Spring til hovedindhold

Aktier: Den store optur lakker mod enden

Vi har været tæt på en dansk 10 % indekskorrektion inden for de seneste uger. Jeg tror, den store optur er slut, og forude venter de næste år en noget anden aktiekursudvikling, end vi har været vant til de seneste år. Mindre stigninger, flere udsving og formentlig andre aktietræksheste.

For nogle uger siden skrev jeg om risikoen ved at være inde i markedet meget vel kunne være større end at stå uden for. Du kan læse eller genlæse indlægget her.

I sidste uge fulgte jeg op med ”Aktiekrusning eller korrektion”. Læs eller genlæs her. Nedenfor følger mine betragtninger for de kommende uger, måneder og tiden ind i 2022, som jeg ser dem her og nu og aktuelt. Den store optur lakker mod enden, og aktiemarkedet vil se noget anderledes ud, end investorerne har glædet sig over de seneste 18 måneder.

Evergrande var den tilfældige risikopåmindelse

Evergrande er en større, men ikke meget stor, kinesisk udfordring. Evergrande har en stor gæld, men i forhold til den kinesiske økonomi er selskabets udfordringer håndterbare. Evergrandes udfordringerne kom med den ubelejlige risikopåmindelse for en måned siden, men det var efter min mening tilfældigt, at det blev navnet på aktienedturen.

Mange udfordringer er udfordringen

 • Udfordringerne står nærmest i kø for investorerne. Ekstrem prisfastsættelse i nogle, høj i andre og moderate i flertallet af selskaberne er aktuelt aktiemarkedets status. Det er dog kun en af udfordringerne. Andre er, at økonomierne i de kommende kvartaler i hovedsagen vil have indhentet deres corona-efterslæb, og dermed topper indtjeningsvæksten. Aktuelt og de kommende måneder driller de stigende gaspriser, som også i et mindre omfang har haft en indflydelse på olieprisen. Høje energipriser virker som skat på forbrug og kan dermed meget let påvirke privatforbrugeren.
 • Samtidig giver de stigende energipriser en centralbankudfordring. På den ene side øger det ”headline” inflationen, og det øger presset for at hæve renterne på det ”forkerte tidspunkt”. Stigende energipriser og prispres vurderes (håbes) at være et forbigående fænomen, men hvad nu hvis det varer længere end godt er? I så fald kan centralbankerne ikke blot sidde advarslerne overhørige, men er nødsaget til at handle mere kortsigtet end de ønsker.
 • Selv uden de stigende energipriser, er renterne på vej op. En betydelig del af aktiestigningerne de seneste år har været drevet af den effekt, som lave og fortsat faldende renter har haft på prisfastsættelsesmultiple. Når renterne ikke længere falder, men derimod stiger, som jeg tror sker moderat over de kommende år, vil det kunne få en større aktieeffekt. Medvind bliver først til sidevind men siden til modvind.
 • Jeg tror den store aktieoptur lakker mod enden. Året kan slutte ”fornuftigt”, men næppe med et brag, med mindre energipriserne hurtigt falder til ro, og nøgletallene bliver så tilpas skuffende, at forventninger om stigende renter bliver lagt i skuffen. Jeg tror ikke det sker.
 • Små afkast findes ikke på aktiemarkedet. Investorerne har en 0/1 tilgang. Enten meget op eller store fald. Forudsætningen for store afkast skal derfor findes og skabes enten igennem en ny vækstmotor, som jeg har svært ved at få øje på, eller ved at aktierne korrigerer markant. Et fald fra indeks 100 til 75, svarende til 25 %, tilsiger således, at der skal en efterfølgende stigning på 33 % til får vi igen er tilbage til ”udgangspunktet”. Den korrektion kommer næppe nu med mindre renterne stiger meget, meget hurtigt.

