Spring til hovedindhold

Shortsælgere sænker Ambu, Bavarian Nordic, ISS og Zealand Pharma

Over de seneste måneder er del danske aktier blevet sendt i skammekrogen. En betydelig del af kursnedgangen skyldes øget shortsalg. Skylden/årsagen til shortsalgene ligger først og fremmest hos selskaberne og ledelserne.

Over de seneste måneder er en del danske aktier blevet sendt i skammekrogen. En betydelig del af kursnedgangen skyldes øget shortsalg. Skylden/årsagen til shortsalgene ligger først og fremmest hos selskaberne og ledelserne, som i en række henseender ikke i tilstrækkeligt omfang forstår investorerne og aktiemarkedets spilleregler.

Figuren her viser selskaber og de shortsolgte positioner per ultimo februar i år.

Oversigt over shortpositioner i danske selskaber pr. 28/2 2022

Kilde: Finanstilsynet, egen tilvirkning

Reglerne for offentliggørelse af shortsalg er kort fortalt: Hvis en investor har en shortposition i en aktie på under 0,20% af aktiekapitalen, kræver det ikke meddelelse. Hvis positionen er større end 0,20%, skal det indberettes til Finanstilsynet. Positionen bliver først offentliggjort, hvis den overstiger 0,50% i det enkelte tilfælde. For positioner under 0,50% bliver tallene noteret, men shortsælgerens navn og positioner bliver ikke offentliggjort.

Få selskaber har en meget stor shortsalgsposition:

Ambu:

Den klart største position er i Ambu, hvor næsten hver 7. aktie var lånt og solgt kort ultimo februar. Alibiet for at sælge sig kort er klart: Prisfastsættelsen har været og er fortsat høj, men det udløser sjældent i sig selv shortsalg. Det gør dog en aktie sårbar, hvis noget andet indtræffer. Den udløsende faktor i tilfældet med Ambu har været tre negative præciseringer det seneste år. Det er en gåde, hvorfor topchef Juan Jose Gonzalez foretog et meget stort insiderkøb i september 2021. Normalt er et insiderkøb et vidnesbyrd om, at de kortsigtede udsigter er gode. I det konkrete tilfælde viste det sig at være et falsk signal, og aktien er styrtdykket siden.

Shortsalg og kursudvikling for Ambu for 2020-2022

Kilde: Finanstilsynet, egen tilvirkning

Bavarian Nordic:

Investorerne har været næstflittigst på shortsalgsknappen i Bavarian Nordic. Investorerne er blevet nervøse for, om 1) Bavarian Nordic kan lykkes med sin covid-booster, 2) om Bavarian Nordic kommer for sent på markedet, og 3) om de på egen hånd kan få gode RSV-data?

ISS:

ISS er en af de aktier, som investorerne også flittigt låner og sælger i håb om, at de kan købe den billigere tilbage. De seneste år har alibiet været de meget svage resultater, som førte til ledelsesskiftet. Senest har Rusland/Ukraine indirekte haft den effekt, at investorerne frygter, at indtjeningen kommer under pres i Europa, hvor ISS henter den største del af deres omsætning.

Zealand Pharma:

Udenfor C25 har Zealand Pharma oplevet en kæmpe kurslussing og bl.a. øget shortsalg. Det skyldes selskabets meget svage guidance, for så vidt angår det forventede salg af deres nylancerede produkt Zegalogue i USA.

Nedjusteringer udløser næsten altid shortsalg

Ingen langsigtede investorer ønsker kursfald, og mange bliver naturligt skuffede og irriterede, når selskaber bliver udsat for et shortsalgsangreb. Jeg forstår frustrationen. Det er dog vigtigt at holde sit fokus og være klar over kausaliteten: ”Ingenting kommer af ingenting, undtagen lommeuld,” som Storm P. sagde. Det er selskaberne, der skuffer, som åbner en shortsalgsflanke:

  • Høj prisfastsættelse er i reglen ikke nok i sig selv til at udløse et shortsalgsangreb. Der skal en udløsende faktor til.
  • Denne faktor er ofte en nedjustering eller stigende usikkerhed med hensyn til et selskabs fremtid og indtjening.
  • Usikkerheden kommer ofte fra selskabet selv.
  • Det er for mig overraskende, hvor uforberedte og overraskede selskaber og deres ledelse bliver, når de, efter at have skuffet investorer, er den indirekte årsag til, at en aktie ”saves over” og bliver sendt i dybfryseren.

