Spring til hovedindhold

Nu skubber vi også til konkurrencen på indeksfonde

Anne Buchardt om lanceringen af de fire nye internationale indeksfonde.

Nordnets kunder er typisk interesserede i at foretage de bedst mulige investeringer – og de har fokus på omkostninger. Derfor kommer det heller ikke som en overraskelse, at vores nu mere end 150.000 aktive kunder ligger i front, når det gælder investering i indeksfonde. Indeksfondene er jo netop kendt for at give en nem og solid risikospredning på alskens aktiemarkeder, samtidig med at omkostningerne er i bund.

Mens Nordnets kunder i gennemsnit har ca. 1/3 placeret i indeksfonde, udgør de passive aktiefonde på det danske marked som helhed, ifølge FinansDanmark, knapt 17 procent[1]. Den efterspørgsel vil vi gerne imødekomme, og det er baggrunden for, at vi i dag lancerer fire nye indeksfonde. Sammen med den eksisterende danske indeksfond udgør de vores nye indeksfond-familie.

Og hvad er det så, der gør, at vi gerne vil slå på tromme for den nye familie?

Hvad er billigt?

Ja, først og fremmest er prisen ikke til at komme uden om. Forbrugerrådet TÆNK har netop offentliggjort en undersøgelse af de danske investeringsforeninger[2]. Her fremgår det, at markedets billigste investeringsforening ikke overraskende er en indeksfond, nemlig Danske Invest Global indeks, der har en ÅOP på 0,42 procent. Testens øvrige topscorere blandt de globale indeksfonde fra Sparindex, Nykredit og Nordea ligger med en ÅOP fra 0,53-0,59 procent. Til sammenligning er den årlige omkostning på den nye Nordnet Indeksfond Global 0,3 procent. Og samtidig kan Nordnets fond vel at mærke handles kurtagefrit.

En vigtig grundsten i mange porteføljer

En anden væsentlig faktor er, at indeksfonde er for alle. Uanset om du er en erfaren investor eller nybegynder, kan indeksfonde være en god grundsten i din aktieportefølje.

Som langsigtet investor giver de en bred eksponering til markeder og sektorer og hermed en god risikospredning, så din investering på lange strækninger kan passe sig selv. Det kan være relevant at overveje, ikke mindst hvis du i dag hører til de mange danskere, der har kontanter stående på kontoen og måske endda betaler negativ rente (læs også blog).

Hører du omvendt til de mere aktive aktieinvestorer, giver Nordnets indeksfonde dig mulighed for at gå omkostningsfrit ind og ud af din eksponering, i takt med at du spotter andre attraktive investeringsmuligheder i markedet.

Aktiv eller passiv?

Diskussionen om aktiv kontra passiv forvaltning har stået på i mange år, og eksperterne er langt fra altid enige. Forbrugerrådet TÆNK sammenligner i deres seneste test også de passive indeksfonde med aktivt forvaltede investeringsforeninger. Deres konklusion er som følger:

”Det, som vi grundlæggende kan se ud af testen, er, at de passive investeringsforeninger klarer sig lige så fint – eller i rigtig mange tilfælde bedre – end de aktive investeringsforeninger.”

Vi er ikke i tvivl om, at der findes gode aktivt forvaltede investeringsfonde – men det kræver at du kigger dig godt for. Brug evt. vores screener til at sammenligne afkast og omkostninger – og evt. antallet af stjerner fra Morningstar.

Hvad er en international fond?

Nordnet nye indeksfonde er såkaldte internationale fonde. Det betyder først og fremmest, at de kan handles kurtagefrit, og at der ikke er nogen minimumsinvestering. Herudover har det betydning for den skattemæssige håndtering, da fondene er akkumulerende og beskattes efter lagerprincippet. Det indebærer, at de først og fremmest er velegnede til pension og virksomheder. De kan også anvendes til frie midler, blot man er bevidst om, at afkastet beskattes som kapitalindkomst.

