Spring til hovedindhold

Hæld benzin på udbyttemotoren

I februar udbetaler en del investeringsforeninger udbytter. Det kan være en festdag for mange private investorer, når udbytterne triller ind på kontoen. Der er dog en række gyldne detaljer, som du bør være opmærksom på, hvis du gerne vil lade dine udbytter arbejde for dig.

Invester dit udbytte. Det kan betyde 40.000 kroner ekstra til dig

Der er en tommelfingerregel, som er god at kende. Den er ret simpel og lyder således: Hvis du ikke investerer dine udbytter, når de udbetales, risikerer du at gå glip af afkast over tid.

Hvis du eksempelvis investerer 100.000 kroner i dag, hvortil vi antager, at du opnår fem procent i afkast hvert år, så vil der efter 20 år være en forskel på cirka 40.000 kroner. Ligesom at trapper vaskes bedst oppefra, så giver det altså også bedst mening at geninvestere dit udbytte.

Som det ses af grafen nedenfor, vil rentes rente effekten give dig et bedre afkast over tid. 40.000 kroner ekstra i afkast er meget over 20 år med en oprindelig investering på 100.000 kroner.

Afkast med og uden geninvestering af udbytter. I eksemplet er antaget 5% årligt afkast og 3 kr. i udbytte pr. investeringsbevis hvert år. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Eksemplet tager ikke højde for skat eller omkostninger.

Værdien falder, når selskaberne udbetaler udbytte

Mange investorer glemmer ofte, at udbytte er en værdi af investeringen der udbetales kontant til investeringsforeningens investorer.

Udbyttet er lovbestemt og afhænger hovedsageligt af to faktorer:

  • Udbytte fra de underliggende aktier i investeringsforeningen
  • Realiserede kursgevinster på de underliggende aktier og obligationer. Er der realiserede kurstab vil disse blive modregnet
  • Husk, at der tilbageholdes 27 procent i aconto skat på aktieudbytter fra danske investeringsforeninger

Så tænker du måske: ”Jo jo, men hvad betyder det konkret for mig?”.

Er dit investeringsbevis eksempelvis 115 kroner værd per styk, og der udbetales fem kroner i udbytte, så bør værdien af dit investeringsbevis falde til 110 kroner. Til gengæld har du modtaget fem kroner kontant.

Inspiration til investering af dine udbytter

Er du på udkig efter spændende investeringsforeninger? Læs mere i nedenstående, hvor vi giver et bud på, hvor du kan finde scroll-stoppende inspiration.

Svaret kan være kurtagefrie og billige indeksfonde

Nordnet Indeksfonde giver dig mulighed for at investere bredt og billigt i aktiemarkedet uden, at du skal betale kurtage. Du kan se med her, hvor vi giver en kort status på de gode afkast og de 20.000 nye investorer.

Hvis Nordnets indeksfonde har sat gang i din investeringstørst, så kan du læse mere om fondene her. Nordnet Indeksfonde er akkumulerende, og du skal derfor ikke tænke på, at du skal investere udbytter hvert år.

Dertil er det muligt at investere i Nordnet indeksfonde via Månedsopsparingen. På den måde kan du selv bestemme størrelsen på din investering hver måned. Hvis det lyder som noget for dig, så kan du se mere her

Er du i tvivl om, hvilke investeringsforeninger du skal geninvestere i?

På vores inspirationssider kan du finde værdipapirer, der passer til dine behov. Ønsker du billige investeringsforeninger, dem med det bedste afkast eller de mest bæredygtige investeringsforeninger?

Vi har gjort det nemt for dig! Du finder dem alle her.

Har du valgt at stille skarpt på investeringsforeninger, der har slået markedet i 2020?

Vi har skrevet en blog med et udvalg af de investeringsforeninger, som har klaret sig bedst. Se her, hvis du mangler inspiration til din portefølje.

Vil du se, hvor stort et udbytte du modtager på dine investeringsforeninger? Tjek investeringsforeningens hjemmeside for at få oplysningerne.

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast og investering kan påføre tab.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
8 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-11-23 16:46

Jeg kan ikke finde nogen muligheder for at lave en månedsopsparing isoleret med aktier eller investeringsfonde der udbetaler udbytte, så man netop automatisk kan geninvestere i selv samme aktier/investeringsfonde. Er dette muligt?

Gæst
Gæst
2021-02-07 19:10

Men hvordan rent praktisk geninvesterer man udbyttet? Altså kunne I lave en guide til det 🙂

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-02-11 09:34

Hej Lisa,

Rent praktisk investerer du enten i det samme værdipapir eller et andet. Dette er blot for at illustrere, at det over tid kan koste afkast, hvis pengene bliver stående kontant 🙂

Er der tale om et mindre beløb, kan du benytte Månedsopsparing, hvor der ikke er kurtage ved køb eller Nordnet indeksfonde der kan handles uden kurtage.

Med venlig hilsen
Frederik Vest, Nordnet

Gæst
Gæst
2021-02-07 10:15

I skriver ikke noget om hvad et investeringsbevis koster på købstidspunktet i jeres udregninger.
Det er derfor svært at vide om udbytte udgør 3 kr. af 2.000 beviser á 50kr., eller 10 beviser á 10.000 kr.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-02-11 09:29

Hej Søren,
Det er beregnet med investeringsbeviser ved kurs 100.

Med venlig hilsen
Frederik Vest, Nordnet

Gæst
Gæst
2021-01-31 17:20

Geninvestering
Einstein sagde at den stærkeste kraft i universet er effekten af rentes rente!!

Gæst
Gæst
2021-01-29 13:38

Få lige fixet månedsopsparingen!?
Det har ikke været muligt at foretage ændringer til månedsopsparingen i Danmark de sidste 5 dage.
Får stadig fejl.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-01-29 15:08

Hej Søren. Der burde ikke være problemer med Månedsopsparingen. Det kan dog tænkes, at du har en “gammel Månedsopsparing”, og derfor kan du ikke få lov til at ændre i dit set up. Det arbejder vi selvfølgelig på at løse. Indtil da kan du dog selv fikse det ved at slette din nuværende Månedsopsparing og herefter oprette den igen – og dette vil ikke påvirke tidligere handlede investeringsfonde. Rigtig god weekend! Venlig hilsen Nordnet.