Spring til hovedindhold

Hvad husker du fra 1. halvår på finansmarkederne?

Vestas, Japan, faldende guldpriser og skuffende EM afkast blandt 1. halvårs overskrifter

Første halvår 2013 har på mange måneder været begivenhedsridt på de finansielle markeder. Noget af det som investorerne har lagt mærke til har været:

Vestas og Genmab viser tænder. Novo skuffer for første gang i 3 år.

 • Vestas har brudt de foregående 3 års kursmæssige katastrofe. I perioden 2010-2012 blev aktien stort set halveret hvert eneste år. I første halvår 2013 er Vestas begyndt sin turn-around og er steget med i omegnen af 150 %.
 • Novo har for første gang i mange år leveret et magert afkast. Af gode grunde er Novo ikke at finde i den sædvanlige top-3 over de selskaber, som afkastmæssigt har forkælet investorerne.
 • Biotek har fået sin risikomæssige renæssance. Genmab stiger markant.

Global Økonomi har ikke fået det bedre men heller ikke dramatisk værre

 • Usikkerheden råder i Kina. Hvor langt skal man ned i vækstgear, og kan man stole på de officielle tal? Får Kina sin egen ”Subprime” og hvad kan det tænkes at få af konsekvenser på markederne og for økonomierne?
 • Brasilien går fra vækstdarling til ”bad standing”
 • Krisen mærkes fortsat i Sydeuropa.
 • Arbejdsløsheden har været faldende i USA. I Europa derimod fortsætter den med at stige. 27, 16 og 11,6 er aktuelle arbejdsløshedprocenter i Spanien, Portugal og Italien. I ”nord” går tingene langsomt men dog relativ sikkert i den rigtige retning. Europa er polariseret og delt.

Japanske aktieinvestorer jubler, EM græder derimod

 • Japanske aktier har fået sin anden luft og et massivt comeback. Efter 20 års dvale; lav vækst og til tider deflation har investorerne godt sekunderet af et massivt fald i Yen oplevet en stigning på ca. 30 % i første halvår. På 12 måneder er indekset steget med over 50 % og på et tidspunkt var Nikkei alene i 2013 steget med 50 %.
 • EM aktierne skuffer stort. De tidligere investerings”darlings” har fået massive kursklø. Væksten er faldende og fortsat på vej ned. Usikkerheden med hensyn til Kina er stor, men også Latinamerika og Rusland skuffer investorerne stort med massive kursfald i størrelsesordenen 10-25 %. Ikke på enkeltaktieniveau, men på indeksniveau
 • Der er massivt comeback til de amerikanske aktier, som indtil videre har givet lidt over 12 % i afkast i 2013.
 • Der er betydelige negative afkast i bl.a. Grækenland, Spanien og Italien. For Europa som helhed er der tale om en beskeden aktiefremgang i overkanten af 3 %.

Stigende renter nogle steder; faldende andre

 • Renterne har været stigende. I USA er de 10 årige renter steget med i overkanten af 0,80%. Det betyder at investorerne har skullet vænne sig til det nye, at investering i obligationer er forbundet med risiko. Fra risikofrit afkast til afkastfri risiko er det nye for obligationerne. Tyske renter er steget moderat. I Sydeuropa har der været noget større rentefald, der trods alt tegner et billede af at investorerne ikke frygter Armageddon for EUR zonen som helhed. Grækenland har oplevet det mest markant rentefald ud fra et ”taknemmeligt” niveau.

Investorerne smider guld og sølv

 • Halvåret blev tiden, hvor investorerne skilte sig af med guld og sølv. Råvarer bærer i sig selv intet løbende afkast og udsigterne til stigende og positive realrenter, fik investorerne til at søge over mod andre aktier. Guldet faldt i 1. halvår med 25 %.

 I næste uge kommer jeg med bud på hvad vi kan vente os i og af 2. halvår 2013 på de finansielle markeder

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer