Spring til hovedindhold

Olien rører på sig

Olieprisen har været stigende den seneste tid. Hvorfor stiger olien igen nu? Hvad betyder det for forburgerne, hvad betyder det for investorerne, og hvilke muligheder findes der for at investere i olie?

Prisen for en tønde brent-olie, det globale prisbenchmark på en tønde olie har længe ligget omkring 80 dollar. Men i løbet af de sidste par uger har prisen fået mere smørelse, og den nærmer sig nu 100.

Thomas Enevoldsen, Head of Business Management hos Nordnet.

Den har nu nået niveauet over 90 dollar pr. tønde olie (hvilket i øvrigt svarer til ~159 liter olie) – for første gang siden november sidste år. Kort fortalt, sker det i forlængelse af, at de store olieproducerende nationer endnu engang holder fast i et begrænset udbud af antallet af tønder olie, der produceres.

Kilde: Nordnet.dk, 18. september 2023.

Så hvad betyder det helt præcist?

I et forsøg på at holde prisen på oliepriserne oppe, har Saudi-Arabien skruet ned for deres oliehaner, mens Rusland er ude af den globale forsyningsligning. Landene pumper mindre olie ud af undergrunden, end de reelt set kan, og den reducerede produktion ser for nuværende ud til at vare indtil december i år. Reduktionen i produktionen var en beslutning, der fangede de finansielle markeder på det forkerte ben, og det er altså det, der langsomt får prisen på en tønde olie til at stige.

Investorerne havde forberedt sig på et mere begrænset udbud, især da nogle af de olieproducerende lande allerede i det sene forår begyndte at producere en lavere mængde olie, men da Saudi-Arabien foretog ekstra nedskæringer i produktionen tilbage i juli, var reduktionen altså mere end ventet.

Da efterspørgslen ikke er ændret, er Brent-olien steget til det højeste niveau i ti måneder. Det er ikke kun oliepriserne, der mærker varmen; investeringsforeninger med fokus på energi har også oplevet stigninger i løbet af de seneste måneder, fx. SPDR S&P U.S. Energy Select Sector UCITS ETF (Acc), der følger store energiselskaber, er også steget i kurs.

Skal du bekymre dig?

Som forbrugere kan vi aflæse de stigende oliepriser direkte i hverdagen; nemlig via højere benzinpriser, når vi fylder benzin på bilen. Det er dårlige nyheder i betragtning af, at vi i øjeblikket betaler i omegnen af 16 kroner pr. liter benzin. Selvom der dog stadig er lidt vej til sidste sommers benzinpriser på omkring 19 kroner pr. liter. (juni 2022: https://www.shell.dk/priser-pa-benzin-og-diesel.html).

Når benzinpriserne stiger, påvirker det oftest også vores leveomkostninger i en eller anden grad. Produktionsomkostningerne for mange varer stiger (dels fremstillingen, men også transport), og virksomhederne sender typisk den omkostning videre til forbrugerne. Øgede udgifter i privatforbruget kan også reducere det overskud, vi ellers ville have til fornøjelser eller opsparing og investering, som måske bliver reduceret eller helt begrænset i en periode.

Det større billede: Er vi tæt på stagflationens spøgelse?

Stagflation? Vent lige, det er ikke inflation, vel? Nej, men det er en del af det.

Kort oprids: Stigende oliepriser kan sætte skub i inflationen, hvilket driver prisen på dagligvarer i vejret. Og hvis inflationen stiger, så kan centralbankerne hæve renten yderligere, og det gør det dyrere at låne penge og kan resultere i et lavere forbrugerøkonomisk råderum og dermed lavere efterspørgsel efter varer og tjenester. Det er et meget teoretisk eksempel, og der er mange mekanismer, der påvirker hinanden, men det kan føre til en situation kaldet stagflation, hvor vi ser stagnerende vækst (forbrugerne bruger færre penge, og virksomhederne sælger mindre), parret med høj inflation.

📖 STAGFLATION: Høj inflation samtidig med lavere økonomisk vækst, eller stagnation i væksten

Men det hele er ikke så dystert, som det måske lyder. Det er tegn på, at inflationen begynder at aftage. En indikator på det er fx, hvordan centralbankerne forholder sig til deres renteniveau- og politik.

Hvad kan du gøre?

Ændringer i olieprisen mærker vi formentligt på forskellig vis, afhængig af hvordan vores privatøkonomi derhjemme ser ud, og hvordan vores forbrugsmønster er. Hvis du grundlæggende prioriterer opsparing og investering på lige vilkår med dine udgifter, så gør du stadig noget aktivt for at komme tættere på dine mål og drømme – også selvom der er udsving i olieprisen.

Men du kan også selv gøre noget for at prøve at drage fordel af stigende oliepriser. Vil du gerne aktivere din opsparing og forsøge at sikre dig for udsving i fx olieprisen, så er der forskellige muligheder via ETF’er, som følger oliens udvikling, og som kan indgå som en byggeklods af din samlede portefølje for at sikre spredning og minimere dine risici.

Investeringsmuligheder

Hos Nordnet kan du investere i olie- og energisektoren på flere forskellige måder. Det nemmeste er via ETF’er eller andre fonde med fokus på olie og energi. Herudover kan du selvfølgelig også investere i enkeltaktier i de olie og energiselskaber, du ønsker.

Top 10 energi-ETF’er hos Nordnet, sorteret efter rating (Morningstar)
1 AMUNDI ETF MSCI EUROPE ENERGY UCITS ETF
2 Amundi STOXX Europe 600 Energy ESG Screened UCITS ETF Acc
3 Invesco STOXX Europe 600 Optimised Oil & Gas UCITS ETF Acc
4 iShares MSCI World Energy Sector UCITS ETF USD (Dist)
5 iShares S&P 500 Energy Sector UCITS ETF USD (Acc)
6 iShares STOXX Europe 600 Oil & Gas UCITS ETF (DE)
7 SPDR MSCI Europe Energy UCITS ETF
8 SPDR S&P U.S. Energy Select Sector UCITS ETF (Acc)
9 Amundi Global BioEnergy ESG Screened UCITS ETF EUR Acc
10 HANetf Alerian Midstream Energy Dividend UCITS ETF – Dist

Se alle energi-ETF’er.

Temaside: Flere investeringsmuligheder inden for olie og olieservice.

Sidst, men ikke mindst, så husk altid at sammensætte din portefølje, så den matcher din tidshorisont og risikovillighed.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Kent K Jensen
Kent K Jensen
2023-09-22 08:49

Jeg tænker ikke vi skal være nervøse for højere renter pga stigende oliepriser. Centralbanken er godt klar over at dette er en kunstigt skabt inflation grunden supply problemer. Det vil for bankerne ikke give mening at hæve renterne på baggrund af at Saudierne har besluttet sig at skære ned på forsyningerne, en højere rente overbeviser ikke Saudierne om at producere mere olie. Vi så det også hos Federal reserves FOMC møde i denne uge. Jerome Powell sagde “we are going to look through higher oil prices” og jeg forventer centralbanken gør det samme.