Spring til hovedindhold

Er der ny strøm til Tesla og ekstra gødning til de grønne aktier?

De højtflyvende grønne aktier fra 2020 har haft et meget udfordret 2021 rent afkastmæssigt, men er der et aktiecomeback på vej i andet halvår?

Ved seneste G7-topmøde midt i juni var et af emnerne klimaet og endnu engang, så verden en vilje til, at de store lande vil forpligte sig til at gøre mere.

Af en samlet erklæring fremgik det, at G7- landene (USA, Canada, Japan, Tyskland, Storbritannien, Frankrig og Italien) vil yde årlig klimastøtte på 100 mia. USD.

Hvis du er interesseret i hele klimamødet, så kan de læse alle officielle dokumenter her.

Klimaaktier stiger efter G7 mødet

Om det er G7 mødet specifikt, eller det blot er en tilfældighed vides ikke, men det tyder på, at mange ”grønne” aktier har haft det bedre efter topmødet, som det kan anes i nedenstående graf

Kursgraf på udvalgte populære grønne aktier hos Nordnets investorer:

Kilde: Egne beregninger 1. juli 2018 til 1. juni 2021.

Grafen viser, at ”hypen” omkring grønne aktier og især amerikanske Plug Power nok var blevet lidt for stor i 2020, hvorfor aktiekursfald nærmest var uundgåeligt her i 2021. Om aktiekursfaldet er stoppet vides som sagt ikke, men siden bunden i foråret 2021, har mange af de grønne aktier rettet sig en del. På tre års sigt har de grønne aktier stadig leveret flotte afkast.

Kursudvikling fra bundniveau i 2021:

AktierKursKurs
Tesla563 (19. maj)680 (30. juni)
Nel16,32 (12. maj)20,42 (30. juni)
Nio31 (13. maj)50 (30. juni)
Vestas213 (11. juni)245 (30. juni)
Ørsted832 (10. juni)878 (30. juni)
Plug20 (10. maj)34 (30. juni)
iShares Global Clean Energy9,8 (13. maj)11,35 (30. juni)

En anden bæredygtig aktie, som mange danske investorer kastede deres kærlighed på i 2020, er Quantafuel. Quantafuel er et norsk selskab, der genbruger plastik. Aktuelt har 13.386 danske Nordnet-kunder investeret i aktien.

Læs mere omkring Quantafuel på deres hjemmeside her.

kilde: nordnet.dk

Grafen illustrerer, at man skal have nerver af stål, for at investere i de mest ”hypede” grønne aktier. Quantafuel har på 15 måneder ligget mellem kursniveau 10 og 80, hvilket er markante udsving i forhold til det generelle aktiemarked. Hvad der sker fremover med Quantaful vides ikke, men selskabet har en god og bæredygtig ide.

Inspiration til bæredygtige investeringer

iShares Global Clean Energy er den grønne ETF, som flest af Nordnets investorer ligger med. Aktuelt har 14.898 investorer den, og de håber naturligvis på et comeback. Hos Nordnet mærker vi stor interesse for bæredygtige investeringer generelt, og vi har lavet en inspirationsside. Se den her.

En dansk Investeringsforening, der kan nævnes, er Nordea Invest Klima og Miljø, som har 5 stjerner hos Morningstar og som har leveret et afkast på ca. 16 procent i 2021 (30. juni).

Risiko ved investering i grønne aktier

Grønne aktier vil formentlig være et godt langsigtet supplement til en portefølje. Som investor skal man kunne acceptere større udsving og risiko. Mange af de grønne aktier er stadig meget dyre på nøgletal, og tjener ingen eller ikke tilstrækkelige med penge (i forhold til aktiekursen).

Input til dig, når du investerer i grønne aktier:

  • Sæt dig godt ind i selskabet inden du investerer
  • Spred din risiko på flere aktier
  • Overvej ETF’er og investeringsforeninger som supplement
  • Forvent store kursudsving
  • Hvor stor andel af din portefølje ønsker du som ren grøn
  • Bæredygtighed er mere end grønne aktier, så overvej en bredere ESG tilgang

Eksempler på porteføljer med fokus på ESG og grønne aktier

50 procent aktier og 50 procent obligationer:

100 procent i aktier:

Begge porteføljer er blot eksempler, der illustrerer, hvordan man kan sammensætte porteføljer med fokus på bæredygtighed, klima og ESG. Porteføljerne er IKKE konkrete anbefalinger om køb/salg. Det er vigtigt, at man som investor finder sin egen strategi og selv søger inspiration.

En vej til inspiration kan være Shareville, hvor Make Impact for eksempel har en gruppe om bæredygtighed. Tjek den ud her.

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge værdipapirer.
Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.
Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke et tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast, og investering kan medføre tab

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-07-07 15:54

Jeg mener som forholdsvis stor investor i elbiler ikke at man bør fokusere på hvordan kursen er om et halvt år eller 1 år. Men nærmere hvordan kursen er om 5-10 år. Elbilsaktier er vækstaktier, og vækstaktier er ustabile. Hvis man fokuserer for kortsigtet kommer man til at lave dumme beslutninger i forhold til køb og salg af aktier. Men der er vist ikke ret mange der er i tvivl om hvordan det ser ud med elbiler om 5-10 år. Dette gør det nemmere blot at holde på sine aktier og købe flere når kursen dykker 🙂