Spring til hovedindhold

Ny Danske Bank direktør: Er ”efter Borgen lig med efter bogen”?

Thomas Borgen (TB) fik en god start på at være Danske Banks nye øverste chef. I den første uge under hans ledelse steg aktien med 7 %. Aktuelt følger han trop og fortæller i de første interviews, at Danske Bank skal være mere kundeorienterede. Det er vist mest en erindring om at Thomas Borgen kender spin-reglerne end det forhåbentlig er en nyhed for Danske Bank.

Jubii – direktøren er fyret

Det er snart ved at være hverdagskost. Ikke kun at direktøren for et større dansk selskab bliver fyret. De seneste uger er det sket for topcheferne i NKT og Vestas, men også at der efterfølgende har været tale om gedigne kursstigninger i kølvandet på en direktørexit. Det må være en underlig fornemmelse, som detroniseret topchef at modtage investorernes utilfredshedsdom. Spørgsmålet er også om ikke pilen i virkeligheden peger på bestyrelsen og bestyrelsesformanden, når en aktiekurs stiger i kølvandet på at en topledelse bliver fyret. Ultimativt er det bestyrelsen, som repræsenterer ejerne og har ansvaret for at få rekrutteret den rigtige ledelse.

Danske Bank har flere udfordringer

Hvis bare det var så vel, at Danske Bank blot havde en enkelt udfordring, ville det være en mindre sag og opgave at få tingene på ret køl. Udfordringen er dog flere og mangfoldige og derfor er det på ingen måde nogen done deal, at TB bliver investorernes redningsmand:

  • Danske bank har et prædikat som kundefjendsk.
  • Danske Bank halter bagefter de andre større banker med hensyn til indtjeningsevne.
  • Danske Bank har meget svært ved langsigtet at forventningsstyre hvad kunderne kan forvente af deres bank.
  • Danske Bank har for få venner og for mange fjender
  • En række af Danske Banks tiltag ligner til forveksling dem som andre banker også har foretaget sig (stigende priser, færre afdelinger og mindre personale). Mens Danske Bank må tage tærsk, slipper andre uden synlige skader. Det er et vidnesbyrd om at varemærket har taget ekstrem skade.
  • Danske Bank er udråbt som finanskrisens epicenter og politikernes fjende nummer 1 på trods af at andre banker langt overstiger dem i udlånsskandaler, pantebrevscirkus, etc.
  • Danske Bank bekriges af finanstilsynet om deres risikomodellering.
  • Etc.

Udfordringer består

Udfordringerne for Danske Bank og TB består. Måske er de tilmed endda blevet lidt større efter Bernankes annoncering af at beskæftigelsesudviklingen er for svag til at starte aftrapningen af de månedlige obligationsopkøb. Renterne er faldet og det er blevet cementeret, at tiden med lave korte renter på ingen måde er forbi endnu. Danske Banks målsætning om en tilfredsstillende egenkapitalforrentning, er blandt andet hængt op på en væsentlig stigning i de korte renter. Denne forventning er skudt til hjørnespark. Alt andet lige er faldende renter dårligt nyt for bankaktierne, idet det fortsat presser rentemarginalen. Så meget desto mere kan man sige, at investorerne har taget godt imod TB med en faldende risikopræmie.

Fra modvind til medvind?

Spørgsmålet er om TB er investorernes redningsmand og om han for Danske Bank vil blive betragtet som den bedste nyhed i mange år? Efter en strategisk slingrekurs, kommunikativ katastrofe og et gigantisk fald i varemærkets værdi, kan man vælge at tro, at fremtiden er udsigtsløs. Det er dog mere realistisk, at TB får så meget medvind fra de seneste direktørers modvind, at hans eftermæle bliver stærkt positivt.

Thomas Borgen blæser til kamp for en stigende kundeorientering. Det er næppe og forhåbentlig ikke den mission alene der har gjort ham til direktør.

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer