Spring til hovedindhold

Aktier: Boblesnakken bobler

Aktier: Boblesnakken bobler

Aktierne har fået et fænomenalt comeback siden bundformationen i marts. Sædvanen tro bobler boblesnakken, men hvor bange skal investorerne egentlig være og er det ikke mere reelt at tale om en overhængende korrektionsrisiko?

Fakta:

  • Aktier er generelt, set på indeksniveau – højt vurderet.
  • Bag ved de høje vurderinger ligger udviklingsmæssige højdespringer, som har trukket globale aktieindeks op og udviklingen væk fra den underliggende økonomi.
  • Parallelt med den virkelige økonomi, kører investeringsøkonomien
  • Der er ekstremt høje prisfastsættelser inden for digitale forretningsmodeller og grøn omstilling.
  • Hypen er størst i elbiler (Tesla og andre), mens udviklingen har været ekstremt inden for grøn omstilling i 2020.
  • Vurderet her og nu og med udgangspunkt i 2021 forventningerne til indtjeningen, ser aktier som Vestas og Ørsted (se venligst Ørsted: Guld og grønne skove) meget højt vurderede ud. Investorerne investerer i tiltroen til at vi kun er ved begyndelsen af den grønne omstilling og at aktiekurserne i dag afspejler investeringsrealiteterne i 2023-2024 sådan ca.

Korrektionsrisikoen er ganske stor

På vej mod mere digitalisering og forløsning af den grønne omstilling er der en risiko for at for mange penge er gået den samme vej for hurtigt, og at mange ikke reelt er klar over, at hvis der bliver rystet meget på investeringshånden, kan kursfald på 10-20 % eller mere for enkeltaktier meget vel blive virkelighed. Her er nogle af risikofaktorerne:

  1. Diverse målinger af investorernes risikoopfattelse flasher ”eufori”
  2. Citigroups ”overraskelsesindeks” (måler makroøkonomiske nøgletal i forhold til forventningerne) er efter en ekstrem stigning igen faldet og er på vej ned mod mere normale niveauer. Det er normalt et godt tegn, hvis investorerne har reageret herpå. Det har de dog ikke, og det er et dårligt tegn. Når overraskelsesindekset er på vej ned, betyder det, at der ikke kommer mange positive overraskelser, som kan give investorerne nye energi og vigtigst: Som kommer overraskende.
  3. Det er længe siden vi har haft en 5+ % korrektion på markedsniveau. Korrektioner kommer og går. Når det kommer sker det uventet og ubelejligt.
  4. Inflow i grønne aktier har været astronomisk. De grønne aktier kan i 2021 ikke komme i nærheden af at levere indtjening som blot nogenlunde svarer til aktiekursudviklingen. Er investorerne tilstrækkelig opmærksomme på og klar over det?
  5. Investorerne kigger i tiden efter Corona virus og regner med at vaccinerne nu gør ”arbejdet færdig” over de kommende kvartaler. Risikoen er at det kommer til at gå langsommere end hvad investorerne tager udgangspunkt i.
  6. De kommende uger vil virksomhederne aflægge 2020 regnskaber og forventningsstyre for 2021. Forventningerne er ganske store, og selv om virksomhederne næppe skuffer, kan gode tal allerede være indregnet i aktiekurserne

Boble: Næppe; korrektionsrisiko, ja – absolut

Nogle aktier er i bobleterritorium, men for hele aktiemarkedet gør det sig ikke gældende. I det mindste ikke når man korrigerer for den førte pengepolitik og de lave renter og de fortsatte stimulanser fra gavmilde finansministre. Flow of funds har dirigeret kursudviklingen de seneste måneder. Den grønne omstilling kommer med fuld fart, men spørgsmålet er om nogen eller (for) mange har budt ind på at bryde naturlovene med hensyn til hvor hurtigt det kommer til at gå?

Aktierne er generelt højt vurderet. Der kommer næppe til at sprænge en boble, men risikoen for at investorerne får sig en negativ og overaskende markedsudvikling de kommende uger er ganske store og større end de fleste nok opfatter. Varsomhed tilrådes især i aktier, hvor kursudviklingen har været drevet af stemning snarere end indtjening.

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge aktier

Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er alene udtryk for Per Hansens egne holdninger og vurderinger. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Per Hansens eventuelle egne dispositioner fremgår ikke af indlægget.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg.

Du bør altid rådføre dig med egne professionelle rådgivere vedrørende beslutninger om dine investeringer, således at disse afstemmes i forhold til dine konkrete forhold, herunder risikoprofil og økonomiske forhold.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-01-19 11:27

Et glimrende og meget relevant indlæg.
Staternes pengeudpumpning i økonomierne har p.t. tilsyneladende ingen ende, og får alle aktivpriser op i meget høje og sikkert også urealistisk høje niveauer, det gælder f.eks. aktier og fast ejendom, hvor der er klare bobletendenser, specielt i Københavnsområdet, når det gælder Danmark. På et tidspunkt må der komme en normalisering af pengeudpumpningen med faldende aktivpriser til følge.