Spring til hovedindhold

Dividende investorer: 2020 et rædselsår, men vender det nu?

En af de mange investeringsdiscipliner, som mange private også tyer til, er, at købe aktier i selskaber, som udbetaler et højt eller stabilt udbytte. Det var dog ikke en god strategi i 2020. I denne blog vil vi derfor se på, hvad der alligevel taler for at tilføje lidt flere udbytteaktier i din portefølje.

Dividender er normalt et godt værn i større aktienedture. Det blev dog ikke tilfældet i 2020, da de fleste store dividende-ETF’er endte året med et fald på omkring 10 procent, hvilket kan ses i forhold til et globalt aktiemarked, der steg 14 procent. Altså en historisk stor underperformance.

Hvorfor kan dividender stadig noget?

Dividenders beskyttende årsager i mange nedture drives i overvejende grad af tre forhold. Nedture medfører som hovedregel faldende renter, og lavere renter gør faste afkast, som man kan regne med, mere værdifulde. Udbytteselskaber er også som regel mindre cykliske, og dermed ikke lige så afhængige af vækst. Selskaberne hører ofte til value-kategorien af aktiemarkedet. Det kan beskytte i de aktiekorrektioner, som er drevet af overoptimisme og bobledannelse. Så selvom at udbytteaktier ikke var det største hit i 2020, så bør vi ikke vende blikket bort fra dem i 2021.

Derfor blev 2020 et svært år med dividende

En sundheds-/pandemikrise, som var udgangspunktet for 2020-nedturen, viste sig dog at være ren kryptonit mod udbyttekategorien. En historisk hård økonomisk nedtur betød pres på likviditeten i alle selskaber og dermed behovet for at reparere balancen. Det blev delvist trukket af, at mange selskaber havde udnyttet de lave renter til at betale lidt for meget udbytte via låntagning. Det betød, at vi ikke bare så faldende udbytter, men i mange tilfælde fuldt stop. Mange fonde, der investerer i dividender, har minimumskrav om udlodninger, og de blev derfor tvunget til at sælge ud.

Vender det nu?

Men der er tegn på, at du igen med fordel kan kigge efter dividender i din investeringsstrategi.

Den negative udvikling i aktiepriserne på udbytteselskaber – set i forhold til resten af markedet – har gjort udbytteaktier billige.

Det kan måske endnu ikke ses på det forventede direkte dividende-afkast, idet markedets forventninger fortsat afspejler en stor usikkerhed i forhold til, hvornår vi er ude af krisen. Der er dermed en risiko for, at selskaber fortsat vil være tilbageholdende med at åbne op for øgede udlodninger helt kortsigtet.

Disse forventninger kan dog tage fejl, og vi kan se positive overraskelser trukket ud af to forhold. Et V-opsving, som aktiemarkedet jo reelt allerede har, priser ind mange andre steder i markedet. Dertil findes det faktum, at krisen ikke blev så hård, og at balancen er sundere, end man kunne forvente, når man skal ud af en krise. Positive dividende-opjusteringer igennem 2021 er derfor en god mulighed.

En tredje årsag er, at finanssektoren lovmæssig set reelt har været forhindret i at udbetale dividende. På den korte bane vælger de nok også at følge de politiske vinde, der klart synes, at det er er en dårlig idé at udlodde penge til aktionærer. Det er dog tydeligt, at finanssektoren lige nu er overkapitaliseret og kommet bedre igennem krisen end forventet. Hvis vi ser en mindsket usikkerhed på den anden side af COVID-19, kunne de politiske vinde måske vende. Finans har historisk set været en stor del af dividende-universet.

Er ETF’er svaret?

Da det fortsat er usikkert, hvor meget enkelte selskaber ønsker at gemme på balancen til fremtiden, og hvad visse sektorer lovmæssigt vil/må udbetale, kan det pege i retning af en mere bred strategi, hvor dividende-ETF’er bruges. På den måde kan det blive sværere at ramme ved siden af.

Disse ETF’er vil klare sig bedre end markedet, hvis forventningerne til det generelle dividende-niveau stiger. Som sagt noget jeg ser en rimelig mulighed for.

Det kan dog ikke udelukkes, at overskydende kapital udloddes som aktietilbagekøb, hvilket er en af risiciene ved at vælge en bred dividendestrategi. Jeg tror dog, at mange selskaber har brug for igen at være i investorernes opfattelse, og derfor vil de vælge dividender til at udlodde de bugnende balancer.

På Nordnet kan du via screeneren søge på ETF’er, der fokuserer på dividende.

Ser vi på det hjemlige marked, er det ikke blandt OMX C25-selskaberne, man skal lede efter gode dividende-kandidater. Vi har ikke meget finans, og generelt er selskaberne her relativt højt prissat. En høj pris sænker dit direkte afkast på de udbetalte dividender. Et bud kunne dog være Carlsberg. De har en meget stærk balance og forventninger om store udlodninger omend delvist via aktietilbagekøb.

Går vi ned i large/midcap segmentet, dukker der lidt flere kandidater op. Ser vi på selskaber, som i 2020 udbetalte dividender, og hvor der ikke er mange tegn på, at forretningen er alvorligt negativt påvirket af COVID-19, kunne man se nærmere på aktier såsom Scandinavian Tobacco Group, Matas, TCM samt Schouw & Co*.

For de lidt mere eventyrlystne, og hvor fokus er på overraskelser i dividenden, kan der være potentiale i de mange finansielle aktier på det danske marked.

*Aktier ejet af forfatteren til dette blogindlæg.

Læs Michael Friis’ indlæg om super-aktier her.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-02-12 10:03

North media har lovet et udbytte på fem kroner om året de næste fire år. Det er et udbytte over 5 %. Samtidig har selskabet lige leveret et overskud efter skat der er vækstet med 50 %! Så her har vi en vækst-aktier der samtidig giver det udbytte. Det er vel Danmarks bedste udbytte aktier?

Måske den sku nævnes?

Gæst
Gæst
2021-02-05 11:15

Hvis vi som aktionærer får betaling i form af aktietilbagekøb, så er det da bare alletiders 🙂

Udbytte+aktietilbagekøb-aktieemissioner = netto transaktioner med ejerne.