Spring til hovedindhold

”Marked” tror ikke på centralbankers rentechokmelding

Historien om fortsat galoperende inflation anvender både den amerikanske og europæiske centralbank som begrundelse for, at der nu lægges op til en flodbølge af rentestigninger det kommende år. Og højere korte renter sammen med en opbremsning af makroøkonomien er en giftig cocktail, som burde sende aktierne i hullet. Men det sker tilsyneladende ikke. Aktiemarkederne viser overraskende robusthed, og forklaringen er oplagt.

Dette indlæg er markedsføring

Historien om fortsat galoperende inflation anvender både den amerikanske og europæiske centralbank som begrundelse for, at der nu lægges op til en flodbølge af rentestigninger det kommende år. Og højere korte renter sammen med en opbremsning af makroøkonomien er en giftig cocktail, som burde sende aktierne i hullet. Men det sker tilsyneladende ikke. Aktiemarkederne viser overraskende robusthed, og forklaringen er oplagt.

I den forgangne uge kom ECB, den europæiske centralbank, med en renteforhøjelse på hele 0,75%, og der blev varslet flere store renteforhøjelser forude. Markedet forventer 6-7 renteforhøjelser frem mod rentemødet i den amerikanske centralbank den 14. juni 2023.

Umiddelbart er den generelle markedsopfattelse, at centralbankernes aggressive hug på bremsen vil kaste USA’s økonomi, og i hvert fald europæisk samfundsøkonomi ud i en alvorlig recession. På den baggrund har danske og udenlandske erhvervsmedier på det seneste flydt over med overskrifter om, at vi nu for alvor står foran en ekstrem alvorlig nedtur på aktiemarkederne.

Centralbankernes signaler har da heller ikke været til at tage fejl af. De virker meget aggressive i deres retorik om nødvendigheden af fortsatte renteforhøjelser. Men det virker mere som retorik, end ærlige forventninger.

På aktiemarkedet går det slet ikke, som forventet. Første signal på, at markedet ikke tror på centralbankernes historiefortælling, kom i forrige uge. Det skete med fremlæggelsen af Beige Book for udsigterne for amerikansk økonomi. Der var en vis erkendelse af, at den økonomiske vækst vil forblive afdæmpet og måske bremse yderligere op. Og det blev midt i rentenervøsiteten modtaget positivt af aktiemarkedet.

Styringsrente hævet med 0,75%

I den forgangne uge satte ECB den korte styringsrente op med hele 0,75%, hvad der vel ret beset burde have sendt aktierne i hullet. Lige efter meddelelsen var der lidt negativ nervøsitet. Men efterfølgende er både europæiske og amerikanske aktier steget markant.

Markedet har denne gang valgt ikke at følge mantraet ”Don’t Fight the FED”. Altså gå ikke imod centralbankens rentesignaler. Men det er lige præcis, hvad der sker nu. Markedet tror simpelthen ikke på, at centralbankerne vil gennemføre alle de rentestigninger, som de nu indikerer ligger forude. Og det er der flere gode grunde til:

For det første anvender centralbankerne de aggressive renteforventninger til at sparke de aktuelle markedsrenter markant højere op. Og det får i sig selv en hurtig bremseeffekt på økonomien, og det vil igen betyde, at det bliver mere renteretorik end renterealiteter.

For det andet er der nu tydelige signaler på, at inflationsforventningerne igen er på vej markant ned ad bakke. De amerikanske forbrugerpriser (CPI) er steget markant mere end den seneste prisstigningstakt på råvarepriser, som faktisk indikerer en klar opbremsning. Også salgspriserne fra de amerikanske SMV-virksomheder (målt af NFIB) viser, at prisstigningerne nu bremser op.

Konkrete beviser på, at virksomhedernes inputpriser må falde de kommende måneder er mange.

Containerraterne er nu halveret siden toppen for et lille år siden, og udviklingen i ratepriserne har de seneste måneder nærmest været en streg lodret ned. Mærsk-aktien er da også blevet sat markant ned de seneste måneder, fra 24.000 på toppen sidste år til aktuelt lige over 16.000. Et kursfald på over 30%.

Tørlastraterne er faldet over 60%. siden toppen. Olieprisen ligger aktuelt på 85 USD for en tønde crude oil mod 120 USD i juni, og kobberpriserne er mere end 20% nede fra toppen i april. Selv de europæiske naturgaspriser ligger på det laveste niveau i flere måneder. Tørlastraterne er faldet over 60% siden toppen. Olieprisen ligger aktuelt på 85 USD for en tønde crude oil mod 120 USD i juni, og kobberpriserne er mere end 20% nede fra toppen i april. Selv de europæiske naturgaspriser ligger på det laveste niveau i flere måneder.

Alt dette taler for, at den globale økonomi allerede bremser op, og det kan til dels også aflæses i de ledende økonomiske indikatorer. Eksempelvis den seneste PMI for Eurozonen, hvoraf det fremgår, at europæisk økonomi er på vej mod den svageste periode i ni år (hvis man bortser fra pandemi-nedturen). Også den amerikanske servicesektor synes på vej mod negativ vækst.

De seneste tre handelsdage i den forgangne uge har været en fest på aktiemarkederne. Vi tror ikke, at der blot er tale om en short squeeze denne gang. Storinvestorerne tager igen mere risiko på bøgerne. Men man skal som investor fortsat skal være meget selektiv. Vi ser fortsat en økonomisk opbremsning, som vil presse de konjunkturfølsomme aktier. Men vi ser også faldende lange renter, som vil understøtte de dyre kvalitetsaktier, herunder bigtech, healthcare og biotech.

Prøv Økonomisk Ugebrev FORMUE med handelsbeskeder på SMS og mail. Første måned 1 kr.

Materialet er produceret af Morten W. Langer, Økonomisk Ugebrev, og skal anses som markedsføringsmateriale. Nordnet tager forbehold for nøjagtigheden af de angivne informationer. Nordnet modtager provision fra Økonomisk Ugebrev. Se alle satser her.

Historiske og tidligere afkast og/eller kursudviklinger kan ikke anvendes som pålidelig indikator for fremtidige afkast og/eller kursudvikling, og der vil altid være en risiko forbundet med at investere. Tegning af andele bør ske på baggrund af prospekt og central investorinformation. Informationen findes på portfoliomanager.dk.

Materialetindeholder information, der kan anses for at være en investeringsanbefaling i henhold til Markedsmisbrugsforordningen (Europa-Parlamentets og Rådets forordning 596/2014), dvs. information som anbefaler eller foreslår en investeringsstrategi. Nordnet Bank, filial af Nordnet Bank AB, Sverige (Nordnet), har ikke deltaget i udarbejdelsen, gennemgået eller foretaget ændringer i materialet. Morten W. Langer, Økonomisk Ugebrev, har ansvaret for materialetsindhold, og at det lever op til gældende lovgivning og regler.

Dette materiale blev offentliggjort første gang den 12/09/2022 kl. 09:30.

Indholdet i dette materialeudgør ikke personlig investeringsrådgivning. Det er vigtigt, at du som investor træffer dine investeringsbeslutninger ud fra din egen vurdering af information fra forskellige kilder. Nordnet påtager sig intet ansvar for direkte eller indirekte tab som følge af brug af information fra dettemateriale. Materialet må ikke gengives uden Nordnets udtrykkelige samtykke.

Det kan forekomme, at Nordnet har positioner i værdipapirer, der omtales imaterialet. En sådan beholdning er da alene af administrative hensyn og uden fortjeneste for Nordnet. Nordnet er under tilsyn af Finansinspektionen i Sverige og det danske Finanstilsyn.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer