Spring til hovedindhold

Maria Hjorth: Hold salgspulsen nede

Foto: Jeppe Carlsen

Når Maria Hjorth pakker arbejdstasken søndag aften, gør hun sig klar til en ny uge i fem forskellige bestyrelseslokaler. Hun er nemlig medlem af bestyrelsen i Maj Invest, Trifork, Asetek, Monsenso og Grandhood. Samtidig står der ”økonom” på eksamensbeviset fra Københavns Universitet. Hjorth er derfor en vaskeægte talknuser, og i dette indlæg stiller hun skarpt på sin egen strategi og de typiske investeringsfejl, som spænder ben for mange.

Hånden på kogepladen

Maria Hjorth kan godt lide at have hånden på kogepladen – selvfølgelig ikke i bogstavelig forstand, men i overført betydning. Det er nemlig vigtigt for hende at være finansielt involveret i de virksomheder, som hun sidder i bestyrelsen for.

Men Hjorth er også tiltrukket af investeringsmarkedet af en anden og ret simpel grund: ”Jeg vil gerne have et afkast på de hårdt opsparede penge, som jeg har lagt til side. Jeg vil gerne tjene penge på andet end min arbejdskraft, og derfor har jeg sat min opsparing til at arbejde”, slår Hjorth fast.

Et tag-selv-bord af viden

Når Maria Hjorth skal pinpointe sin strategi, lægger hun vægt på, at hun suger viden til sig: ”Jeg holder mig samfundsopdateret og lytter til dygtige eksperter via podcasts og artikler. Blandt andet Jeppe Christiansens skriv, som hedder ”big picture”, er virkelig brugbart for mig. Samtidig nørder jeg en gang imellem nøgletal – blandt andet price/earning, enterprise value/EBITDA og enterprise value/EBIT”, fortæller Hjorth.

Hvis du ikke er økonom, og nøgletallene lyder som en by i Rusland, så har Hjorth også et mere letfordøjeligt element i sin strategi: ”Det er vigtigt for mig, at virksomhederne er bæredygtige. De skal leve op til mine etiske krav. Jeg vil ikke have et afkast for enhver pris. Derfor skæver jeg også til virksomhedernes ESG”, forklarer hun.

En blandet slikpose

Maria Hjorths portefølje kan forklares som en blandet pose slik. Her finder du både enkeltaktier og investeringsforeninger, men ingen obligationer for de giver ikke meget på hverken den korte eller lange bane: ”Jeg har fx aktivt forvaltede investeringsforeninger, som har fokus på globale og danske aktier. Dertil ved jeg også, at der er steder, hvor det er svært at få det ekstra afkast på en aktiv forvaltet investeringsforening. Derfor overvejer jeg også udvalgte ETF’er til porteføljen”, siger Hjorth.

I bagklogskabens ulideligt klare lys

Maria Hjorth har styr på investering, og hun hopper med ombord, hvis hun ser aktier med potentiale. Alligevel er der et par investeringer, som hun i bagklogskabens klare lys ville ønske, at hun havde været med på: ”De amerikanske tech-aktier såsom Alphabet og Amazon skulle jeg være gået ind i langt tidligere. Jeg nåede desværre heller ikke Bitcoin-festen. Jeg turde ikke, fordi det virkede for spekulativt og for lidt transparent. Men når jeg kigger tilbage, så ville jeg ønske, at jeg var gået ind i Bitcoin”, slår Hjorth fast.

To klassiske investeringsfejl

Ingen er fejlfrie – heller ikke på aktiemarkedet. Selvom vi er nået til den erkendelse, så er de fleste nok enige i, at det kunne være rart at snige sig uden om de mest typiske investeringsfejl: ”Den første fejl er ikke at få investeret – altså bare gå rundt om den varme grød og hele tiden tænke: ”Jeg gør det i aften eller på mandag”. Lad vær med at udskyde det for længe. Det kan koste dig penge ikke at investere. Især grundet den negative rente og det afkast du potentielt går glip af”, siger Hjorth.

Men hvis du allerede har kastet dig ud i aktiemarkedets op- og nedgang, er der også en anden fejl, som du gør klogt i at manøvrere uden om: ”Mange er utrolig kortsigtede og reagerer alt for impulsivt, når markedet falder. Det kan skabe en lemmingeffekt. Man skal have is i maven”, pointerer Hjorth.

Et par skarpe tips

Nu sidder du måske og tænker: ”Fint nok, men hvad bør jeg så gøre?”, og her har Maria Hjorth en række skarpe investeringstips, som du kan skrive bag øret: ”Følg overordnet med i den økonomiske udvikling både i Danmark og internationalt: Hvordan ser de globale tendenser ud? Hvor er der vækst? Lyt fx til Børsens morgenbriefing. Dertil bør du sprede din risiko vha. investeringsforeninger eller ETF’er, som du investerer i lidt hen ad vejen og gerne med et langt sigte. Men samtidig skal du også være opmærksom på, at det kan koste penge ikke at tage risiko, hvis du er langsigtet”, forklarer Hjorth.

Det er derfor den gyldne middelvej, som du skal finde – og det kan være svært. Men hvis du holder dig orienteret, har et langt sigte og tager risiko – men samtidig spreder den – så er den gyldne middelvej måske tættere på dig, end du tror.

Hos Nordnet har vi fokus på kvindelige rollemodeller, og dette indlæg er et i rækken. Læs her om vores tanker i forhold til indlæggene, og få genopfrisket Astrid Haugs indlæg, som blandt andet handler om hendes investeringsstrategi.

Artiklen/blogindlægget udgør ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Du bør altid rådføre dig med egne professionelle rådgivere vedrørende beslutninger om dine investeringer, således at disse afstemmes i forhold til dine konkrete forhold herunder risikoprofil og økonomiske forhold.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer