Spring til hovedindhold

Halvårsstatus: Danske aktier her der og alle afkastvegne

Første halvår er slut og aktieinvestorerne har haft en del at glæde sig over. Selv om udviklingen globalt ikke har kunne måle sig med samme periode sidste år, har investorerne alligevel kunne glæde sig over fortsat gode afkast. Vestas og Coloplast har sammen med Pandora prentet sig bedst ind i de danske investores afkastbevidsthed. Globalt har aktieafkast været mere moderate end tilfældet har været i Danmark, men dog fortsat positive. Hvor længe kan den gode stemning vare ved, spørger investorerne sig selv?

Reelt ingen alternativer til aktier

På vej ud af 1. halvår er der for aktieinvestorerne god grund til at se tilbage på endnu et succesfuldt halvår. De lave renter er ikke blot fortsat, men er tilmed faldet yderligere. På den ene side har det sikret de mindre risikovillige obligationsinvestorer et godt afkast. Samtidig har netop forventningen om at de lave renter er et længere sigtet fænomen reelt fjernet et investeringsmæssigt alternativ for mange investorer. På den baggrund er det ikke overraskende, at aktierne nyder en positiv særstatus hos investorerne.

Danmark i front med Vestas/Pandora/Coloplast forrest

Mens den globale aktieinvestor er blevet i underkante af 6 % rigere, er situationen en helt anden for dem som har investeret aktiepengene i danske aktier. Et afkast på mere end 17 %, svarer til ca. 3 x det globale gennemsnit og taler sig eget tydelige investeringssprog. Danske selskaber som er markedsledende i deres nicher fortsætter med at imponere. Selv om Novo Nordisk er steget mere end indekset og har givet et afkast på mere end 25 %, bliver selskabet alligevel overhalet af Vestas, Coloplast og Pandora, når de afkastmæssige podieplaser skal fordeles.

EM i aktiecomeback

De seneste år har der ikke været særligt meget at glæde sig over for de investorer, som har investeret i tiltro til, at de tidligere så afkastberømmede BRIK- og andre EM lande, var på vej i og til et comeback. I første halvår var der ikke meget som så ud til at det skulle ske. Mod slutningen af 1. kvartal og især de seneste måneder, har der dog været et betydeligt afkast i udvalgte EM lande; herunder ikke mindst i 3/4 af Brik landene i form af Brasilien, Rusland og Indien. For halvåret har der dog alligevel været tale om et negativ afkast i Rusland.

Kina skuffer igen

Kina derimod har også i år været en afkastskuffelse. Primært på grund af fortsat frygt for om den vækstmæssige deceleration er tilendebragt i verdens 2. største økonomi. Samtidig er investorerne nervøse for om der er en større boligboble under opsejling, som ikke kun vil være negativt for den samlede økonomi, men også kunne være skidt nyt for de kinesiske banker.

Japan bundskraber – Italien i top, ved siden af Danmark

Mens Japan sammen med Rusland markerer det ene yderpunkt med et negativt aktieafkast på henholdsvis 4-5 % tager Danmark som nævnt teten med 17 %. De markant faldende obligationsrenter i Italien og Spanien, ikke mindst sekunderet af at ECB åbner pengesluserne, har banet vejen for solide aktieafkast på 13-15 %. Tyskerne har nok Europas stærkeste økonomi, men aktieinvestorerne har kun kunne lægge yderligere et par afkastprocent oveni DAX-indekset. En af årsagerne hertil kan være at Ruslandskrisen nok om ikke har virket hårdest så dog haft en markant indvirkning på de tyske selskaber. Tyskland har en stor samhandel med Rusland. USA ligger nogenlunde på det globale gennemsnit med en fremgang på ca. 5,5 %. Alt i alt må 1. halvdel af 2014 siges i aktieoptikken, afkastmæssigt at være bestået.

Korrektion udeblevet

Normen er at afkastmæssige opstigninger ikke sker i én ubrudt linie uden risikomæssige intermezzoer = kursfald og korrektioner. Denne gang har det været lidt anderledes og netop om nogle uger er det 3 år siden, vi har haft den sidste større korrektion. Det var i slutningen af juli, 2011, da kombinationen af ”privat” deltagelse i den græske gældenedskrivning og at S&P fratog USA den ene af sine 3 kredit ”A” er, medførte kursfald på op til 20 % i løbet af nogle uger.

Er investorene deres egen største fjende?

Aktuelt ser det ud til at de største risici kommer fra udviklingen i ”Irak med følger”, at vi nærmer os september, som normalt er kalenderårets svageste måned samt ikke mindst at en fortsat optur kan får investorerne til at glemme de risici der er forbundet med at investere.

Nye aktietoppe sandsynlige, trods alt

Efter endnu et godt halvår på aktiemarkederne er vejen banet for at 2. halvår kan byde på nye rekorder. Det skuldes ikke at den globale økonomi vækstaccelerer, men derimod virksomheder i indtjeningsmæssig storform og ikke mindst manglen på afkastmæssige alternativer. Renterne er lave og udsigterne til at de forbliver netop lave, får investorerne til at fortsat at placere flere midler i aktierne. På et tidspunkt kommer der dog en nedtur, som er mere end blot en krusning på overfladen.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer