Spring til hovedindhold

Danmarks bedste aktier de seneste 20 år

Thorleif Jackson har identificeret de danske aktier, der har givet de højeste kursafkast de seneste 20 år. Se listen her, og hvordan hans danske modelportefølje har performet sammenlignet med C20-indekset.

Afkast er den ultimative målestok for en akties kvalitet. Jeg har i denne artikel undersøgt, hvilke aktier der har givet de højeste kursafkast de seneste 20 år, og som dermed er Danmarks bedste.

Jeg erkendte allerede for 20 år siden, at høje historiske afkast var et godt mål for kvalitet. Jeg forsøgte således allerede i december 2003 at identificere gårsdagens vindere og udvalgte på det grundlag 12 kendte danske aktier til en nystartet modelportefølje for danske aktier. Jeg valgte netop de aktier, der havde givet de højeste afkast i de forudgående ni år, altså i perioden 1994 til 2003. Idéen var, at nutidens stjerner også bliver morgendagens vindere.

Min danske modelportefølje har efter 20 år givet et fantastisk afkast på 2.984% eller 18,8% pr. år. Husk dog som altid, at historiske afkast ikke garanterer fremtidige afkast.

Danske aktier med de højeste kursafkast

Jeg har til denne artikel sat mig for at identificere de danske aktier, der har givet de højeste kursafkast de seneste 20 år. Det er en lidt vanskelig opgave.

Mange selskaber har lavet aktiesplit og kapitaludvidelser med fortegningsret, og det er derfor ikke så enkelt at finde de korrekte historiske kurser. Flere selskaber, som A.P. Møller – Mærsk og Vestas, har også ændret regnskabsvaluta. Egentligt bør man også medtage geninvesterede udbytter i beregningen af historiske afkast. Men det er en stor udfordring at beregne bidraget fra udbytter korrekt, da det er vanskeligt at finde komplet udbyttedata 20 år tilbage i tiden og samtidig korrigere korrekt for aktiesplit, fortegningsretter mv. Diverse finansportaler som Yahoo! Finance oplyser totalafkast inkl. udbytter, men jeg har ikke tillid til, at de kan regne rigtigt.

Jeg har derfor valgt at nøjes med at beregne kursafkast uden udbytter. Du kan se resultatet i tabellen nedenfor. C25 fandtes ikke for 20 år siden. C20-indekset (tidligere kaldet KFX-indekset) indeholder ikke udbytter og er derfor sammenligneligt med kursafkastene i tabellen:

Kilde: MarketScreener. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.

Som det fremgår, har Novo Nordisk med 22,3% p.a. givet det højeste kursafkast siden december 2003. Novo Nordisk vinder dermed guld i disciplinen Danmarks bedste aktie. Ambu med 21,8% og DSV med 20,4% tager sølv og bronze som Danmarks næstbedste og Danmarks tredjebedste aktie. Blot 13 aktier opnåede bedre afkast end OMXC20-indekset i perioden. Jeg synes, det er tankevækkende, at markedsafkastet har været så højt som 11,6% p.a. Afkastet i perioden 1994-2003 var også meget højt med 11,0%. Forklaringen på de meget høje afkast er utvivlsomt Novo Nordisks høje vægt i indekset (62-63%). Uden Novo Nordisk ville det danske eliteindeks nok højst være steget 8% siden 1994. I januar 2004 var der ca. 250 aktier noteret på Københavns Fondsbørs. Under 10% af aktierne gav således afkast højere end C20.

Min danske modelportefølje

Min modelportefølje har som nævnt eksisteret i næsten 20 år. Aktierne i den oprindelige portefølje er markeret med sorte stjerner i ovenstående tabel. Fire af aktierne findes også i den nuværende modelportefølje: Novo Nordisk, DSV, D/S Norden og Demant. Aktier i den nuværende portefølje er markeret med røde stjerner i tabellen.Jeg har lavet mange udskiftninger i porteføljen over årene, men princippet er stadig, at jeg forsøger at holde fast i vinderne. Jeg sælger dog typisk mine aktier, hvis prissætningen overstiger P/E=30. I årenes løb har jeg solgt Novozymes (2019), DSV (2020) og Coloplast (2005 og 2018) på den konto. Novozymes og DSV er siden tilbagekøbt til lavere P/E-rater. Jeg tilbagekøbte også Coloplast i 2007, og lige nu venter jeg på, at Coloplast igen falder tilbage til en mere rimelig P/E-rate. Kun én aktie har været uafbrudt i porteføljen i alle 20 år, og det er Novo Nordisk.