Alt i alt håber vi, at I vil være med til at tage godt i mod vores nye indeksfond-familie. Og vi ville da heller ikke være Nordnet, hvis vi ikke lancerede dem med en forventning om at give et ekstra skub til konkurrencen i markedet for indeksinvestering, som vi forventer vil komme vores mange kunder til gode.

Læs mere om Nordnets indeksfonde.

Ændring i udbuddet af indeksfonde:
Samtidig med at vi lancerer fire nye internationale indeksfonde til markedets laveste priser, har vi valgt at lukke ned for de svenske, norske og finske indeksfonde, som vi tidligere har udbudt. Hvis du ønsker at sælge dine indeksfonde, sker det på normale vilkår – det vil sige til indre værdi, uden spread og uden kurtage. Det skyldes, at der kun har været en begrænset efterspørgsel på disse fonde fra vores kunder. Nordnet Indeksfond Danmark bibeholdes, og her vil omkostningen være 0,2 procent fra den 1. oktober.


[1] Se evt. https://finansdanmark.dk/nyheder/2020/stoerre-aktivitet-i-passive-fonde/

[2] Forbrugerrådet TÆNK Penge, juni 2020.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
32 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2020-10-14 10:49

kunne det være smart at investere i dem, som en ekstra børneopsparing ? tænker at man så kan bruge barnets frikort hvis det beskattes som kapital indkomst.

Gæst
Gæst
2020-09-28 21:08

Kan man købe disse fonde ved fx Danica pensionsprodukt (Danica Select)? Som man er tvunget i pga arbejde.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-09-30 10:56

Hej Christian,
Det kan du som udgangspunkt ikke, da Danica Select ikke tillader investering i ikke-noterede investeringsfonde, så vidt jeg er bekendt.
Nordnet indeksfonde handler ikke direkte på markedet.

Du er selvfølgelig velkommen til at dobbelttjekke ved Danica, men jeg mener desværre ikke at det er muligt ved Danica Select.

Gæst
Gæst
2020-09-22 08:27

NormanC har fuldstændig ret: “Virkelig en dybt skuffende udvikling at I fjerner de gamle nordiske indeksfonde (superfondene)” Jeg har investeret i alle 4 fonde af den simple grund. Det kostede 0 basispoint i omkostninger og man også fik en fin spredning på forskelligartede aktier. Intet kan slå den konstellation. Påstanden om der ikke er interesse for de 3 andre nordiske fonde tror jeg ganske enkelt ikke på. Er der så stor forskel på nordmænd og danskere. Og hvor er jeg dog uinteresseret i jeres erstatninger, men behøver ikke at have kigget ret meget på ETF’ere, for at finde noget, som slår… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-09-28 21:07

.slet denne besked.

Sidst redigeret 3 År Siden af anonymous
Gæst
Gæst
2020-07-10 08:49

Det ser ud til at nordmændene stadig kan købe indeksfond Norge, Danmark, Sverige og Finland?
Det virker dumt at jeg ikke kan købe indeksfonde i N, FI og S.
I jeres Fondsinspiration er det kun jeres egne indeksfonde der dukker op. Så ryger al sammenligning da.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-07-10 09:08

Hej Troels

Det er rigtig at vi har valgt en lidt forskellig strategi på tværs af de nordiske lande. Det skyldes først og fremmest, at vi i Danmark har set en meget lav efterspørgsel på de nordiske indeksfonde uden for Danmark. Omkring vores Fondsinspiration er vi helt enige om, at ideen jo netop er at kunne sammenligne. Og det kan du selvfølgelig – helt på samme måde som tidligere – i vores screenere mv., som ligger i toppen af siden. Du er velkommen til at ringe til vores kundeservice, hvis du ikke umiddelbart kan finde den.

Venlig hilsen
Nordnet

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-07-29 14:21

Hej kan disse nye fonde anvendes til investering for VSO midler?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-07-29 15:24

De nye Nordnet fonde kan benyttes til VSO-midler. Ved andre investeringsforeninger og ETF’er skal de, som udgangspunkt, være lagerbeskattet. Men det er dog vigtigt, at du tjekker central investorinformation, om de kan benyttes til VSO. 

