvestorerne begyndt at indstille sig på, at verden igen vil åbne op på et eller andet tidspunkt i løbet af 2021. ”En gang i den tidlige sommer” synes her og nu at være investorernes pejlemærke og bedste estimat. Vi har set en rotation mod cykliske aktier, men mangler at se en korrektion. Her er investeringsperspektivet:

  • Investorerne er ikke kun ved at indstille sig på, at verdenen åbner op igen, men har også i et vist omfang positioneret sig til det.
  • Investorerne spejder efter, hvornår det er realistisk, at tilstrækkelig mange borgere er blevet vaccineret til, at det på samfundsniveau har en betydelig effekt.
  • Den synlige og betydelige effekt vil være, når flyene igen er fyldte, fodboldkampe har masser af tilskuere, barer og restauranter er åbne uden eller kun med meget begrænsede restriktioner.
  • Aktiemarkedet forsøger altid at være seks måneder eller længere foran. Da bevægelsen startede i januar, er det realistisk at antage, at investorerne tror/håber/positionerer sig efter en effekt i midten af 2021.
  • Investorerne har først og fremmest købt ind i cykliske aktier og finansaktier. Det er helt naturligt af flere årsager. For det første har disse selskaber et ”naturligt” efterslæb økonomisk og aktiekursmæssigt fra 2020. Samtidig har vi de seneste uger set en tendens til stigende renter. Det vil, i det omfang det viser sig varigt og holdbart og renterne kun stiger moderat, være positivt for bankerne.
  • Vi har endnu ikke set en meget negativ effekt på rotationen i eksempelvis IT-aktierne. Effekten ville være, at du bytter dem ud med cykliske aktier, og samtidig at stigende renter kan ramme de multiple nøgletal, som selskaberne kan handles til. Jo lavere renter alt andet lige, jo højere er nutidsværdien af en fremtidig vækst i indtjeningen. Det har ikke mindst været noget af det, som har drevet IT- og andre vækstaktier de seneste år i takt med rentefaldet.
  • De grønne aktie har været udsat for en vis profithjemtagning. Måske har der også været en snert af sektorrotation inden over, hvor investorerne har hjemtaget profitter og solgt ud af de grønne himmelstormere. Eksempelvis er Ørsted faldet med mere end 20% fra toppen. Også Vestas har været udsat for gevinsthjemtagning. Det kan ses som del af en rotation, men også blot skyldes, at der er nogle investorer, som har taget et prisfastsættelsesmæssigt reality check og blevet overrasket over, hvor høj prisfastsættelsen er ikke kun i en, men i alle de grønne aktier.

Stigende renter kan udløse fokus på stigninger og prisfastsættelse

Indtil videre har aktiemarkedet kunne håndtere rentestigningerne ved, at de cykliske aktier har opsuget den likviditet, som er blevet trukket ud af aktier med en meget høj prisfastsættelse. Det er dog ikke givet, at det bliver ved med at forholde sig sådan.

Netcompany og Simcorp kan komme i prisfastsættelsesfokus

Hvis præmissen bag den store aktieoptur til dels har været fortsat faldende renter, vil stigende renter og ikke mindst fornemmelsen for i givet fald, at renterne kan stige yderligere, kunne få investorerne til at sælge ud af selskaber, som har en meget høj prisfastsættelse. Eksempler herpå er IT-selskaber som Zoom, Tesla og grønne aktier som bl.a. amerikanske Plug Power. En del af det nuværende kursniveau er baseret på et fremtidigt indtjeningsforløb, som investorerne ikke har fokuseret på de seneste kvartaler. Hvis prisfastsættelsen bliver et emne sammen med rentestigninger, kan der komme en større korrektion. I Danmark kan det bl.a. komme til at blive bemærket i succesfulde selskaber som Netcompany og Simcorp med den gode udvikling og meget høje prisfastsættelse.

Centralbankerne kan blive udfordret af stimulanspakker

Centralbankerne har ikke brug for, at investorerne begynder at tvivle. Federal Reserve har allerede klart signaleret, at der ikke er ændringer i deres politik. Hvis politikerne fortsætter med at stimulere økonomien og vedtager endnu en amerikansk stimulanspakke og dermed skubber til et læs, som er sat i gang, kan det gøre aktiemarkedet mere rentefølsomt end den amerikanske centralbank synes godt om, og langt mere end aktieinvestorerne aktuelt ved.

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge aktier

Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er alene udtryk for Per Hansens egne holdninger og vurderinger. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Per Hansens eventuelle egne dispositioner fremgår ikke af indlægget.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg.

Du bør altid rådføre dig med egne professionelle rådgivere vedrørende beslutninger om dine investeringer, således at disse afstemmes i forhold til dine konkrete forhold, herunder risikoprofil og økonomiske forhold.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer