Spring til hovedindhold

2023 – det vildeste år for AI

Anders Bæk

2023 vil gå over i historien som året, hvor AI-renæssancen startede og det år, hvor AI-kapløbet på aktiemarkedet for alvor tog sin begyndelse. Jeg giver en status på det vildeste år, og hvorfor 2024 bliver endnu vildere.

2023 vil gå over i historien som året, hvor AI-renæssancen startede og det år, hvor AI-kapløbet på aktiemarkedet for alvor tog sin begyndelse. Jeg vil i dette indlæg både give et overblik over, hvad 2023 har budt på af udviklinger inden for denne science fiction-lignende teknologi, samt give et par råd til, hvordan man som investor finder AI-investeringsmuligheder i 2024.

AI-renæssancen er begyndt

2023 var året hvor AI fik sit helt store folkelige gennembrud. Allerstørst blev tjenesten ChatGPT som her har lavet sit eget billede på, hvordan AI-renæssancen kunne se ud.

ChatGPT har netop fejret sin 1-års fødselsdag. Teknologien revolutionerede bogstavelig talt verden fra den ene dag til den anden, og på blot en måned havde AI-systemet fået over 100 millioner faste brugere.

I begyndelsen af året var der spekulationer om, hvorvidt interessen for AI blot blev båret af en indledende hype-bølge, der ville aftage igen. Det ville ikke være første gang, at det skulle være sket – man kan bare tænke på sådan noget som 3D-fjernsyn og blockchain-teknologi – og ja, måske endda krypto og metaverse.

Men det stod hurtigt klart, at AI er en teknologi, der er kommet for at blive. Og den har allerede revolutioneret flere aspekter af vores dagligdag og arbejdsplads: Det er blevet en effektiv personlig butler, der kan gøre flere aktiviteter mange gange lettere. Hvis du ikke har prøvet at bruge ChatGPT endnu, så vil jeg omgående anbefale dig at gå ind på ChatGPTs hjemmeside (eller download deres app til smartphone). Du kan evt. teste den ved at spørge den, hvilke hyggelige juleaktiviteter man kan lave med familien juleaften.

Samtidig er 2023 også året, hvor AI er begyndt at indfinde sig i, og endda præge, vores kultur. De største AI-nyheder er ikke længere forbeholdt små nichemedier, men bliver dækket af de store mainstream-medier. Vi skal eksempelvis ikke mere end et par uger tilbage, hvor både TV2 og DR1 rapporterede flittigt om den ballade, der udspillede sig i OpenAIs ledelse (OpenAI er firmaet, der udvikler ChatGPT): Over en weekend blev direktøren, Sam Altman, først fyret og hurtigt genansat igen.

AI er også et populærkulturelt fænomen

AI har også sneget sig ind i vores dagligdag allerede. Eksempelvis findes der formentligt ikke én eneste elev i Danmark, der ikke benytter ChatGPT til dansk-, engelsk- eller samfundsfagsopgaverne (Jeg kan være meget nervøs for elevernes færdighedsniveau fremadrettet, hvis undervisningen ikke omgående tilpasser sig denne verden, hvor eleverne har adgang til et værktøj, der kan lave hele afleveringer. Men det er en anden snak). Derudover benytter musikere AI til at genere sange, kunstnere er begyndt at lave AI-værker, vi oplever AI i biograffilm, og sågar Coca-Cola har udgivet en AI-skabt Cola-variant (Jeg kan konkludere, at AI endnu ikke er nogen stor colasmagskreatør).

Derudover er det visualle interface på AI-tjenester blevet så kendt, at det også bruges i marketing. Se bl.a. hvordan en entreprenør-virksomhed på snedig vis prikker til ChatGPT herunder.

Et outdoor billboard der kun fungerer fordi alle nu ved, hvad en AI-prompt er.

Ja, AI er blevet så mainstream, at der er et hyppigt samtaleemne på både arbejdspladsen og i hjemmene rundt om spisebordene.

Farerne og risiciene ved denne teknologi er også gået op for politikere verden over. Det har bl.a. resulteret i den første globale AI-konference, AI Safety Summit, der blev afholdt i England i november med repræsentanter for 28 lande og en gæsteliste, der bl.a. talte Englands premierminister, Rishi Sunak, samt Elon Musk.

AI vil afføde store aktievindere

Med andre ord: AI er kommet for at blive, og teknologien vil herfra brede sig til endnu flere aspekter af vores dagligdag: der vil snart være selvkørende biler overalt, der vil komme AI-telefonsælgere, der forsøger at sælge dig det nyeste nummer af Femina, der vil komme interaktive AI-podcasts som kan underholde og uddanne dig, og der vil komme AI-venner, der kan hjælpe med at bekæmpe ensomhed. Derudover vil der også dukke hjemmerobotter op, der kan sørge for alle de huslige pligter. Dernæst vil robotter brede sig ud, så vi om en eller to generationer vil se robot-frisører, robot-håndværkere og måske robotter, der går avisruten. Tesla er allerede i gang med at lave en husrobot. Tidligere i december udgav de nedenstående video af deres Optimus-robot.

Sådan præsenterer Tesla selv deres kommende husrobot der – selvfølgelig – benytter AI.

Verdenshistoriens største teknologiske revolution

AI vil med stor sandsynlighed blive verdenshistoriens største teknologiske revolution. Det er især vigtigt at vide for os som investorer, for det betyder, at de selskaber, der formår at vinde AI-kapløbet kan se frem til store indtjeningskilder og dermed også store aktiestigninger i fremtiden. Verdens tre mest værdifulde selskaber om fem eller ti år vil højst sandsynligt også være verdens førende AI-selskaber.