Gæst
Gæst
2020-07-07 09:17

Jeg har Nordnet Indeksfond Danmark i mit pensionsdepot, fra den tid hvor den hed Superfonden Danmark.

Nordnet Indeksfond Danmark var oprindeligt kun tilgængeligt i pensionsdepot.

Jeg kan ikke se i beskrivelsen for Nordnet Indeksfond Danmark om den også kun er tilgængeligt i pensionsdepot, eller kan den også handles for frie midler??

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-07-07 11:00

Hej Torben
Du kan nu handle alle Nordnet Indeksfonde på både dit pensionsdepot og depot for frie midler. Vær dog opmærksom på, at de beskattes som kapitalindkomst.
Venlig hilsen
Nordnet

Gæst
Gæst
2020-06-30 23:03

Jeg mener ikke det er så godt, at de er syntetisk repliseret.
Derfor er Sparindex min risiko verdens index et meget bedre produkt.
Og med risiko 5, istedet for denne risiko 6

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-07-01 11:08

Hej Bent. Sparindex Globale Aktier Min. Risiko er en super god afdeling, men det at vores fonde er syntetisk replikeret er ikke nødvendigvis dårligt. Vi har lavet fire nye indeksfonde på regioner, hvor omkostningerne er meget fornuftigtige. Endvidere handler vores fonde til indre værdi og kan handles uden kurtage. Den enkelte investor vurderer selv hvad der passer bedst til sig strategi. Jeg har tidligere beskrevet lidt omkring modpartrisiko i en indeksfond som er syntetisk replikeret. Se her: En indeksfond kan både have en fysisk eller en syntetisk eksponering. Syntetisk replikering kan give anledning til spørgsmål vedrørende en potentiel modpartsrisiko. Her… Læs mere

Gæst
Gæst
2020-06-30 20:43

Hvad sker der så med os, der har investeret i nogle af de fonde, der nu afvikles?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-07-01 11:12

Hej Caroline. De investorer der har Nordnet Indeksfond Norge, Sverige eller Finland kan stadig beholde disse i depot og fondene kan stadig sælges. Investorer kan bare ikke købe mere i de 3 nordiske fonde.

Gæst
Gæst
2020-06-30 16:43

Hvorfor er der ikke et link til fondene…? Eller bare oplyst de formelle navne/titler.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-07-01 11:13
Gæst
Gæst
2020-06-30 15:39

Virkelig en dybt skuffende udvikling at I fjerner den gamle nordiske indeksfonde (superfondene)   Hvad skulle incitamentet være for at købe disse, når man kan købe ETF’er til meget billigere omkostninger, der dækker samme indeks? USA 0,07% Emerging: 0,18% World:0,18% Europa: 0,12% (findes også billigere) Og som også er akkumulerende med lagerbeskatning. Jeres “varemærke” som den billigste investeringsløsning smuldrer fuldstændigt. Iøvrigt er disse fonde også syntetisk replikerede, så der er INGEN garanti for, at aktiver i disse fonde er blandt aktiverne i deres benchmark index. Iøvrigt skriver i også: “På fondssiden for den pågældende fond, finder du en oversigt over… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-07-01 11:21

Hej NormanC, vi forstår selvfølgelig, hvis du er skuffet over, at vi nu ændrer i udbuddet af nordiske indeksfonde samtidig med, at vi lancerer de nye internationale fonde. Årsagen er den simple, at der har været meget begrænset efterspørgsel på de nordiske fonde uden for Danmark. Vi vil til gengæld gerne stå på mål for, at de nye fonde er billige. I denne blog fortæller vores landechef om prisen sammenlignet med nogle af de mest populære indeksfonde i det danske marked. Og det taler sit eget tydelige sprog. Omkring forskellen til ETF’erne, så har du ret i at begge er… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-07-01 12:14

I sammenligner vel pærer og bananer… De fonde som nævnes i blogindlægget er investeringsforeninger (med de fordele/ulemper der nu en gang er med disse). Den rigtige sammenligning skulle være med tilsvarende ETF’er, som Norman også skriver og så er produktet bestemt ikke billigt.. Dog positivt at de kan handles uden kurtage!

