Spring til hovedindhold

Grøn omstilling: Større nedtur efter ekstreme stigninger. Kender investorerne risikoen?

Det er ikke kun i Danmark, at de grønne aktier har fået sig en ordentlig kursmæssig mavepuster. Prisfastsættelsen er gået fra ”meget fantasifuld” til ”høj men forståelig”. Spørgsmålet er om kursfaldene er kulmineret?

  • 2020 aktiehimmelstormere har fået et gedigent reality check i 2021
  • Det er gået hårdt ud over Vestas/Ørsted, men nedturen har været bredt funderet.
  • I nedenstående figur 1 er medtaget kursudvikling for Ishares Clean Energy, som er en af de brede indeks, som mange investorer har investeret i det seneste år
  • Den største enkeltaktie i det indeks er Plug Power (vægter ca. 9 % i indekset), som næsten er blevet halveret fra toppen. Til sammenligning vægter Vestas ca. 4 % i samme indeks.
  • Et eksempel på en mindre aktie, som er skudt mod himlen i 2020 er norske Everfuel (brint). Den er også mere end halveret fra toppen i 2021.
  • For samtlige aktier er det værd at bemærke, at selv om der har været talt om en større nedtur, har de investorer som købte ind i den grønne omstilling for 1 år siden, stadig fået et stort afkast.
  • Reelt har kursfaldene, hvor markant de end synes, ”blot” sendt aktierne tilbage til niveauet fra december (Ishares og Plug Power) samt september/oktober for Ørsted/Vestas vedkommende. Det viser med ekstrem tydelighed, at der de seneste måneder har været tale om afkastmæssige fartoverskridelser i storskala.
  • Taberne har været de investorer, som kom for sent med og som måske først er blevet investeret i 2021.

Lav(ere) prisfastsættelse er den gode nyhed

Den gode nyhed om den grønne omstilling er, at den kører videre, og at vi formentlig blot har taget den første runde af mange flere som vil følge de kommende år. Prisfastsættelsen er faldet ganske meget og kan måske tænkes set i et længere sigtet perspektiv at give en fornuftig indgang for nye investorer. Flowet af nye penge i grøn omstilling vil formentlig være stort de kommende år.

Absolut prisfastættelse stadig meget høj

Selv om prisfastsættelsen er faldet ganske meget, er den reelt blot gået fra ”Vanvittig og helt uforsvarlig” til ”meget høj men forståelig”. Spørgsmålet er om og hvor mange investorer har været klar over, at prisfastsættelsen har været så ekstrem som tilfældet har været, og at den grønne omstilling ikke tilbyder en risikofri investeringsmulighed?

ALLE har talt og investeret grønt

Mange investorer og analytikere har lavet linealforlængende analyser. I en tid hvor ALLE KUN taler om den grønne omstilling og de grønne muligheder, er det ikke unaturligt, at det grønne billede har stjålet al opmærksomhed og måske hypnotiseret nogle investorer. Pensionskasser har givet muligheder for at dirigere pensionsopsparingen over i den grønne omstilling. Alt i alt har det naturligvis haft en betydelig kurskonsekvens.

Vil mindre selskaber kapitalisere på opturen?

De seneste måneder har et ekstremt likviditetspres mast de grønne aktiekurser op. Siden fulgte en nedtur som på samme måde også har været ganske hård. Yderligere kursfald kan ikke udelukkes: Prisfastsættelsen er stadig meget høj og forude venter formentlig, at en række især mindre selskaber (ikke Vestas/Ørsted) vil udnytte de fortsat meget høje prisfastsættelser til at udstede yderligere aktiekapital for at sikre deres økonomiske fremtid. Spørgsmålet er hvordan investorerne vil tage imod det?

De kommende måneder vil der formentlig ske et udskilningsløb mellem fuldt finansierede selskaber og mindre selskaber, som vil bede investorerne om flere penge. Det vil kun være naturligt, at det forholder sig sådan. Det er vigtigt, at investorerne holder godt øje med og ser sig godt for.

Grøn fremtid har en pris

Fremtiden er mere grøn. Investorerne skal dog se sig for. Grøn og gratis findes ikke. Selv om aktiekurserne er faldet meget, kan faldhøjden stadig være overraskende høj.

Se yderligere. ”Ørsted, guld og grønne skove”

Figur 1: Kursfald fra top til bund i udvalgte danske aktier + Ishares Clean Energy + Plug Power og norske Everfuel.

Kilde: Egen tilvirkning

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge aktier

Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er alene udtryk for Per Hansens egne holdninger og vurderinger. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Per Hansens eventuelle egne dispositioner fremgår ikke af indlægget.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg.

Du bør altid rådføre dig med egne professionelle rådgivere vedrørende beslutninger om dine investeringer, således at disse afstemmes i forhold til dine konkrete forhold, herunder risikoprofil og økonomiske forhold.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
4 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-03-12 21:34

Det ser jo unægteligt ud til at i hvert fald trenden, hvor solar-aktier outperformede olieaktier, er ovre for denne gang. Det ses af grafen, der kan ses ved at følge linket:
https://drive.google.com/file/d/1CpiJ0n0E2pvHJ1soqiDSGzEYEeYeO3Vu/view?usp=sharing
Kurven viser den relative kursudvikling af Solcelle ETF “TAN” overfor OlieService ETF OIH.
Den kurve er nu vendt nedad, og har brudt det lange 200 dages glidende gennemsnit nedad.
Det betyder, at “Olie” nu outperformer “Sol”

En kurve, der efter min mening siger meget mere end ord

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-03-13 18:41

Men hvor længe? 😉 Hvis man er langsigtet, er det i hvert fald ikke olie, jeg vil anbefale nogen at investere i.

https://cww.dk/media/PDF/2015_12_Sol_og_batteriteknologi_II.pdf

https://www.goldmansachs.com/insights/pages/gs-research/green-hydrogen/report.pdf

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-03-14 15:38

På langt sigt enig i at olie er ude.- Men det kan vare mange år, hvor mange kan ingen vel sige. Chartet er værd at holde øje med.- Vi så f.eks. i Texas denne vinter, at selve el-nettet brød sammen, og solcellepanelerne var dækket af sne. Man mangler kabelnet til at bringe el videre osv. Samme problem andre steder. I Tyskland producerer vindmøllerne mere strøm end man kan få transporteret videre; sådan var det for et stykke tid siden.- Ved ikke om det problem er løst. Min pointe med ovenst. chart er: Hvad siger markedet ? Og ikke så meget… Læs mere

Gæst
Gæst
2021-03-12 10:00

stort tack för din analys. Som i mina ögon ger kursutvecklingen rätt perspektiv och också den gröna omställning.