Hold ekstra godt øje med renterne

Her er mine tanker for de kommende måneder og ind i 2022

 • Markedsrenterne er steget lidt, men de kommer til at stige mere endnu.
 • Den amerikanske centralbank Federal Reserve meddeleler i december, at de begynder ”Tapering” (neddrosling af deres obligationsopkøb). Den første renteforhøjelse fra FED (FED funds) kan komme i 2022.
 • Investorerne er ikke tilstrækkeligt godt forberedte på stigende renter og slet ikke positioneret til det.
 • De private investorer er stærkt overinvesteret i vækstaktier og i ”grøn omstilling”. Fællesnævneren er en ekstrem prisfastsættelse, som er langt mere rentefølsom end den gennemsnitlige investorer er klar over.
 • Udvalgte danske selskaber har set deres aktiekurser blive påvirket af korrektionen, som kan være et forvarsel om at indtjeningsmultiple kan have toppet. Et eksempel herpå er selskaber som bl.a. Demant, som selv om de har leveret flere opjusteringer, alligevel er faldet mere end 30 % fra toppen på blot få måneder. Andre selskaber som også har oplevet en kursmæssig rutschetur i samme ”kategori” er bl.a. Simcorp, Ørsted, Vestas, Netcompany etc. Et selskab som Chr. Hansen, som vækstmæssigt har skuffet de senest år er faldet med 10 % den seneste måned. Hvis ikke væksten får comeback meget snart (selskabet aflægger kvartalsregnskab i denne uge), er aktien fortsat sårbar.
 • Stigende renter vil resultere i en stejling af rentekurven. FED hæver formentlig i 2022, men det betyder ikke, at markedsrenterne ikke kan stige en del de kommende 6-12 måneder forud. 2 % for en 10 årig amerikansk statsobligation er meget realistisk, og vil kunne mærkes på aktiemarkedet.
 • I Europa har ECB ikke travlt med at hæve de korte og ”politisk” bestemte” renter. Det giver også her en stejling af rentekurven.
 • Bankaktier har haltet siden finanskrisen. Mulighederne for en relativ outperformance har formentlig ikke været bedre i mange år. Kombinationen af stigende renter og stejlere rentekurve, et vist omkostningspres og en generel lav prisfastsættelse er en god cocktail.
 • Valueaktier er billige, mens vækstaktier er ekstremt dyre. Vækstaktierne er i en række henseender steget langt mere end indtjeningen har kunne begrunde. Det er den udvikling, som formentlig vender eller er på vej til at vende.
 • Det er ikke alle vækstselskaber, som bliver presset. For at undgå det kræver det at vækstcasen er god, intakt og at selskabet leverer på konsensus, og det som de stiller investorerne i udsigt. Hvis ikke kan kursudviklingen blive sårbar.

Lavere afkast, flere udsving og tilbage til value og mulighed i bankaktier

Ingen kan med sikkerhed sige hvornår investorerne skifter vækstaktier ud med valueaktier. Det sker som en glidende proces, som ikke kan aflæses i en manual. Derfor kan ingen – inklusive jeg selv – med sikkerhed sige, at det sker nu eller om 1-2 måneder. Jeg tror dog, at processen er i gang. De kommende år byder efter min mening på mindre vækstaktie-eufori, lavere afkast, flere udsving og mon ikke vi inden for det kommende år eller to får os en større risikopåmindelse. Sådan plejer det at gå og ”this time is different” er en svær forudsigelse at vinde på.

Aktiemarkedet forbliver langsigtet attraktivt, men det skifter lidt udseende, tror jeg. Der vil stadig være masser af interessante aktier og investeringsmuligheder.

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge aktier

Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er alene udtryk for Per Hansens egne holdninger og vurderinger. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Per Hansens eventuelle egne dispositioner fremgår ikke af indlægget.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg.

Du bør altid rådføre dig med egne professionelle rådgivere vedrørende beslutninger om dine investeringer, således at disse afstemmes i forhold til dine konkrete forhold, herunder risikoprofil og økonomiske forhold.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
4 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-10-15 17:17

Hvor jeg dog nyder at være impact invester og ikke spekulant. Jeg kan se bort fra inkompetente såkaldte aktie rådgivere og journalister . Jeg har Tesla, Vestas, Ørsted og BYD i min portefølje. Har de seneste 3 år alligevel mangedoblet min investering og kan i dag nemt købe en Tesla når jeg vil som prikken over i’et af den fortjeneste jeg har haft på 208k kr investering. Skulle min portefølje falde til det halve så er det også ok! Jeg vil stadig kunne glæde mig over at jeg har investeret i noget der har betydning for den samtid / fremtid… Læs mere

Gæst
Gæst
2021-10-15 08:53

Det eneste sikre vi ved er at aktierne enten stiger eller fatter. Alt andet er gætterier, spådom og heksekunst.

Gæst
Gæst
2021-10-13 19:52

Hvis risikoen ved at være INDE i markedet end at være UDE af markedet, så er det logiske vel at sælge alle aktier, sætte pengene i banken og betale negativ rente?
Det er ikke alle kommentatorer enige i 🙂

Gæst
Gæst
2021-10-11 11:32

Jeg ved ikke med det danske markede men på de amerikanske findes der stadig synderbombede aktier som jeg ser en god mulighed i. Her tænker jeg især på gen terapi og andre moderne lægevidenskabelige virksomheder. Eksempelvis Crispr og Teladoc der er faldet omkring 50% fra deres peak, og som begge er meget lovende virksomheder. Jeg har personligt købt op i disse under korrektionen 🙂