Spring til hovedindhold

1. kvartalsregnskaberne bliver gode

I denne uge starter sæsonen for 1. kvartalsregnskaber for de store amerikanske selskaber, og lidt derefter går det løs for de store europæiske regnskaber.

Aktuelt er der kommet 1. kvartalsregnskaber fra 21 af de 500 selskaber i det amerikanske S&P 500 indeks, og 81 procent af dem har overrasket positivt i forhold til analytikernes forventninger, viser data fra analysefirmaet Infinitiv.

De første positive overraskelser ligger inden for informationsteknologi, industri og forbrugsgoder. På onsdag starter det for alvor med regnskaber fra Goldman Sachs, JP Morgan og Wells Fargo, og dagene efter kommer der blandt andet regnskaber fra Bank of America, Citigroup, Pepsico og Morgan Stanley.

I det europæiske Stoxx 600 indeks kommer tre selskaber med regnskaber i denne uge. Det drejer sig om to danske selskaber, nemlig Chr. Hansen og Tryg, samt polske Polski Koncern. Analytikerne forventer for Chr. Hansen et Earning Per Share (EPS)-overskud på 0,38 euro, hvilket er 16 procent lavere end samme kvartal sidste år. For Tryg ventes et EPS-overskud på 1,41 kr. mod et minus på 1,14 samme kvartal sidste år.

For de fleste europæiske selskaber i Stoxx 600 indeks ventes årets første kvartal at blive bragende godt. Men det skyldes altså mest et katastrofalt ringe 1. kvartal sidste år, hvor alt lukkede i Europa på grund af coronakrisen.

For de danske C25-selskaber venter analytikerne en gennemsnitlig overskudsfremgang på hele 80 procent i forhold til samme kvartal sidste år. Ifølge analytikernes forventninger ses der størst fremgang i industri, finans og forbrugsvarer.

Også inden for teknologi ses solid fremgang i overskuddet i årets første kvartal, mens de eneste minussektorer forventes at blive health care med et overskudsfald på 11 procent. Holder dette billede stik, kan vi risikere, at festen går uden om det danske aktieindeks, som har en meget tung vægt af health care og biotech.

For de danske aktier ser vi dog mulighed for en solid præstation alligevel. Især hvis health care-aktierne blot kommer lidt bedre ud end ventet.

Det europæiske Stoxx 600 health care har på det seneste klaret sig flot. Men dette delindeks står aktuelt ved en afgørende modstand, hvor det ene udfald er et brud op og en ny stærk fremgangsperiode for farma og biotech, eller det modsatte. En stor del af de danske farmaaktier er særlige aktiehistorier, hvor vi forventer stærke resultater, der alligevel kan trække det danske indeks frem. Blandt andet ser vi pæne resultater i ALK-abelló og ChemoMetec (som allerede har opjusteret i år), Ambu og Novo Nordisk.

For Genmab ser vi et teknisk oplæg til en stærk stigningsperiode, hvis blot der er kræfter til yderligere et par procent opad, hvilket vil udløse et bragende købssignal.

Har industriaktierne fået nok nu? Meget af de seneste måneders fremgang på aktiemarkederne har været trukket af industri og banker. Vi ser risiko for, at der i disse sektorer måske ikke er så meget mere kraft de næste måneder. Også fordi den økonomiske vækst måske alligevel ikke trækker så hurtigt opad som tidligere forventet. Samtidig har centralbankerne formået at lægge låg over de stigende obligationsrenter, og det kan meget vel bremse opturen i bankaktierne.

Grundlæggende tror vi fortsat på, at det igangværende positive momentum på aktiemarkederne kan fortsætte en rum tid endnu. Men vi ser stigende sandsynlighed for en rotation tilbage til nogle defensive sektorer. Vurderingen baserer vi på, at de lange obligationsrenter nu tipper ned igen, Citigroups Economic Surprise indeks indikerer svagere vækst i USA end tidligere venter, og kobberpriserne viser også tegn på udmattelse efter solide stigninger.

På den lidt længere bane er vi fortsat ekstremt skeptiske over for den aktuelle eufori. Vi mener på ingen måde, at det er holdbart, og vi forventer fortsat, at det er et spørgsmål om tid, før vi får en stor nedtur. På den helt korte bane kan vi dog ikke se oplægget til dette, tværtimod.

Men det er vigtigt at nævne, fordi vi er i en historisk aktieboble, og den slags holder ikke i længden. Så vi er fortsat parate med fingeren over salgsknappen.

På den korte bane er vi dog fuldt investeret i Økonomisk Ugebrevs portefølje, men vi har på det seneste også omlagt til nogle danske aktier, som allerede har korrigeret en hel del ned, men som vi tror på som stærke langsigtede cases. Vestas og Ørsted er nogle af dem, og de har da også på det seneste vist positive takter, efter en ret markant nedtur i årets første måneder.

Morten W. Langer

Prøv Økonomisk Ugebrev FORMUE med handelsbeskeder på SMS og mail. Første måned 1 kr.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer