Spring til hovedindhold

S&P Future udfordrer All-Time-High, kæmperally forude?

Fredag aften var den toneangivende amerikanske S&P aktiefuture kort oppe at snippe ved den historiske All-Time-High i 3025. Får vi et bekræftet brud af dette pejlemærke indenfor de næste uger, er det i teknisk henseende et ekstremt stærkt købssignal. Og det vil sikkert udløse et solidt aktierally på 5-10% i kølvandet på det vigtige markedspsykologiske købssignal.

Det er femte gang, S&P future tester 3025 siden juni i år. Hver gang er aktierne blevet afvist ved dette pejlemærke, og det kan også ske igen. Når vi denne gang er mere i tvivl, er det især på grund af den seneste tids stærke momentum på de vestlige aktiemarkeder.

Med den fortsatte ignorance overfor alle advarselssignaler og underliggende risici, er det vanskeligt at se, hvad der skal stoppe fremgangen. Så på den korte bane kan vi godt se for os, at bruddet op gennem 3025 kommer snart, og der derefter følger et stærkt aktierally.

Men man bliver nødt til at slå hjernen fra, for yderligere aktiekursstigninger herfra er hul i hovedet. Det duer fortsat ikke at gøre sig fundamentale overvejelser om, hvilken retning aktiemarkederne skal herfra. Vi er stadig ikke et sekund i tvivl om, at vi befinder os midt i en gigantisk aktieboble, som til gengæld er ekstremt sejlivet. Der skal muligvis en såkaldt event til, for at prikke hul på ballonen. Og når obligationer giver minusafkast med udsigt til kurstab oveni, skal der selvfølgelig endnu mere til.

Vi har tidligere gennemgået de fundamentale risici, som ligger lige under overfladen på aktiemarkederne, og som bestemt ikke er blevet mindre de seneste måneder. For det første bevæger europæisk økonomi sig stadig mod en recession, på trods af minusrenter fra centralbankernes side. For det andet er det tvivlsomt, om handelskrigen mellem USA og Kina for alvor rykker i den rigtige retning. For det tredje er der fortsat usikkerhed om udfaldet af Brexit, selvom det klart trækker i den rigtige retning med en aftale. For det fjerde kommer de europæiske Stoxx 600 selskaber nu ud med 3. kvartalsregnskaber, som samlet set viser overskudsfald på seks procent siden samme kvartal sidste år.

Vender stemningen på aktiemarkederne, og begynder nogle af disse negativer at slå igennem, er der risiko for den helt store nedtur. Men lige nu ser investorerne mest på, at aktier er det mindst ringe finansielle aktiv, og derfor trækker de i den retning. Og så har det på det seneste hjulpet europæiske aktier meget, at de er markant billigere end amerikanske aktier, og at der derfor sker et stort inflow af kapital til Europa.

Ugens vindere og tabere: Blandt andet NNIT, Pandora og ChemoMetec gik solidt frem i den forgangne uge. NNIT har efter nedjusteringer og usikkerhed om fremtiden ligget kursmæssigt underdrejet, og der skal ikke meget omsætning til at trække aktien op. Aktien fik et løft af positive analyser fra både Danske Bank og SEB, og JP Morgan trak deres shortposition i aktien. Ugens største nettokøb stod fem udenlandske finanshuse bag, med et samlet nettokøb på elleve mio. kr.

Pandora blev løftet markant af en positiv analyse fra Carnegie, der nu siger hold og kursmål 275. Efter en kæmpe kursstigning onsdag, dykkede aktien seks procent torsdag og ca. en procent fredag. De udenlandske shortfonde har markant øget deres shortpositioner de seneste dage. Endelig fortsatte ChemoMetec op, efter endnu en opjustering fra selskabet. Vi har aktien som et langsigtet spekulativt aktiekøb med et afkast p.t. på 23 %. Aktiens lave omsætning gør det ikke muligt at købe den til vores portefølje.

Første advarseltegn? Bitcoin stiger 28% på få timer: Vi holder til stadighed øje med de små skjulte advarselssignaler, som måske kan være et forvarsel om, at der er ballade på vej på aktiemarkederne. Vi holder eksempelvis øje med priserne på guld, bitcoin og den underliggende styrke på det amerikanske aktiemarked. Fredag aften var der ét af disse signaler, der slog hårdt ud: nemlig Bitcoin, der over nogle få timer steg hele 28%.

Bitcoin ses ofte, ligesom guld, som en alternativ parkeringsplads for finansielle værdier, altså en slags Safe Heaven, som måske kan undslippe en større nedtur på de traditionelle finansmarkeder. Så det er et lille advarselssignal, man bør holde øje med. Bitcoinprisen er meget svingende, og den kan meget vel falde hurtigt tilbage igen.

Vi ser dog også en lille prisstigning i guld, og det ser ud til, at guldprisen er steget op gennem en kortsigtet faldende trendlinje. Det er også en lille advarsel om, at der kan være andre kræfter under opbygning. Endelig bemærker vi, at den underliggende styrke på det amerikanske aktiemarked er aftagende, og rekordniveauerne i USA er trukket af stadig færre aktier.

Morten W. Langer

Prøv 3 uger gratis og uforpligtende på Økonomisk Ugebrev Formue og modtag handelsbeskeder

Morten W. Langer
Chefredaktør på FORMUE

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer