Spring til hovedindhold

Renterne stiger: Sender FED en knock-out, eller har US-aktier allerede set bunden?

April har været en hård aktiemåned for amerikanske vækstaktier. Ved denne uges FED møde, hæves renten formentlig med 0,5% – men har vi allerede set kulminationen på nedtursfrygten?

April har været en hård aktiemåned for amerikanske vækstaktier, stor som lille. Årets fire første måneder har været helt anderledes end de foregående. Ved denne uges FED-møde, hæves renten formentlig med 0,5% – men har vi allerede set kulminationen på nedtursfrygten?

Der er fuld gang i den i USA. Lige nu er det værd at bemærke at:

  • Efter stort fald på 4,17% fredag ramte Nasdaq-composite ved slutningen årets hidtil laveste niveau, som undergår det hidtidige lavpunkt mandag den 14/3.
  • Nasdaq er faldet med mere end 14% alene i april.
  • Årsagen til fredagens nedtur er fornyet nervøsitet, svindende likviditet, stigende renter, skuffende regnskab fra Amazon, samt formentlig nervøsitet forud for denne uges FED møde. Bl.a.
  • Amazon skuffede både med tal og forventninger. Samtidig er det ikke gået ubemærket hen, at børsnoteringen af elbilselskabet Rivian, hvor Amazon har en større ejerandel, er gået fra succesfuldt til katastrofalt. Amazon tog i kvartalet en værditilpasning på 7,6 mia. USD på denne aktiepost
  • Den amerikanske regnskabssæson har hidtil været god. Det er måske lidt overraskende, når man betragter kursudviklingen. 80% af S&P 500 selskaberne, som har aflagt regnskaber, har rapporteret en indtjening over det forventede, hvilket er meget højt og over det langsigtede gennemsnit
  • Når aktierne alligevel falder og regnskaberne måske opleves som ”svage” og skuffende” skyldes det ikke mindst et ekstra fokus på udvalgte selskaber (eksempelvis Netflix og Amazon). Samtidig kan regnskaberne godt indfri på omsætning/indtjening og således indgå i statistikken som ”bedre end ventet”, mens det som driver aktiekurserne er det fremadrettede – guidance.
  • Størst ”interesse” har der været om Netflix, som i dette kvartal har skabt nervøsitet med hensyn til: 1) er opturen forbi for ”stay at home aktierne”, samt 2) mister Netflix konkurrencekraft og kunder til konkurrenterne?
  • Også nedturen i Cathie Woods Ark Innovation, har været spektakulær. Det er her risikokapitulationen har været størst/bredest. Med til at holde kursen oppe og nedturen nede er Tesla, som ”blot” er faldet med 30%. Tesla er den største vægtmæssige enkeltaktie i beholdningen fuldt af Zoom, Roku og Coinbase.
  • Over en 5-årig periode er alle aktier i figur 3 stadig i plus. Mindst for Netflix og Meta samt Ark Innovation og mest for Tesla, som stadig er næsten 13 doblet!
  • FANG konstellation er blevet decimeret til AG, og nogen vil måske spørge sig om også ”A” (Amazon) er lidt i fare for at ryge ud af det gode selskab. Amazon var den af de større selskaber, hvis aktiekurs toppede tidligst (se venligst figur 2 nedenfor); nemlig allerede for 3 kvartaler siden i juli 2021.

Hvad gør investorerne, når FED hæver med 50 basispoint?

Rentestigningerne har gjort meget ondt. Det er helt tydeligt for alle, inklusive for centralbanken og medlemmerne selv, at pengepolitikken er kommet markant bagefter udviklingen og kurven. Det er det, som de nu forsøger at råde bod på ved at forventningsstyre den mest aggressive pengepolitiske ændring formentlig siden 1980erne.

Markedsrenterne er stukket afsted og investorerne forsøger at afveje, om FED nu også vil hæve renterne helt så meget som de siger, samtidig med at den amerikanske økonomi allerede er under afkøling. Risikoen er en amerikansk recession allerede i starten af 2023. Hvis man ser på udviklingen for amerikanske bankaktier, er recessionen allerede ved at være en ”done deal” (se venligst figur 4, som illustrerer den brede udvikling i amerikanske bankaktier, udtrykt igennem ”KBW indekset, ETF”).

Det mest sandsynlige er efter min mening, at FED hæver med 50 basispunkter på onsdag, og samtidig tilkendegiver, at der kommer flere ”dobbelte” renteforhøjelser (normen har næsten altid været 25 bps ad gangen). Hvis FED hæver mindre end 50 vil de fremstå utroværdige og som om de kommer endnu længere bagefter kurven. Hvis de hæver mere end 50 bps, vil det være meget markant, men ikke totalt udelukket.

Er vi ved toppen af USD-stigningen?

Vil rentekurven begynde at flade lidt når rentestigningerne for alvor ruller? Det er efter min mening i det mindste en mulighed. Hvis der kommer en rentekurvefladning (korte renter stiger, mens længere markedsrenter falder eller er uændrede), vil det betyde, at aktierne ikke, kortsigtet i det mindste, falder yderligere (ud over de bevægelser der altid kan komme på onsdag). Samtidig vil en kurvefladning, i givet fald, kunne aflæses i en svagere USD. Derfor er det netop for aktieinvestorerne værd at holde ekstra øje ikke kun med selv renteannonceringen, men også med udviklingen i markedsrenterne og USD bevægelsen. Som det fremgår af nedenstående figur 2, er USD steget meget markant (8 % i år og tæt på 15 % de seneste 12 måneder). Det skyldes ikke mindst forskel i pengepolitik og forventninger mellem USA/Europa).

Figur 1: Kursnedtur for udvalgte Nasdaq-aktier siden toppen i 2021/2022

Kilde: Egen tilvirkning

Figur 2: Udvikling i USD/DKK

Kilde: nordnet.dk

Figur 3: Nedtur for udvalgte amerikanske aktier fra top til nu, dato samt 5 års afkast

SelskabNedtur (%)Topkurs5 års afkast
Netflix72,50%29. okt. 202125%
Ark Innovation70%8. feb. 202288%
Meta48%1. sep. 202133%
Nvidia44,5%20. nov. 2021611%
Amazon34,3%13. jul. 2021169%
Tesla30%4. nov. 20211286%
Alphabet24,4%11. feb. 2022154%
Microsoft20,6%22. nov. 2021305%
Apple13,8%4. jan. 2022339%
Kilde: Nordnet, egen tilvirkning.

Figur 4: Udviklingen i amerikanske bankaktier, KBW – ETF

Kilde: Nordnet AB


Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke et tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-05-02 14:05

Super fint forklaret, Per.