Grafisk præsentation af porteføljens udvikling vs. C20:

Kilde: MarketScreener. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.

Som det fremgår, har porteføljen givet et samlet afkast på 2.984% eller 18,8% pr. år. Til sammenligning har OMXC20 givet et afkast på 791% eller 11,6% p.a.

Nøgletal for den nuværende danske modelportefølje:

Nøgletal pr. 12. december 2023. Estimater ifølge MarketScreener, pånær AOJ og D/S Norden (egne est.) og U.I.E (ekstrapoleret). Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast, ligesom estimater ikke garanterer fremtidig udvikling.

Som det fremgår, er porteføljen i december 2023 prissat svarende til P/E2023=17,2. Til sammenligning er OMXC20 aktuelt prissat svarende til P/E2023=24,5. Indekset er så højt prissat, fordi Novo Nordisk vægter meget højt i indekset. Så vidt jeg forstår, vægter Novo Nordisk med ca. 62-63% i OMXC20.Verdensindekset MSCI ACWI er aktuelt prissat svarende til P/E2023=19,2 og P/E2024=16,0. Modelporteføljen med danske aktier er trods en meget høj kvalitet (i mine øjne) således prissat omtrent som en gennemsnitsaktie. Det lover godt for afkastet fremover, selvom ingen kan forudsige udviklingen.

Jeg har i tabellen med nøgletal markeret aktier prissat over P/E=25 med rødt, fordi man normalt skal være forsigtig/varsom med at eje højt prissatte aktier. Jeg har altid brugt P/E=25 som et pejlemærke for, om en aktie er højt prissat. Som det fremgår, er tre af aktierne prissat over P/E=25 målt på P/E2023, nemlig Demant, Novozymes og Novo Nordisk. Alle tre aktier forventer dog sund vækst i perioden 2022 til 2025, jævnfør tabellens sidste kolonne. Væksten får prissætningen til at falde under P/E=25 allerede i 2025. Jeg føler på den baggrund ikke, at de tre nævnte aktier er unaturligt højt prissat, og de røde tal giver derfor ikke anledning til alvorlig bekymring.

Hvordan udvikler porteføljen sig?

Hvad mener du om ovenstående analyse? Er du enig i, at Novo Nordisk, Ambu og DSV er Danmarks tre bedste aktier? Har jeg overset nogle aktier, der har givet højere afkast end C20 siden december 2003?Hvad mener du om min modelporteføljes høje afkast? Tror du, porteføljen vil fortsætte med at slå markedet, eller har jeg bare været heldig igen og igen? Jeg vil gerne høre din mening.

Thorleif Jackson ejer selv aktier i Novo Nordisk, DSV, Per Aarsleff, Ringkjøbing Landbobank, Brdr. A.O. Johansen, U.I.E., Novozymes, Demant, D/S Norden, Sydbank, Jyske Bank og Danske Bank.

Dette materiale er udarbejdet af Thorleif Jackson og indeholder information, der kan anses for at være en investeringsanbefaling i henhold til Markedsmisbrugsforordningen (Europa-Parlamentets og Rådets forordning 596/2014), dvs. information som anbefaler eller foreslår en investeringsstrategi. Nordnet Bank, filial af Nordnet Bank AB, Sverige (Nordnet), har ikke deltaget i udarbejdelsen, gennemgået eller foretaget ændringer i materialet. Thorleif Jackson har ansvaret for materialets indhold, og at det lever op til gældende lovgivning og regler.

Materialet har ikke været forelagt de omtalte selskaber.

Dette materiale blev offentliggjort første gang den 18. december kl.15:45.

Indholdet i dette materiale udgør ikke personlig investeringsrådgivning. Det er vigtigt, at du som investor træffer dine investeringsbeslutninger ud fra din egen vurdering af information fra forskellige kilder. Nordnet påtager sig intet ansvar for direkte eller indirekte tab som følge af brug af information fra dette materiale. Materialet må ikke gengives uden Nordnets udtrykkelige samtykke.

