Spring til hovedindhold

Recessionsfrygt giver transportaktier kæmpehug

Det amerikanske Dow Transportation-indeks er på få uger sat ned fra 16.700 til 14.500, altså i nærheden af 15%. Billedet er det samme for danske transportaktier. Mærsk, DSV og NTG er faldet 11-12% alene i sidste uge.

Det ledende amerikanske Dow Transportation-indeks er på få uger sat ned fra 16.700 til 14.500, altså i nærheden af 15%. Billedet er det samme for de danske transportaktier, hvor Mærsk, DSV og NTG alene i sidste uge faldt 11-12%. Mærsk er på få uger faldet med over 20%.

Vi har i et stykke tid advaret om, at der med stor sikkerhed ligger en økonomisk recession forude, dels på grund af høj inflation, og dels på grund af forventede centralbankstramninger med meget højere korte renter.

Vi har været overrasket over robustheden i de cykliske og konjunkturfølsomme aktier, og markedet har fokuseret på andre ting, eksempelvis de kommende 1. kvartalsregnskaber. Men vi skal love for, at det billede pludselig har ændret sig.

I Økonomisk Ugebrevs Portefølje har vi længe været ude af transportaktierne, og vi har også skruet meget ned for industriaktierne, der pr. definition også er konjunkturfølsomme. Den seneste uge har vi set en massiv sektorrotation ud af de konjunkturfølsomme aktier – og over i defensive sektorer som health care, pharma og biotech.

Det har givet en guldrandet uge for nogle af de store danske pharma-navne, ikke mindst Novo Nordisk, der nu præsterer historiske kursrekorder, efter en kursstigning på hele 9% i denne uge. Også Ambu (som vi dog fortsat er skeptiske overfor på grund af en ekstremt høj værdiansættelse), Chr. Hansen (efter et overraskende godt regnskab), Lundbeck og Coloplast leverede superflotte stigninger i den forgangne uge.

Kæmpe sektorrotation under overfladen

Man skal altså ikke lade sig snyde af, at det generelle aktiemarked i form af de toneangivende europæiske aktieindeks kører stort set sidelæns. Under overfladen sker der kæmpestore rokader mellem de forskellige sektorer, som også udløser betydelige gevinster og kursfald på enkeltaktier. Vi vurderer fortsat, at der er grund til stor forsigtighed med fokus på sektorer, som begunstiges af en opbremsning i økonomien og højere renter. I Økonomisk Ugebrevs Portefølje har vi den største vægt i health care-aktier og den næststørste gruppe af papirer er ETF’er i guld, olie, råvarer og landbrug.

Grundlæggende forventer vi stadig, at der den næste måneds tid kan komme nogle gode regnskaber for 1. kvartal, og det kan måske løfte stemningen på aktiemarkederne, men sikkert kun i en kortere periode. Efter regnskabssæsonen vil markedet igen tage de lidt længere briller på, og der vil igen blive stillet skarpt på, hvad centralbankerne pønser på.

Hvad gør centralbankerne?

Det bliver altså helt afgørende at forholde sig til, hvad centralbankerne agter at gøre. Aktuelt er det markedsforventningen, at der kommer en haglbyge af renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank de kommende seks måneder, så vi ved årsskiftet lander på op mod 3% mod aktuelt 0,50%.

Sammen med færre obligationskøb er der altså lagt op til en historisk markant rentestigningsperiode, som vil tage meget af luften ud af makroøkonomien. Og det kan meget vel også være det, centralbankerne er ude på, fordi en god gammeldags recession, med vigende privatforbrug og stigende arbejdsløshed, vil være et super effektivt redskab til at fjerne inflationen.

Jokeren i det hele er selvfølgelig stadig Rusland og krigen i Ukraine. Bliver der lukket for den russiske naturgas til Europa, står vi foran et helt andet negativt scenarie. Og hvis Vesten også begynder at indføre handelsboykot mod Kina på grund af opbakning til Rusland, vil det for alvor kunne mærkes i den globale vækst.

Prøv Økonomisk Ugebrev FORMUE med handelsbeskeder på SMS og mail. Første måned 1 kr.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er et udtryk for skribentens personlige holdning. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer