Spring til hovedindhold

Derfor skal investorerne forberede sig på nogle turbulente måneder

Den amerikanske centralbank har vendt sig mod aktiemarkedet. Indirekte i hvert fald. Her er årsagerne til, at investorerne skal forberede sig på nogle investeringsmåneder, som kan blive turbulente og udfordrende.

Den amerikanske centralbank, verdens ubestridt mægtigste og vigtigste for aktieinvestorerne, har for første gang, siden Paul Volcker (tidligere FED-chef) i starten af 80’erne lagde arm med inflationen og vandt, vendt sig mod aktiemarkedet. Indirekte i hvert fald. Det har ændret spillereglerne og har været årsagen til større bevægelser og kursfald hidtil i år. Desværre kan det fortsætte i en periode.

Her er årsagerne til, at investorerne skal forberede sig på nogle investeringsmåneder, som kan blive turbulente og fortsat udfordrende:

  • ”Do not fight the FED” lyder et gammelt mundheld. Federal Reserve (FED) har næsten uanede finansielle ressourcer og råderum og er en meget stærk spiller at have med på sit hold.
  • Under normale omstændigheder er FED på investorernes side og understøtter den virkelige økonomi og investeringsøkonomien. Deres mandat er på den ene side at sikre prisstabiliteten – ikke for meget og ikke for lidt inflation, det vil sige 2% +/-, og samtidig skal pengepolitikken understøtte væksten.
  • FED skiftede holdning i starten af 2022. Nu handler det udelukkende kortsigtet om at stække inflationen. Det sker meget sjældent, og derfor bør investorerne forberede sig på, at den normale sidste skanse og allierede nu (for)bliver en mægtig modstander de kommende kvartaler.
  • FED vil tæmme inflationen. Det betyder, at de vil tæmme efterspørgslen fra ikke mindst den amerikanske forbruger.
  • FED kan ikke bringe mere olie på markedet. De kan heller ikke via pengepolitikken bringe krigen i Ukraine til ophør eller på anden måde påvirke og øge udbuddet af rå- og fødevarer. Altså er deres ensidige fokus på at tæmme efterspørgselssiden for at tvinge inflationen ned.
  • Renten blev sat op for første gang i forbindelse med rentemødet den 15.-16. marts med de ”normale” 0,25%. Rentestigningen var den første af mange – i hvert fald ifølge de udtalelser, som er fulgt efter.
  • Det er nu meget sandsynligt, at FED vil hæve renten med 0,50% på ikke kun ét men måske flere af de seks tilbageværende møder i 2022. Det vil ikke være en meget stor overraskelse, men er blevet konsensus de seneste uger.
  • FED er blevet til investorernes modstander. Det er nyt, usædvanligt og et brud med den udvikling, som investorerne har nydt godt af siden finanskrisen: Lave og faldende renter understøttet af kvantitative opkøb, som har bagstoppet økonomien.
  • I tillæg til rentestigninger vil FED også reducere sin store beholdning af stats- og realkreditobligationer via tilbagesalg af obligationer med ca. 95 mia. USD pr. måned. Det har allerede og vil yderligere presse renterne opad.
  • Markedsrenterne er altså steget markant, som det fremgår af figuren nedenfor, men markedsrenterne har formentlig ikke toppet endnu på 2,85% for en 10-årig amerikansk statsobligation.
  • 2022 bliver et helt andet år for investorerne end 2021 og for den sags skyld i forhold til mange af de tidligere år. Obligationerne er faldet og har givet obligationsinvestorerne massive tab. Aktierne er gået samme vej. Uanset om du har investeret i obligationer, aktier eller har blandet dine investeringer, er resultatet nyt og det samme: Tab.
  • Rentemedvind er blevet vendt til modvind. Økonomien skal køles af, og det bliver den – hvis det står til den amerikanske centralbank. Høje brændstofudgifter presser forbrugerne. Det samme gør fødevareinflation og sidst, men absolut ikke mindst, vil boligmarkedet blive presset af markante rentestigninger.
  • For investorerne er det problematisk, at FED strammer, og det meget markant, mens økonomien allerede er på vej ind i afkøling.

Federal Reserve er gået fra at være ven til fjende, i hvert fald på kort sigt, og det gør 2022 til et udfordrende investeringsår.

Renteudviklingen for 10-årige amerikanske statsobligationer:

Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis

Det bør du holde øje med:

På kort sigt træder FED massivt på rentespeederen, mens ECB tøver. Det vil formentlig sende USD/DKK op mod og måske kortvarigt over 7,00. Det er godt nyt for de danske life science-aktier med et betydeligt salg på verdens største medicinalmarked: USA.