Thorleif Jackson modtager honorar fra Nordnet. Honoraret er aftalt på forhånd og er ikke afhængig af materialets indhold eller de virksomheder, som er omtalt heri.

Det kan forekomme, at Nordnet har positioner i værdipapirer, der omtales i materialet. En sådan beholdning er da alene af administrative hensyn og uden fortjeneste for Nordnet.

Nordnet er under tilsyn af Finansinspektionen i Sverige og det danske Finanstilsyn.

Der er altid en risiko forbundet med at investere. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
21 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Toke Boss
Toke Boss
2023-12-26 15:33

Kan man købe sig ind i din modelportefølje? Det ser jo ud til at være et godt alternativ til f.eks. en ETF i C25.

Aslak
Aslak
2023-12-23 02:32

Ambu er absolut en af de værste eksempler på aktier i Danmark efter min mening. Men især også det at kigge på aktier ud fra statistisk materiale alene. I det her eksempel over 20 år. AMBU’s værdi som aktie er alene eksploderet over de sidste 5 år, så at sætte den op som en af Danmarks bedste over 20 år, tjaaa. I min bog holder det ikke. Selskabet er værdisat mere ud fra ekstrem spekulation end reel hold i virkeligheden. Og det har den været i de sidste 5 år især. Hvorfor den har den værdi den har, giver ikke… Læs mere

Steen Jakobsen
Steen Jakobsen
2023-12-21 22:22

Jeg synes ikke rigtigt at dine tal passer.
Vestas har haft et aktiesplit på 5 og Novo et på 2.

Rasmus
Rasmus
2023-12-21 15:16

Tak for endnu en spændende artikel Thorleif og tak for tilføjelsen om udbytter til både læseren og dig. Artiklen er selvfølgelig relevant uden udbytter (enhver investering foretages på et ufuldkomment grundlag), men det var interessant at få det med.
Med venlig hilsen

E Jensen
E Jensen
2023-12-20 16:09

Mange tak for endnu en spændende artilkel. Hvordan er du nået frem til tallene i Indeks-kolonnen i den første tabel?

Kent
Kent
Svar til  E Jensen
2023-12-21 07:58

Du dividerer bare den nye kurs med den gamle kurs.

E Jensen
E Jensen
Svar til  Thorleif Jackson
2023-12-21 10:00

Aha. Mange Tak (osse til Kent)

Ole Jensen
Ole Jensen
2023-12-20 07:22

Hej Thorleif
Tak for en spændende artikel.
Jeg vil blot tilføje at denne hjemmeside:
https://finmasters.com/stock-calculator/
der sandsynligvis er baseret på kursdata i USA,
hævder at Novo Nordisk har givet et afkast på 23,3% i den nævnte periode inkl udbytter.
Det passer jo meget godt med din vurdering, selvom du ikke inkluderer udbytte.

Jens frost
Jens frost
2023-12-19 20:27

Hej Thorleif, tak fordi du deler dette
med os! Vi kan om ikke andet
lære, at tålmodighed belønnes… Nogle mener, at ALK Abello bliver det “nye”
Novo: Allergi breder sig, behandlingsmetoder er påkrævede, markedet stort
og konkurrenterne få. Er der noget om det?

Kristian
Kristian
Svar til  Jens frost
2023-12-25 20:11

Jeg ville også værdsætte at få dit syn på ALK, Thorleif.

Jens frost
Jens frost
Svar til  Thorleif Jackson
2023-12-29 16:26

Tusind tak for svaret!

Jacob Riis
Jacob Riis
2023-12-19 19:04

Hvis man ikke magter at medregne udbytte kan man lige så godt helt lade være at lave regnestykket.

Kent
Kent
2023-12-19 08:01

Skræmmende at en liste over Danmarks bedste aktie kan inkludere en aktie med årlig afkast på 0,6%. Personligt køber jeg næsten udelukkende amerikanske aktier, virksomheder har bare en tendens til at blive væsenligt større i USA.

Kent
Kent
Svar til  Thorleif Jackson
2023-12-19 16:05

Det giver mening og ja helt enig 😀