Spring til hovedindhold

Hjælp! Negative renter spiser min opsparing

Negative renter er blevet en helt normal del af de danske bankers prislister. Et ærgerligt gebyr at skulle af med vil mange nok mene. Rentesatserne og beløbsgrænserne er forskellige fra bank til bank, så man skal huske at tjekke grænserne hos sin egen bank. Herunder ser du en oversigt over de typiske beløbsgrænser i branchen for henholdsvis private og erhverv.

Som det fremgår, så rammes erhvervskunder typisk lidt hårdere af negative renter end de private gør.

Formueudvikling for private- og erhvervskunder med negative renter

Private: -0,6 procent om året / Erhverv: -1 procent om året

Skal jeg så ikke bare investere alle mine kontanter?

Når nu vi skal til at betale penge for at have penge, skal vi så blot lade være med at have penge stående? Når man ser på grafen herover, så kan man jo godt forstå, hvis mange får lyst til at investere hele deres opsparing med det samme. Ingen har jo lyst til at se ens opsparing blive mindre værd med tiden. Der er dog nogle vigtige faktorer, som du skal vurdere, inden du investerer alle dine penge:

  • Hvornår skal du bruge dine penge?
  • Hvad er dit forhold til risiko?
  • Har du overvejet, at afkast ved investering også kan blive negativt – og endda dårligere end minus 1 procent om året, som når du står kontant?
  • Har du investeret tidligere?
  • Kan renter på kontant indestående blive positive igen om nogle år?

Skal du bruge din opsparing inden for få år, så bør du tænke dig en ekstra gang om. Du skal også gøre op med dig selv, hvor risikovillig du er med din investering. En tommelfingerregel er typisk, at man helst skal have en tidshorisont på minimum tre år, før man bør investere, da investering også kan give tab – især med meget kort tidshorisont.

Hvad kan jeg forvente at få i afkast, hvis jeg investerer nogle af mine kontanter?

”Rådet for afkastforventninger” har lige lavet en ny prognose, der forsøger at give et bud på, hvad man kan forvente af afkast i fremtiden. Du kan læse hele prognosen her.

Prognosen for 1 – 10 år for aktier og obligationer:

Kilde: ”Rådet for afkastforventninger”

Som det ses af tabellen, så kan man ikke forvente super store afkast for især de mest sikre obligationer over de næste 10 år, men på aktier tror ”Rådet for afkastforventninger” til gengæld på et ok afkast.

Har du 5 minutter? Så kan Nordnet hjælpe dig med en investeringsstrategi

Hvis du er i tvivl om din strategi, så prøv Investeringsguiden hos Nordnet. Den giver dig en personlig anbefaling i danske investeringsforeninger ud fra 20 spørgsmål.

Eksempel på en portefølje med 50 procent obligationer og 50 procent aktier

ÅOP = 0,47%

Forventet årligt afkast efter omkostninger til fondene, men før skat og kurtage = 3,03 procent

OBS: Det er kurtagefrit at købe Nordnet Indeksfondene, men der er kurtage på Maj Invest Grønne Obligationer

Eksempel på en portefølje med 100 procent i aktier

ÅOP = 0,33%

Forventet årligt afkast efter omkostninger til fondene, men før skat og kurtage = 6,02 procent

OBS: Kurtagefrit at købe Nordnet Indeksfondene

Formueudvikling over 10 år

Forudsætninger:

Kontant privat: – 0,6 procent p.a.

Kontant erhverv: – 1 procent p.a.

Middel risiko (50 procent aktier & 50 procent obligationer): 3,03 procent p.a.

Høj risiko (100 procent aktier): 6,02 procent p.a.

Konklusion

Der er altså ikke kun et svar på, hvad du evt. skal gøre i stedet for at betale negative renter. Du må først og fremmest gøre op med dig selv, hvad din tidshorisont samt risikovillighed er. Min vurdering er, at har man en tidshorisont længere end tre år, så bør man investere nogle af sine kontanter nu. Så er næste spørgsmål blot, hvor meget af din opsparing du kan og ønsker at investere.

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge værdipapirer.
Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.
Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke et tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast, og investering kan medføre tab

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer