Spring til hovedindhold

To forhold styrer aktiemarkedet, mere uro forude

I den forgangne uge var der større udsving på det generelle aktiemarked, end der har været længe.

For det første: Udbredelsen af den mystiske coronavirus ud over de kinesiske grænser, blandt andet til USA, har skabt betydelig nervøsitet på det globale aktiemarked. Og det er langt fra sikkert, at det er slut endnu.

For det andet er der møde på onsdag i den amerikanske centralbanks pengepolitiske komité, og umiddelbart var der lagt op til en non-event. Men den forgangne uges stærke erhvervstillidsdata for både USA’s og tysk erhvervsliv rokker på troen om, at centralbankerne kommer med flere stimulanser.

Mens rentemarkederne længe har indbygget forventninger i rentedannelsen om, at der snart ville komme flere rentenedsættelser, er dette billede på det seneste vendt på hovedet. Forud for det kommende rentemøde i FED er der 87 procent sandsynlighed for en uændret rente, og 13 procent sandsynlighed for, at centralbanken sætter renten op.

Nemlig: Op – med en kvart procent.

Og hvis det sker, vil fanden være løs på de finansielle markeder, fordi centralbankernes stimulanser har holdt hånden under markedet det seneste år. De klassiske drivkræfter, nemlig udviklingen i de børsnoterede selskabers overskud og makroøkonomi, har isoleret set spillet en begrænset rolle.

Vi forventer dog ikke, at den amerikanske centralbank vil ændre på renten, ikke mindst fordi den globale økonomi vil blive ramt negativt af en yderligere udbredelse af coronavirus.

Og desværre ser det ud til, at den mystiske virus nu breder sig meget hurtigt. Vores primær kilder til at følge udviklingen er WHO’s hjemmeside og South China Morning Post, hvor den seneste artikel fra lørdag morgen (dansk tid) taler om nu 1200 bekræftede tilfælde og 41 døde. Det vil sige tallene vokser hurtigt.

Stærkt bekymrende er tillige nye meldinger fra engelske forskere, der i en vurdering af situationen ser spredning af virussen til over 250.000 kinesere i løbet af de næste ti dage. Vi kan naturligvis ikke vurdere, om der er tale om en realistisk forudsigelse. Ved tidligere udbrud af SARS og lignende har myndighederne formået at inddæmme smitten. Umiddelbart ser det dog ud til, at det denne gang er betydeligt vanskeligere.

Snak om aktier i denne sammenhæng virker naturligvis ligegyldigt. Men det er det, vi skriver om her: Udspiller det uhyggelige scenarie sig, så vil det sætte aktiemarkederne meget markant nedad.

At der allerede er stigende bekymring, vidner udviklingen af weekendfuturen for det tyske DAX-indeks om med et fald på 0,3 procent siden lukketid fredag aften. Vi vil over weekenden følge udviklingen tæt og rapportere løbende på www.ugebrev.dk/flash-news.

Ugens vindere og tabere: Sanistål, cBrain og Astralis

Sanistål fik i denne uge et voldsomt boost efter en positiv anbefaling i Millionærklubben, baseret på en analyse udarbejdet af Økonomisk Ugebrevs analytiker og redaktør Bruno Japp.

eSportfirmaet Astra er nu ved at komme godt igen efter en svag start efter emissionen, hvor aktien var 20 procent nede. Økonomisk Ugebrev har i flere artikler været kritisk overfor selve emissionsprocessen, og den måde, der bliver forklaret om selskabet på. Vi har dog ikke betvivlet de langsigtede perspektiver i forretningen, som ligger i en ny industri med enorm vækst.

Økonomisk Ugebrev bringer i de kommende udgaver nye artikler om Astralis, herunder om startproblemerne og de langsigtede perspektiver.

Økonomisk Ugebrevs Portefølje ligger fortsat flot med afkastet i 2020

Fredag ved lukketid var porteføljens performance 4,7 procent i forhold til Copenhagen Benchmark på 3,7 procent. Det betyder et forspring på 1 procentpoint med ca. ¾ af kapitalen i spil. Vi fastholder altså en moderat risiko ved at holde noget tørt krudt til at kunne supplere op ved en større negativ korrektion ned.

Af de 59 afdelinger med danske aktier, udbudt af danske investeringsforeninger, er der kun to afdelinger med bedre afkast end Økonomisk Ugebrevs Portefølje. I øvrigt har den ringeste afdeling med danske aktier et afkast på 0,6 procent.

Morten W. Langer

Prøv 3 uger gratis og uforpligtende på Økonomisk Ugebrev Formue og modtag handelsbeskeder

https://abonnement.ugebrev.dk/formue-gratis/
Morten W. Langer
Chefredaktør på FORMUE

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2020-01-29 19:54

Möjligtvis missförstod jag totalt, men Millionärklubben tvivlade väl snarast på Bruno Japps analys och framhöll istället A&O Johansen (PE=7, BV/EK=115 %), som ett bättre sällskap och en bättre aktie, med uttryck som ‘helt anden drive’ och ‘ud på internettet’.

Så om man skall tro Millionärklubben var det fel VVS-grossist (dyra Sanistål), som lyfte närmare 30 %.