Hvis man vil forstå hvor store gevinster, de førende AI-aktører har i vente, kan man drage en parallel til internettet: AI-teknologi vil i fremtiden udgøre en platform, som alle andre er nødt til at benytte sig af, på samme måde som at internet-infrastrukturen i dag er en platform, som alle benytter sig af. En vigtig forskel er dog, at mens der ikke er nogen enkeltstående aktører, der ejer internettet, er der er en sandsynlighed for, at der vil være én eller få aktører, der ejer den vindende AI-teknologi. Det vil sandsynligvis blive en “Winner takes it all”-kamp. Den aktør, der i fremtiden lykkes med at udvikle den bedste AI-teknologi, kan dermed ende med at opnå en fordel svarende til et scenarie, hvor én aktør ejede hele internet-infrastrukturen.    

I 2023 er banen blevet kridtet op, og året har givet os et indblik i, hvem de førende AI-selskaber på nuværende tidspunkt er. Hvis man ønsker at investere sig ind i de førende AI-selskaber, så skal man se på selskaber som Microsoft, Tesla, Alphabet, Nvidia og Meta.

Falsk AI?

I 2023 er der også dukket et hav af “falske” AI-selskaber op: selskaber som brander sig som AI-selskaber for at få del i AI-hypen, men som reelt ikke udvikler konkurrencedygtig AI-teknologi. Man skal derfor som investor være ekstra påpasselig, hvis man vil investere i AI-industrien, for man kan let risikere at investere sig ind i et svagt selskab, der udelukkende lever højt på AI-hypen. Eksempelvis bruger mange af de sleskaber jeg kalder falske AI-selskaber blot ChatGPT som den underlæggende teknologi, og udvikler derfor slet ikke deres egen AI-teknologi.

Det er langt fra alle selskaber, der kalder sig noget med AI, som udvikler deres egen AI-teknologi. Det er faktisk de allerfærreste.

Adgangskravene til at deltage i AI-kapløbet er enormt høje: det kræver store kapitalmængder at udvikle de førende AI-systemer og ligeledes kræver det adgang til store datakilder. Det er derfor en meget lille klike af selskaber, der reelt har råd til at købe en indgangsbillet til AI-kapløbet. Fremtidens AI-vindere skal derfor formentlig findes blandt de største tech-selskaber i dag.

Hvad kan vi forvente os af 2024?

AI-kampen mellem tech-giganterne vil fortsætte med øget styrke i 2024. Desuden forventer jeg, at Apple snart præsenterer deres in-house AI-teknologi så bl.a. den digitale assistent Siri kan få en tiltrængt opgradering.

De vil i så fald deltage i den kamp, der nu foregår mellem de store AI-chatrobotter som bl.a. ChatGPT og Bard fra Google. I 2024 vil vi opleve at disse AI-systemer bliver endnu mere effektive, og de vil blive en mere og mere integreret del af vores hverdag.

ChatGPT ligger lige nu forrest i chatbot-kapløbet, og 2024 vil vise os, om ChatGPTs forspring bliver udvidet, eller om andre konkurrenter kan formå at hale ind på dem og overtage markedsandele. Ligeledes forventer jeg, at vi i 2024 vil se mere til real-world AI-systemer. Systemer der ikke forsøger at kommunikere som os, men som i stedet kan færdes i verden som os. Her står eksempelvis Tesla stærkt indenfor selvkørende AI-teknologi, og hvis man skal tro Elon Musk (hint: det skal man som bekendt ikke nødvendigvis altid), så er 2024 året, hvor de måske kan lave en selvkørende teknologi, der konsekvent kan køre mere sikkert end et menneske.

2023 har været helt vildt. Og 2024 tegner til at blive endnu vildere. Spænd jer godt fast folkens, vi har et spændende år i vente!

Læs min artikel om de fem førende AI-aktier her

Dette materialeer udarbejdet af Anders Bækog indeholder information, der kan anses for at være en investeringsanbefaling i henhold til Markedsmisbrugsforordningen (Europa-Parlamentets og Rådets forordning 596/2014), dvs. information som anbefaler eller foreslår en investeringsstrategi. Nordnet Bank, filial af Nordnet Bank AB, Sverige (Nordnet), har ikke deltaget i udarbejdelsen, gennemgået eller foretaget ændringer imaterialet. Anders Bæk har ansvaret for materialets indhold, og at det lever op til gældende lovgivning og regler.

Materialet har ikke været forelagt de omtalte selskaber. Anders Bæk ejer aktier i Apple, Tesla, Microsoft, Alphabet, Nvidia og Meta.

Dette materiale blev offentliggjort første gang den 20. december 2023 kl. 11.00.

Indholdet i dette materiale udgør ikke personlig investeringsrådgivning. Det er vigtigt, at du som investor træffer dine investeringsbeslutninger ud fra din egen vurdering af information fra forskellige kilder. Nordnet påtager sig intet ansvar for direkte eller indirekte tab som følge af brug af information fra dette materiale. Materialet må ikke gengives uden Nordnets udtrykkelige samtykke.

Det kan forekomme, at Nordnet har positioner i værdipapirer, der omtales i materialet. En sådan beholdning er da alene af administrative hensyn og uden fortjeneste for Nordnet. Nordnet er under tilsyn af Finansinspektionen i Sverige og det danske Finanstilsyn.

Der er altid en risiko forbundet med at investere. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer