Spring til hovedindhold

Husk beskyttelsesbriller

Sjældent har vi set så mange eksperter give deres bud på såkaldte kursraketter som i de seneste måneder.

Fyrværkerisæsonen startede i begyndelsen af december 2020, hvor vi i Dansk Aktionærforening sendte de traditionsrige nytårsraketter på gaden i vores magasin Aktionæren. Her kunne du blandt andet læse eksperternes bud på, hvilke aktier der vil klare sig bedst i det nye år.

Det er noget, vi har gjort de seneste fem år, men først i 2020 gik vores fyrværkeri for alvor viralt. Det antændte tilsyneladende også mange andre fyrværkerieksperter rundt omkring i diverse medier, som også fik travlt med at udpege og sende potentielle raketter afsted.

Det skyldes måske, at vi er blevet mange flere private investorer det seneste år. Samtidig har vi fået flere penge mellem hænderne og mere tid til at læse alle analyserne i medierne. Det fandt diverse aktieskribenter ud af, og de sendte deres bud på nytårsraketter via aviserne og på de sociale medier.

Nu tænker du måske: ”Hvilke nytårsraketter taler han om?”, og på den måde ligner du de fleste private investorer, der hungrer efter helt konkrete aktietips og – måske sat på spidsen – er knapt så begejstret for at bruge et par timer på at sætte sig ind de underlæggende tal bag de enkelte selskaber. Det skal gå stærkt, og der må gerne være et potentiale for en kurseksplosion! Deraf navnet ”kursraket”.

Jeg lover derfor, at jeg nederst i artiklen nok skal liste navnene på nogle af de bud på 2021-vindere, som vores uafhængige eksperter gav i artiklen fra december. Men så må du til gengæld love mig at læse videre i de næste få afsnit.

Pas på løst krudt og sprængfarlige selskaber

Kursraketter ved nytårstid sætter farver og inspiration på årets afslutning, og de tænder forventningerne til det kommende år. Sådan er det hvert år. Men præcis som med de rigtige raketter, så er der nogle enkelte regler, du skal huske på, når du kigger på fyrværkeri.

Du skal huske at tage dine kritiske briller på, eller lad os kalde dem dine ”beskyttelsesbriller”. For hvem er eksperten, der giver dig krudtet? Hvad er hendes eller hans track record fra de seneste år, og hvor dyb er den analyse og de argumenter, der ligger bag anbefalingerne?

I sidste ende er der kun dig selv til at vurdere dette, men du kan jo starte med at teste, om du generelt stoler på det medie, du læser i. Dernæst skal du også huske, at de største raketter også er dem, der kan blive de største fusere – eller dem, der kan eksplodere mellem hænderne på dig.

Er det for eksempel et lille First North-selskab uden den store omsætning? Så er der nemlig risiko for, at den aldrig kan tændes. Eller er det et selskab, som din svoger har anbefalet, og som allerede er steget 300 procent det seneste år? Ja, så husk på, at det kan være, at raketten allerede har været fyret af.

Brug ikke dine sidste sparepenge på raketter

Præcis som med nytårsaften så gælder det, at glæden ved fyrværkeri kan være flygtig, og at raketter kan være dyre. Derfor bør du altid overveje, hvor stor en del af årets opsparing, der skal kastes efter eksperternes bud på nytårsraketter.

Du kan eventuelt også vælge min strategi – nemlig at nøjes med at kigge på naboens raketter. Det vil sige holde dig lidt i ro og mest bruge de mange friske bud på årets vindere til at holde dig opdateret og se på, hvilke tendenser der er i markedet. Peger de fleste eksperter på tech-selskaber, grønne selskaber eller noget helt tredje? I så fald er der måske grund til, at du i løbet af året får lagt lidt om i porteføljen, så du får afstemt dine risici og gjort dig klar til fremtiden. For heldigvis gælder det jo for aktieraketter – i modsætning til de rigtige raketter – at de gerne må skydes af hele året. Nogle er til få og store batterier, andre er til mange mindre skud, og så er der dem, der køber en blandet pose investeringsfonde eller ETF’er, som ikke lyser helt så meget op, men som til gengæld er billigere i drift.

Kig op – eller kig til siden!

Jeg lovede dig tidligere, at jeg ville dele vores aktieraketter med dig sidst i indlægget. Redaktionen hos Dansk Aktionærforening samlede fem forskellige eksperter i november 2020, og vi publicerede deres bud på kursraketter op til nytåret. Et udvalg af disse ser du nedenfor.

Jeg har desværre ikke fyrtøj, så du kan tænde dem, og jeg har heller ikke beskyttelsesbriller til dig. Du må selv sætte dig ind i tingene. Og husk på, at hvis du får sendt en eller flere raketter afsted, og de rent faktisk lyser op på himlen med fint afkast, så nyd momentet, og drik gerne et enkelt glas champagne for mig.

Du skal vide, at de også kan finde på at flyve til siden eller falde til jorden. Uanset hvad, så krydser vi fingre for et sikkert aktieår, og vi glæder os til, at vi igen til december skal sætte næsen op efter nye raketter!

Hele den oprindelige artikel med eksperternes bud på nytårsraketter kan du læse i Aktionæren nr. 9 fra december 2020 eller via dette link. Her finder du analyser og tips fra John Stihøj, Ole Søeberg, Lars Jørgen Rasmussen, Tue Østergaard og Mads Christiansen. Og her kommer så et par af kandidaterne til din inspiration:

ALK Abello

Sanistål

Kahoot

Delivery Hero

Novo Nordisk

Fl Smidth

Vestas

Netcompany

Zealand Pharma

Teva

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-02-26 10:11

Kære Mikael.
Tak for meget kloge ord med på vejen, tror på en del bump på vejen her i 2021.
Til trods for alle de’ kloge der tror på et rigtig raket år 🙂
Er en gammel mand der er 100 % amatør 🙂
Men har været med siden 1987.
Men tak endnu engang.

Hilsen: Niels.