Spring til hovedindhold

Nu kommer de gode købsmuligheder

Sidste uges aktiemarked var det mest svingende, vi har set længe. Aktierne steg markant efter rentemødet i den amerikanske centralbank. Dagen efter blev hele opturen sat over styr med nye kursfald. Forklaringen er enkel.

I den seneste udgave af denne analyse påpegede jeg, at det ville være rettidig omhu at skrue lidt ned for aktierisikoen. Også selvom man er langsigtet investor, der helst bare vil holde alle papirerne. I den forgangne uge gennemlevede aktiemarkederne den største turbulens i år, næstefter Ruslands angreb på Ukraine. Det amerikanske tech-indeks, Nasdaq Composite, er faldet under den tidligere bund i marts. Det samme er sket for det amerikanske biotek-indeks, der fredag dykkede til et nyt bundniveau. Også en stribe af de stærkeste danske superaktier blev sat markant ned i pris, blandt andet Genmab, ChemoMetec og Netcompany.

Kursfaldene skyldes ikke, at disse selskaber lige pludselig er blevet ringere, end de var i starten af ugen. Det skyldes ene og alene, at de store investorer nu inddiskonterer yderligere rentestigninger i kølvandet på stigende inflation.

Ugens aktiemarked var det mest svingende, vi har set længe. Efter rentemødet i den amerikanske centralbank steg aktierne markant, fordi Powell udmeldte, at der ikke ville blive brug for enkeltstående renteforhøjelser på 0,75% på de kommende møder, som markedet har forventet.

Dagen efter blev hele opturen sat over styr, og mere til, med nye kursfald. Forklaringen er den enkle, at markedet for det første ikke tror på den amerikanske centralbankchef, og for det andet kan for langsomme renteforhøjelser også betyde, at inflationen kommer endnu mere ud af kontrol. Og det kan potentielt være endnu værre.

Vores overordnede syn på markedet

Vi forventer, at den økonomiske afmatning nu nærmer sig, fordi de stigende priser vil lægge en dæmper på privatforbruget, og fordi erhvervslivet vil skrue markant ned for nyinvesteringer på grund af de eskalerende makroøkonomiske usikkerheder.

Så de konjunkturfølsomme aktier tror vi, at man skal holde sig fra, herunder industri og banker. Pandora-aktien blev i denne uge ramt hårdt på trods af et meget stærkt regnskab for 1. kvartal. Forklaringen er nervøsitet for, at forbrugerne svigter som købere, når pengene begynder at svinde på grund af stigende priser på fødevarer, opvarmning, transport og meget andet. Så bliver der færre penge til smykkeindkøb.

Lidt længere henne ad vejen forventer vi også, at transportvirksomheder bliver påvirket negativt, især efter propperne i logistikkæderne begynder at aftage. Generelt har transportvirksomhederne dog hidtil klaret sig godt, ikke mindst Mærsk og de andre rederier, mens DSV har fået kæmpe kurshug.

Kortsigtet positionering i ØU Porteføljen

Vores kortsigtede positioneringer i Økonomisk Ugebrev vil fokusere på følgende omlægninger: Vi ser fremragende muligheder for at supplere op i nogle af de stærke medtech, pharma og tech-aktier, som har fået store tæsk. Ikke fordi de er særligt konjunkturfølsomme, men fordi analytikere justerer på deres diskonteringsrenter i DCF-modellerne.

Vi ser altså supergode købsmuligheder i flere af disse aktier på vej ned ad bakke. Vi ved godt, at man aldrig lige rammer bunden. Men vi vil her forfølge vores strategi om små trinvise opkøb på vej ned.

Nogle gange skal man altså opfatte kursfald som noget positivt på den måde, at man kan komme billigere ind i nogle stærke langsigtede aktier. Et eksempel er ChemoMetec. Og der er flere andre af den slags langsigtede superkøb. Men husk. Det er en risikabel strategi, som skal håndteres meget selektivt.

I Økonomisk Ugebrevs Portefølje, og dermed i den børsnoterede investeringsfond Aktieugebrevet Invest, har vi længe forberedt os på, at den generelle aktienedtur kunne fortsætte i længere tid. Vi har fortsat 35% af kapitalen placeret i ETF’er baseret på olie, guld, råvarer, landbrug og shortede indeks. Disse poster har de seneste uger ligget fladt til mindre kursstigninger. Så vi har altså haft en tredjedel af kapitalen placeret i ’banken’ uden de store risici.

Vi begynder nu så småt at aktivere denne reserve ved at indkøbe små poster i store danske aktier, som vi finder langsigtet attraktive, og som kun i begrænset omfang vil blive ramt af en kommende lavkonjunktur eller en egentlig recession.

Vi bemærker, at de store amerikanske tech-aktier efter de seneste kursfald nu har nået værdiansættelser, som nærmest er rimelige.

Aktierne på Nasdaq startede den seneste bobletendens i 2016 med en gennemsnitlig værdiansættelse i forhold til salget, altså P/S, på 6. Efter at P/S toppede for godt et halvt år siden på knap 17, er P/S igen nede på 6, og i forhold til det historiske gennemsnit er vi altså tæt på en normalitet. Med andre ord kan tech og biotech være tæt på bunden. Det er dog fortsat tre gange mere end det øvrige aktiemarked, excl. tech, hvor P/S gennemsnitligt er 2.

Prøv Økonomisk Ugebrev FORMUE med handelsbeskeder på SMS og mail. Første måned 1 kr.

Dette blogindlæg er udarbejdet af Morten W. Langer, Økonomisk Ugebrev og indeholder information, der kan anses for at være en investeringsanbefaling, dvs. information som anbefaler eller foreslår en investeringsstrategi. Nordnet Bank, filial af Nordnet Bank AB, Sverige (Nordnet), har ikke deltaget i udarbejdelsen, gennemgået eller foretaget ændringer i blogindlægget. Økonomisk Ugebrev har ansvaret for blogindlæggets indhold, og at det lever op til gældende lovgivning og regler. Analysen er ikke blevet forelagt de omtalte selskaber.

Nordnet offentliggjorde dette blogindlæg første gang den 9. maj 2022 kl. 14.00.

Blogindlægget udgør ikke personlig investeringsrådgivning. Det er vigtigt, at du som investor træffer dine investeringsbeslutninger ud fra din egen vurdering af information fra forskellige kilder. Nordnet påtager sig intet ansvar for direkte eller indirekte tab som følge af brug af information fra dette blogindlæg. Materialet må ikke gengives uden Nordnets udtrykkelige samtykke.

Det kan forekomme, at Nordnet har positioner i værdipapirer, der omtales i blogindlægget. En sådan beholdning er da alene af administrative hensyn og uden fortjeneste for Nordnet.

Nordnet er under tilsyn af Finansinspektionen i Sverige og det danske Finanstilsyn.

Der er altid en risiko forbundet med at investere. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Kent K Jensen
Kent K Jensen
2022-05-11 11:36

Der er mange aktier der er faldet 80% på trods af gode resultater og vækst. mange af disse aktier ligger på kursniveaur sidst set i 2017 lang tid før corona. Det er her jeg ser mange af de helt store muligheder. Eksempelvis aktier som teladoc. Men selvom kursen har fået vanvittige tæv så er der ingen garanti for at det ikke fortsætter. Eksempelvis var kursen på teladoc trukket helt tilbage til samme niveau som den var før corona, der tænkte jeg personligt at vi var ved at have ramt bunden for teladoc. kort tid efter falder aktien 40% ekstra på… Læs mere