Spring til hovedindhold

Har du den rigtige risiko – eller er du blevet fartblind?

Aktiekulturen er på hastig fremmarch i Danmark. Det er er super godt, fordi investering i aktier på lang sigt historisk har vist sig at være en god idé. Hos Nordnet hilser vi naturligvis den stigende interesse velkommen, og vi kan se, at der kommer mange nye investorer til hver dag.

Aktieinvestering er dog blot én måde at investere på, og for mange investorer er en kombination af flere aktivklasser i virkeligheden en bedre løsning. I dette blogindlæg kan du således få inspiration til at sammensætte en portefølje – både med forskellige risikoniveauer og med forskellige typer af værdipapirer.

Den fartblinde investor

Du kender sikkert det med at blive fartblind, hvis du kommer direkte fra motorvejen i bil med 130 kilometer i timen for derefter at køre ind i en byzone. Det virker som om, du holder stille. Dog er 50 kilometer i timen i en byzone jo en fornuftig begrænsning, da der er mange hensyn at tage over for eksempelvis gående og cyklister.

Som investor kan du også blive fartblind, da vi jo alle gerne vil have maksimalt afkast uden nogen risiko, men det findes desværre ikke.

”There is no free lunch”

Som mennesker bliver vi let fascineret af hurtige og nemme gevinster, og igennem de sidste par år har vi især oplevet aktiekursstigninger i grønne aktier og tech-aktier som f.eks. Tesla. Det har dog også betydet, at mange investorer er blevet ivrige efter at jagte de hurtige gevinster.

Kursgraf på Tesla i løbet af de seneste tre år

Data fra Nordnet: Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast

Alle vil gerne ramme den næste Tesla-aktie, og vi håber alle på den store gevinst. Dog hænger afkast og risiko sammen. Det betyder, at ved store stigninger er sandsynligheden for store kursfald også tilstede. Et eksempel på en populær aktie, som var meget hypet i 2015, var Fingerprint. Fingerprint var en af de første til at lave touch-teknologi til login på for eksempel mobiltelefoner. Alle ville med på bølgen, og aktien steg kraftigt i 2015. Der skete dog det, at flere lavede tilsvarende teknologier, og samtidig kom der nye til. Det resulterede i, at Fingerprint aktien blev presset, og den stadig ligger langt under topniveauet fra 2016. Det er svært at forudse fremtiden – også på aktiemarkedet.

Kursgraf på Fingerprint seneste 10 år

Data fra Nordnet: Historisk afkast er ingen garanti for fremtid afkast.

Ovenstående to eksempler på henholdsvis Tesla og Fingerprint er ikke et udtryk for, hvad der sker i fremtiden. Det er en påmindelse om, at det for mange kan være en god idé at sprede sin risiko, og at der sjældent er noget, der vokser uendeligt ind i himlen.

Tre konkrete eksempler på porteføljer

Vi viser her tre eksempler på porteføljer, som du kan sammensætte ud fra forskellige risikoniveauer og tidshorisonter. Eksemplerne er IKKE konkrete anbefalinger, og du bør som udgangspunkt have en 3-årig tidshorisont, inden du køber aktier.

Den forsigtige investor – alternativ til udelukkende kontanter

Som den forsigtige investor fokuserer du mest på sikkerhed. For at undgå tab bliver du nødt til at erkende, at hvis du har mange kontanter, så betaler du ofte -0,6% i negativ rente for beløb over en given størrelse. Det er også en kendsgerning, at renteniveauet pt. er meget lavt i hele verden, og derfor bliver aktier nødt til at være en del af en fornuftig portefølje – også selvom du er forsigtig.

30% aktier og 70% obligationer

ÅOP: 0,71%
Forventet årligt afkast før omkostninger og skat: 2,99%
Der er anvendt 1 – 10 års afkastforventninger fra Rådet fra Afkastforventninger

Den gennemsnitlige investor med middel risiko

Hvis man spørger 100 forskellige mennesker om deres risiko, så vil hovedparten nok svare, at de er til middel risiko. I denne udgave af middel risiko vægter aktierne 60%, da aktier på længere sigt er der, vi ser de største afkastmuligheder. Vi har også medtaget et par eksempler på enkeltaktier, da vi ofte ser denne kombination blandt vores kunder med middel risiko.

60% aktier og 40% obligationer

Forventet årligt afkast før omkostninger og skat: 4,66%
Der er anvendt 1 – 10 års afkastforventninger fra Rådet fra Afkastforventninger

Den risikovillige investor med 100% i aktier

De fleste med en tidshorisont på over 10 år bør ved det nuværende renteniveau have 100% i aktier, da alternativet til aktier er meget lidt attraktivt. Hvis du kun har aktier i din portefølje, så skal du naturligvis kunne klare store udsving undervejs i perioden. For at illustrere dette viser vi nedenfor en 10-årig kursgraf på en Global EFT, som hedder iShares Core MSCI World. Den faldt ret kraftigt senest i marts 2020 på grund af COVID-19, men den faldt også i andre år som for eksempel 2015. På den lange bane viser det dog tydeligt, at aktier med en lang tidshorisont, god spredning og lave gebyrer er attraktive.

Data er fra Nordnet, og historisk afkast er ingen garanti for fremtid afkast.

100% aktier

For den risikovillige har vi illustreret en portefølje med udgangspunkt i en billig og global aktie-ETF med en ÅOP på 0,2%, som vægter 30%, og derudover et udvalg af nogle af de værdipapirer, som flest investorer hos Nordnet ligger med.

Forventet årligt afkast før omkostninger og skat: 6,19%
Der er anvendt 1 – 10 års afkastforventninger fra Rådet fra Afkastforventninger

Få hjælp til at finde dit risikoniveau

Det er ikke sikkert, at du ved præcis, hvor dit risikoniveau ligger, efter du har læst denne blog. Måske tænker du også, at intet matcher dine præferencer. Det er helt fint, for investering handler om at finde sine egne veje, men hvis du ønsker hjælp til at lave en strategi, så prøv vores investeringsguide her. Den hjælper dig på rette vej ved at stille 20 relativt nemme spørgsmål.

Vi har også nogle temasider på aktier, hvor du kan se, hvilke aktier investorer hos Nordnet finder mest interessante. Tjek dem ud her.

Samme inspiration har vi også lavet på ETF. Tjek dem ud her.

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg.Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast, og investering kan påføre tab.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
3 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-03-02 10:00

Jeg forstår ikke, hvordan man i 2021 stadig kan mene, at obligationer er en sikker investering for dem, der ønsker lav risiko. Det er en gammel og indgroet vanetænkning fra dengang vi havde et langt højere renteniveau. Med det lave renteniveau vi har idag, anser jeg obligationer for high risk, ja nærmest en boble, der punkterer den dag renterne stiger for alvor.

Gæst
Gæst
2021-03-01 21:08

I den forsigtige variant, hvor meget bidrager aktier og obligationer hver til henholdsvis omkostninger og det forventede afkast?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-03-02 11:23

Hej Morten,

I den forsigtige variant, bidrager obligationerne med knap ét procentpoint til det forventede afkast.

Med venlig hilsen
Frederik Vest, Nordnet