Spring til hovedindhold

Skal du investere i den fjerde Industrielle Revolution?

Den fjerde Industrielle Revolution er over os. Halvledere, på engelsk Semiconductors, fylder mere og mere i vores hverdag, også uden at mange tænker over det. Du kender sandsynligvis Zoom, smarte løsninger til opvarmning og belysning, selvkørende biler og 5G mobilnetværk. Alle disse, samt en masse andet, kræver Semiconductors. Teknologien udvikler sig i rivende fart, og brugen af semiconductor chips har spredt sig fra computere og biler, til tandbørster og tørretumblere – de gemmer sig under overfladen af et overraskende stort antal dagligdags produkter, som vi alle benytter.

_________________________________________________________________________
Fakta om Semiconductors
En halvleder (semiconductor) er et produkt, der leder elektricitet mere end en isolator, som eksempelvis glas, men mindre end en ren leder som kobber og aluminium.
Halvledere findes i tusindevis af produkter. De findes blandt andet i computere, smartphones, gaming hardware og medicinsk udstyr.
_________________________________________________________________________

Tidligere på året var der frygt for mangel på disse mikrochips, og flere bilfabrikanter meldte om forventning til færre producerede biler, da der ikke kunne anskaffes nok mikrochips. Der benyttes mikrochips i stort set alle nye biler; fabrikanterne er derfor afhængige af producenterne af disse. Dette er blot en af de mange sektorer, der er dybt afhængige af mikrochips og derfor kan Semiconductors være en spændende investeringsmulighed.

Skal semiconductors være en del af din portefølje?

Du kan benytte den simple løsning, og investere bredt i markedet for semiconductors, eksempelvis via en ETF som Vaneck Vectors Semiconductor. Denne ETF spreder sine investeringer bredt i semiconductor-sektoren, hovedsageligt i USA og Asien, og set over en femårig periode, er det en sektor der har klaret sig godt – 346 procent i afkast, havde du fået som investor over de seneste fem år i dette indeks.

Kilde: Egen tilvirkning. Indeks: MVIS US Listed Semiconductor 10% Capped Index

Investering i enkeltaktier

Vælger du at investere i de enkelte virksomheder, kan du investere i de aktier der producerer semiconductors, som fx Taiwan Semiconductor Manufacturing, Intel og Texas Instruments.

Man skulle tro, at sidstnævnte hovedsageligt producerer deres berømte regnemaskiner, men faktisk består 95% af deres omsætning af Semiconductors.

Du kan ligeledes investere i de selskaber, der hyrer andre virksomheder til at producere deres designede chips. Et par af de mest velkendte selskaber er Qualcomm, Advanced Micro Devices og NVIDIA.

Til slut kan du investere i de selskaber, der leverer udstyr og materialer til semiconductor-sektoren, blandt andet til fremstilling af mikrochips. Her kan nævnes selskaber som Applied Materials og ASML Holding

Vi har samlet nogle af selskaberne i grafen nedenfor. Som du kan se, er der stor forskel på, hvor stort et afkast de enkelte virksomheder har givet deres investorer, set over en femårig periode.

AMD (Advanced Micro Devices) og NVIDIA har givet fantastiske afkast og placerer sig blandt toppen. Nederst finder vi Intel, der stadig har givet positiv afkast over de seneste fem år.

Kilde: Egen tilvirkning

Det er i sidste ende op til dig, om du vil forsøge at håndplukke de aktier, som du tror vil vinde kampen om det hastigt-stigende marked inden for mikrochips, eller om du vil investere i den bredere løsning, og få en del af hele sektoren via en ETF.

Vil du have en mere bred investering til selve teknologisektoren, hvor en del af de nævnte virksomheder indgår, kan du overveje en investering i Nordnet Indeksfond Teknologi. Nedenfor kan du se en top 10 over de virksomheder, der indgår i indeksfonden.

Konklusion

Vigtigt at nævne er, at semiconductor-aktier kan være uforudsigelige. Semiconductor-industrien er en af de mest komplicerede industrier med fremstillingen af avancerede kredsløb, og med mange indvolverede spillere i produktionen af det udstyr, der bruges til at fremstille Semiconductor chips.

Der er ingen garanti for, at de historiske gode afkast vil fortsætte og husk, at historiske afkast IKKE er garanti for fremtidige afkast.

Er du nysgerrig efter flere eksempler på aktier inden for sektoren, kan du se temasiden for semiconductors her.

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge værdipapirer.

Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke et tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast, og investering kan medføre tab.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-08-07 09:09

AMDs forestående køb af Xilinx(XLNX), såfremt de kinesiske konkurrencemyndigheder godkender opkøbet, gør også Xilinx aktien interessant, man får nemlig lidt over 1.7 AMD aktier per Xilinx aktie når handlen gennemføres. Lige nu er der lidt ekstra at hente da forholdet mellem de 2 er omkring de 1.4, og derfor kan det være en mere risikabel, men billig måde at få AMD aktier på, hvis man fortsat tror på den positive udvikling hos selskabet. Det kaldes på engelsk et arbitrage play, og det kunne være sjovt at se en artikel om dette emne her på siden vedr. muligheder og faldgruber i… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-08-11 14:35

Hej E B,

Mange tak for dit input. Det vil vi tage med i overvejelserne til senere artikler, og se om vi kan få skrevet lidt om emnet.

Med venlig hilsen
Frederik Vest, Nordnet