Kommer der også gebyrer på de 3 andre nordisk fonde (Sverige, Finland og Norge) ?

Kedelig tendens:
Superlån – attraktivt produkt, nå er super væk og produktet blevet dyrere
Og nu står superfondene for skud..

Nordnet ikke længere så super.. 🙂 😉

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-07-01 23:23

Eks. på bedre alternativer mht kapitalindkomstbeskatning:

1) Storebrand Indeks – Alle Markeder. Adminomk.: 0.3% p.a. Handles i DKK – ingen valutaveksling. Aktiebeskatning
2) Ishares Core World, IE00B4L5Y983.. Adminomk.: 0.2% p.a. Aktiebeskatning. Kurtagefri hos konkurrenterne

Bemærk:

– Danske Invest Global indeks som sammenlignes med ovenfor fås til adminomk. ned til 0.12% p.a. fx hos pensionskunder i Dansk Bank koncernen
– Nordnet Indexfond Danmark er en svensk fond (SE0005993078) og har derfor 15% beskatning af danske udbytter. Lægges dertil Nordnets gebyrstigning på 0.2% pr 1/10-2020 er den 25%-40% dyrere end fx Nordnets egen Indeksfond Nye Markeder (!)

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-07-02 10:43

Vi tilstræber løbende at have et meget bredt produktudbud til vores kunder til konkurrencedygtige priser. Vores nye lancering af Nordnet Indeksfonde understøtter dette. Til investorer der synes indeksinvesteringer er spændende kan man hos Nordnet investere i ETF’er, Investeringsforeninger med passiv strategier samt vores nye indeksfonde. Vores nye indeksfonde er alle noteret i DKK og har derfor ingen valutaveksling. De er akkumulerende og dermed ingen løbende udbyttebetaling og passer derfor bedst skattemæssigt til pension og virksomheder. Nordnet Indeksfond Danmark har indtil 1. oktober 2020 en årlig omkostning på 0% og kommer derfra til at have en årlig omkostning op 0,2% pa.… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-07-02 20:38

Omkostninger på den svenske, norske og finske indeksfond – bliver de også 0,2% fra 1/10 2020 ?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-07-03 09:18

Hej Gert

Omkostningerne på den svenske, norske og finske indeksfonde ændrer sig ikke.

Venlig hilsen
Nordnet

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-07-10 09:32

Men I nedlægger dem?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-07-10 10:09

Hej Troels. Ja, du kan ikke længere købe de nordiske indeksfonde uden for Danmark – men selvfølgelig beholde dem du har på dit depot. Venlig hilsen Nordnet

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-07-10 16:18

Når nu man ikke længere kan købe de nordiske indeksfonde uden for Danmark, hvordan sælger man så dem man har?? Der er jo ikke nogen, som kan købe dem!!

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-07-14 10:19

Hej Torben! Du kan selvfølgelig sælge dem til Nordnet på helt normale vilkår. Det vil sige til indre værdi, uden spread og uden kurtage. Venlig hilsen Nordnet

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-08-22 16:25

Er Nordnet indeksfond Danmark også akkumulerende og dermed lagerbeskattet? Dvs primært til pension.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-08-24 09:38

Hej Susanne. Ja Nordnet Indeksfond Danmark er også akkumulerende og dermed lagerbeskattet. Så mest optimal til pensionsordninger eller virksomheder.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-02-01 12:28

Hej Brian. Det siger “Nordnet Indeksfond Danmark beskattes som aktieindkomst efter realisationsprincippet, selvom den er akkumulerende. Nordnet indeksfond kan derfor ikke anvendes til virksomhedsskatteordning (VSO)” her: https://www.nordnet.dk/dk/marked/fonde/nordnet-indeksfonde.

Er Nordnet Indeksfond Danmark lagerbeskattet eller realisationbeskattet?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-02-01 15:13

Hej Jaako,
Det korrekte er, at Nordnet indeksfond Danmark beskattes som aktieindkomst efter realisationsbeskatning, selvom den er akkumulerende.

Med venlig hilsen
Frederik Vest, Nordnet