De amerikanske byggeaktier er faldet meget massivt år til dato. Det skyldes stigende renter og frygt for et markant kursfald på amerikanske boliger. Se kursudviklingen i figuren nedenfor.

Kursudvikling for amerikanske ”home builders”, Lennar, Toll Brother og KB Home, år til dato:

Kilde: Nordnet

Amerikanske transportaktier er gået samme vej. Siden covid-19-nedlukningen har netop transportaktierne været i storform på grund af en overefterspørgsel, som har fået raterne til at stige unaturligt meget. Når efterspørgslen nu falder, og forbrugssammensætningen ændres efter covid-19, vil markedet ikke kun komme i balance, men priserne for at transportere varer vil inden for de kommende kvartaler formentlig afspejle en risiko for en underafkøling (recession). Hold øje med amerikanske transportaktier og bl.a. danske Maersk og DSV. Kursudviklingen for amerikanske transportaktier samt danske Maersk og DSV, år til dato, fremgår af figuren nedenfor.

Kursudvikling for JB Hunt Transport Service samt DSV og Maersk, år til dato:

Kilde: Nordnet

Det amerikanske rentespænd – 10 år vs 2 år – har kortsigtet i slutningen af marts/starten af april været i minus. Det er en indikator for en forestående amerikansk recession inden for det kommende år eller der omkring. Aktuelt er der igen et positivt spread. Det skyldes, at de 10-årige renter er steget mere end de 2-årige, og det er ikke nødvendigvis en positiv udvikling.

Amerikansk rentespænd: 10-årige vs 2-årige statsobligationer:

Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis

De amerikanske storbanker burde have medvind fra stigende renteforventninger. Det er dog ikke sket. Investorerne frygter, at den stigende inflation betyder markant stigende lønomkostninger, faldende låneefterspørgsel og efterfølgende store tab på kunderne ind i 2023. De positive effekter på rentemarginalen af stigende renter bliver ignoreret. Hold øje med udviklingen. Kursudviklingen for de fire største amerikanske banker fremgår af figuren nedenfor.

Kursudvikling for Bank of America, JP Morgan, Citigroup, Wells Fargo, år til dato:

Kilde: Nordnet

Investorerne klumper sig sammen i selskaber, som har en mindre eller ingen konjunkturfølsomhed. Det kommer bl.a. danske Novo Nordisk til gode. Godt understøttet af den markante USD-stigning.

Er det bedste købstidspunkt i dag?

Normalt er det god latin at hævde, at det bedste tidspunkt at købe aktier på er i dag. Tesen er, at vi ikke ved, hvornår det er bedst at købe, men altid langsigtet er godt at være bredt repræsenteret og investeret i aktiemarkedet. De kommende måneder, mens rentestormen raser, er måske en de få perioder, hvor det kan være svært at se, at risikoen ved at stå udenfor er større end at være investeret.

Aktiemarkederne kommer altid på plads, før den virkelige økonomi gør det, og på det tidspunkt, hvor investorerne tror, at FED kan være på vej til enten at have hævet tilstrækkeligt eller blive nervøs for konsekvenserne af rentestigningerne, vil investorerne igen trykke aktiespeederen i bund.

De næste 6 måneder bliver investorerne meget klogere

Hvornår, det tidspunkt indtræffer, kan ingen i dag vide med sikkerhed. Meget tyder på, at de kommende 1-2 kvartaler vil byde på mange diskussioner og meget usikkerhed. Det vil, efter min mening, være klogt at have kontanter på sidelinjen, når de købsmuligheder opstår som konsekvens af større udsving. Kursfald og nervøsiteten kan ikke for alvor ses på indeksniveau endnu, fordi store USA-aktier holder kursfanen højt, hvor investorerne klumper sig sammen. Mange vækstselskaber er allerede faldet meget betydeligt og er blevet lagt i kursdybfryseren. Risikoen for, at de vil forblive der og blive endnu mere frosne, er til stede. Så længe investorerne ikke er sikre på, at de kan se enden på FEDs renteforhøjelser og/eller konsekvenserne af den ændrede pengepolitik, vil der være risiko for en betydelig nervøsitet.

Se også vores temaside her:

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse, og er ikke et tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-04-20 16:08

Fin artikel. Beskriver fint de paradokser vi har fået efter for lang tid med lempelig pengepolitik, og manglende parathed til at stoppe igen og lade økonomiens egne balancer tage over.

Gæst
Gæst
2022-04-19 14:45

Sidst jeg så et oplæg fra dig, Per Hansen, var en advarsel mod at investere i GameStop ($GME) – nu kan vi jo så se, at de mange kritiske svar, du fik, ikke var helt ved siden af.

Skal vi tage ovenstående anbefalinger i denne artikel med samme skepsis?