Udviklingen i shortsalgspositioner fra 2020-2022 for danske selskaber

Kilde: Finanstilsynet, egen tilvirkning. C25 1/1 2020 – 28/2 2022.

Er dine investeringer sårbare?

Shortsalg er et investeringsvilkår. Det er en del af spillereglerne. Det er lovligt, og der er ikke noget, som tilsiger, at det vil ændre sig i den umiddelbare fremtid. Det er med at få det bedste ud af det og være forberedt på, at et selskab gør sig selv sårbart ved en for ringe udvikling.

Er du kortsigtet investor, kan det for dig være, at det første tab er det billigste. Efter en nedjustering kan der gå længe, før selskabet igen kommer på ret køl. Har du investeringshorisonten til at modstå presset, eller er det bedre at erkende, at det selskab på kort sigt ikke er umagen værd at være investeret i og tage tabet? Det afhænger af de investeringsøjne, der ser det, og din risikoprofil og den investor, som du er.

Et er sikkert. Når et selskab bliver udsat for et shortangreb, kan kurselastikken give sig langt mere, end man umiddelbart tror.

Hør mere om shortsalg i afsnit 110 af Investeringspodcasten:

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse, og er ikke et tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
6 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-03-22 15:01

Hej Per

Som jeg har forstået det, når jeg køber en aktie til mit depot i Nordnet fordi jeg vil være lang i det selskab, så kan Nordnet nu sælge denne aktie for en person der ønsker at være kort i selskabet. Dvs. den aktie jeg har købt for at være lang, den kan nu blive brugt til at sænke prisen på selskabet. Er det korrekt forstået?
Mvh Kristoffer

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-03-22 15:54

Hej Kristoffer Tak for dit spørgsmål. Det er uden for mit specialeområde, men jeg forsøger at svare: Hvis du køber en aktie hos Nordnet, vil modparten til dit køb aldrig være Nordnet, men altid markedet. Vi efterlever best execution. Din modpart – den sælgende part er enten en anden Nordnet kunde eller en kunde hos en anden investeringsbank. Nej, den aktie som du køber bliver ikke genstand for et automatisk udlån. Nordnet låner ikke dine aktier ud. Du køber som sagt fra en anden markedsdeltager, som enten kan være en Nordnet kunde eller en kunde et andet sted Kontakt venligst… Læs mere

Gæst
Gæst
2022-03-22 09:43

Med bemærkninger som “Det er lovligt..” og “shortangreb” insinuerer du, at der er noget moralsk forkasteligt eller at de her korte positioner på anden måde er dårligt for markedet, selvom der ingen evidens er for det – tværtimod. Er det bedre med .com 2.0 med massive menneskelige tragedier til følge?

Man kan ikke overraskes over, at diverse myndigheder driver hetz på folk der går kort, idet de ofte udstiller myndighedernes inkompetence. Nordnet.dk tjener imidlertid penge på både købe og salg, uanset rækkefølgen, så dette indlæg overrasker mig lidt.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-03-22 10:04

Hej Kristian Tak for din kommentar, som giver mig mulighed for at præcisere og fjerne enhver tvivl. Min holdning er ikke ny. Den har altid været som nedenfor og som beskrevet i indlægget: Mit budskab er klart: Shortsalg er en del af markedsmuligheder. Det er lovligt. Det bliver ikke ændret. Investorerne skal ikke græde over den spildte mælk, men forlige sig med muligheder og udfordringer. Shortsalg øger likviditet og udsving. Bare så der ikke er flere usikkerheder og ikke flere læsere, som fejlagtigt læser noget som jeg ikke er afsender på. Det har jeg skrevet om og fortalt om ved… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-03-22 23:03

Hej Per. Tak for dit svar. Jeg kan umiddelbart finde flere publikationer, som finder at muligheden for kortsalg i et marked reducerer udsving/volatility, så det undrer mig, at du skriver det modsatte.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-03-27 20:17

Hej Per, jeg har i min kapitalpension i mange år holdt fast i Bavarian lige siden jeg købte den til kurs 47. I kapital pension må man kun købe 20% af sin samlede depotværdi, – så hvis jeg solgte og håbede på at kunne købe den til en lavere kurs vil jeg blive straffet, da dens værdi overstiger mere end jeg kan købe den for igen. Eksempel, hvis jeg solgte1500 aktier ville jeg kun kunne købe små 500 aktier tilbage. Faktisk synes jeg det er uretfærdigt at man ikke kan få lov til at sælge og igen få lov til… Læs mere