Spring til hovedindhold

Skal guld være din beskyttelse mod stigende inflation?

Prisen på guld nærmer sig all time high.

Om der kommer stigende inflation, og om det også resulterer i stigende guldpriser i fremtiden ved ingen, men hvis du gerne vi have guld som en slags beskyttelse i din portefølje, så er der flere muligheder.

Der er i øjeblikket en del bekymring omkring stigende renter og inflation. Mange investorer og boligejere følger med i udviklingen for at se, om det kan påvirke deres økonomiske situation. Frygten for gentagelse af meget høj inflation over længere tid, som vi så i 1970erne er nok overvurderet, men der er flere indikatorer der peger på, at vi nok igen skal vende os til højere renter og inflation i de næste 1-5 år, end vi har været vant til i de sidste 1-2 år. I går (10. juni 2021) kom der inflationsstal fra USA. Det seneste år var forbrugerpriserne opgjort i maj måned steget med 5 %.

Inflation i USA sidste 5 år ultimo (maj 2021)

Inflation i Danmark sidste fem år (7.juni 2021)

Som det ses af de to ovenstående grafer for inflationen i henholdsvis USA og Danmark, så er inflationen steget en del fra bunden primo 2020 til i dag. Corona satte naturligt en stopper for meget produktion og forbrug i starten af 2020. Efterfølgende er aktiviteten steget igen og på vej mod normalisering. Det har været med til at vende udviklingen i inflationstallene. Store globale hjælpepakker og meget lempelig pengepolitik har blot skubbet yderligere til udviklingen.

Mange har sikkert allerede oplevet stigende priser. Her er et par eksempler:

  • Håndværkere er nærmest booket for 2021, hvorfor de hæver priserne
  • Flaskehalse i produktion har øget priserne på alt fra mikrochips til byggematerialer
  • Stigende råvarepriser på fx olie, fødevarer, kobber og nikkel presser inputpriserne op.

Hvis du er interesseret i at høre mere omkring inflation, så har Lars Christensen den 12 maj 2021 skrevet en super interessant blog omkring emnet. Læs den her.

Vi holdt også webinar med Per Hansen og Lars Christen den 25. maj 2021 omkring emnet. Se video her.

Skal jeg købe guld, hvis jeg tror på stigende inflation?

Kursgraf på guld de sidste 10 år pr. 9. juni 2021

Guld er en råvare, som primært bliver brugt til smykkeproduktion og som ”safe haven”. Guld bliver ikke intensivt brugt som fx sølv, nikkel og kobber til anden produktion.

Guld giver ikke et løbende afkast som fx obligationer eller udbytte på aktier, men har historisk givet gode afkast, når inflationen har været meget høj og stigende. Endvidere har guld også givet gode afkast i perioder med meget volatile aktiemarkeder, som fx efter dotcom boblen i 2000’erne og efter finanskrisen i 2008.

Kursgraf på guld fra 1973 til juni 2021

Som det ses af grafen på guldprisudviklingen overfor, så steg guld virkelig meget fra slutningen af 1970’erne til start af 1980’erne. Til gengæld har der også været lange perioder, hvor guld ikke har givet noget afkast, som det fremgår fra perioden 1981 til 2004, hvor guld blot faldt. Fra ca. år 2000 til ca. år 2012 blev guldprisen femdoblet.

Inflation i USA i perioden 1960 til 2000 

Som det fremgår, så var der høj inflation i 1970’erne i USA, hvor der i samme periode især i slutningen af perioden også var stigende guldpriser.

Konklusion

Om der kommer stigende inflation, og om det også resulterer i stigende guldpriser i fremtiden ved ingen, men hvis du gerne vi have guld som en slags beskyttelse i din portefølje, så er der flere muligheder.

Vi har lavet en temaside omkring guld, hvor du kan finde inspiration. Se den her.

WisdomTree har også lavet en fin temaside omkring guld – læs den her.

Eksempel på hvordan guld kan indgå i en portefølje:

ishares Gold Producers

Maj Invest Grønne Obligationer

Nordnet Indeks Global

Artiklen/blogindlægget udgør ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Du bør altid rådføre dig med egne professionelle rådgivere vedrørende beslutninger om dine investeringer, således at disse afstemmes i forhold til dine konkrete forhold herunder risikoprofil og økonomiske forhold.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-06-18 10:28

Husk at der er væsentlige forskelle mellem at investere i guld og så i guldmineselskaber (som feks iShares Gold Producers som er en del af lagkagediagrammet ovenfor). Sidstnævnte kan give høje afkast, men er aktier i selskaber, hvorfor der er en række risici ved disse, der ikke er ved guld (miner der bliver tømt, højere risikopræmie på aktier/lavere p/e multipler, dyrere inputomkostninger (olie, løn, strøm, maskineri)). I en portefølje med mange aktier har guld (og altså ikke guldmineselskaber) nogle gode egenskaber, da guld har lav korrelation med andre altivklasser.