Spring til hovedindhold

Er du klar til metaverse?

“Metaverses” og deres betydning for fremtiden har fået øget fokus, siden Facebook ændrede navn til Meta Platforms. Men hvad er et metaverse, og hvordan kan du investere i det?

Siden Facebook i slutningen af 2021 ændrede navn til Meta Platforms, har der været meget fokus på de såkaldte ’metaverses’, og hvad de kan betyde for vores fremtid.

Kort fortalt er et metaverse et digitalt univers, der er langt mere omfattende end de online fællesskaber, de fleste benytter sig af i dag. I forhold til sociale medier går et metaverse skridtet videre ved typisk at kombinere det sociale element med virtual reality (VR), augmented reality (AR), blockchain og andre teknologier, og på den måde yderligere udviske grænserne mellem den fysiske og den digitale verden. Hvis Meta Platforms og de andre selskaber, der arbejder på at bygge disse virtuelle universer, får succes, kan det få enorm indflydelse på, hvordan vi lever, arbejder, spiller, handler, kommunikerer og socialiserer som mennesker i fremtiden.

Som Mark Zuckerberg, CEO for Meta Platforms, udtalte i oktober 2021: ”Metaverse er den næste grænse. Vi begynder et nyt kapitel for internettet, og det er også et nyt kapitel for vores selskab”. Det, Zuckerberg mener, er, at internettet befinder sig i en transformation, hvor det kommer til at forandre sig fuldstændig. Denne nye version af internettet er også af nogle blevet kaldt ’web 3.0’, der skal forstås som en forlængelse af hhv. web 1.0 og 2.0. Web 1.0 var adgang til information og distribuering, altså en-til-mange kommunikation, hvor få ejere af hjemmesider kommunikerede til store mængder brugere. Med web 2.0 fik vi kommentarspor og sociale medier, hvor vi som brugere kan kommunikere tilbage til indholdsskaberne og interaktivt kan kommunikere, samarbejde og dele information i realtid med hinanden.

Hvad er et metaverse?

Med et metaverse bliver vores digitale oplevelser og interaktioner taget til et nyt niveau.

Forestil dig, som eksempel, at du afholder dine teammøder med VR-briller, der gør det muligt at se hinanden og sidde i samme rum, selvom I sidder hver for sig i jeres egne stuer. Eller du er til yogatime, og du oplever det som at være i rummet med de andre og instruktøren, mens du rent faktisk laver øvelserne på stuegulvet i dit hjem.

Især inden for gaming har metaverse taget meget fart de seneste par måneder, og det skyder op med forskellige verdener, hvor folk kan spille, handle med hinanden, eje et stykke virtuelt land og endda tjene penge ved at spille.

Det er muligt at vi kommer dertil, hvor vi hver især har vores eget digitale stykke land, hvorpå vi har et digitalt hus, hvori vi kan fremvise specielle digitale billeder og sælge fysiske varer, som kan ses i den digitale verden. Eksempelvis arbejder Wallmart på en løsning, hvor du går rundt i supermarkedet digitalt og handler dine varer. I Kina har Alibaba siden 2016 tilbudt influencers at sælge varer i live-stream, hvor de svarer på spørgsmål og hjælper køberne, inden de foretager handlen. Alt sammen via Alibabas platform TaoBao, dette vil sandsynligvis blive videreført til et eller flere metaverses.

Et andet eksempel er, at Adidas har købt land i et metaverse kaldet ”The Sandbox”, hvor også Snoop Dog har købt land og kan afholde koncerter.

Et metaverse er altså en virtuel 3D-verden med fokus på social forbindelse til andre mennesker og som kan interagere med den fysiske verden.

Tidlige eksempler på metaverses er de populære åbne spil-verdener som Roblox, Minecraft og ikke mindst Second Life, der blev lanceret helt tilbage i 2003 som en åben digital 3D-verden.

Mulighederne virker uendelige – så hvordan kan du investere i denne udvikling?

Udover at du kan handle digitalt land i et metaverse eller spille for gevinster, ofte udbetalt i kryptovaluta, kan du investere i virksomheder, der arbejder med at lave software, hardware eller andre services, der kan blive en del af et metaverse.

Et oplagt selskab at se på er Meta Platforms, der har sat dagsordenen og planlægger at investere op mod 10 mia. USD i udviklingen af deres Metaverse og dertilhørende udstyr, som fx VR-briller.

Der er ligeledes forlydender om, at Apple er i færd med at udvikle briller og headset til AR og VR, og dermed konkurrere med Meta’s VR-flagskib Oculus Quest 2.

Vil du investere i et selskab, der er et fungerende og veletableret metaverse allerede, så se mod en aktie som Roblox. Roblox er en online spilplatform, hvor især unge kan udvikle og tjene penge på at tilbyde oplevelser til andre spillere. Selskabet øger sit fokus på at udvikle et metaverse, hvor der tilbydes oplevelser som koncerter, uddannelse og forretning i deres åbne verden. Også Disney ser ud til at ligge med overvejelser om at udnytte teknologien, og har i januar 2022 patenteret en metaverse-teknologi, der skal bruges til at forbinde fysiske og virtuelle oplevelser i deres forlystelsesparker.

Gaming kommer til at have en meget stor del af metaverse, og derfor har vi senest set Microsoft byde på spilfirmaet Activision Blizzard for hele 68,7 mia. USD og derved gå ind i kampen om at være førende inden for spil i de virtuelle verdener.

Til at drive de digitale verdener er der behov for en god IT-infrastruktur og udvikling af både software og hardware. På softwaresiden vil der være hård kamp om at udvikle den løsning, flest vil benytte, og her kan det være relevant at kigge på et fra selskab som Unity Software, der har udviklet en softwareplatform til at udvikle spil. Inden for hardware vil et selskab som NVIDIA, der er førende inden for grafikkort, være værd at holde øje med, da der løbende vil blive stillet stigende krav til netop grafikprocessering i forbindelse med udvikling af metaverse.

De andre tech-giganter som Alphabet og Amazon må ligeledes forventes at være signifikante spillere på markedet, når det gælder virtuelle sociale verdener.

En del af de kommende metaverses betaler præmier og digitale goder bygget på blockchain, ofte direkte i kryptovaluta. Vil du se nærmere på kryptovaluta, og hvordan du kan investere i disse via Nordnet, kan du se på bloggen her.

Er det nu, du skal investere?

Om du vælger at investere i selskaber, der forventes at blive centrale inden for de virtuelle verdener, er i sidste ende helt op til dig. En del af virksomhederne er inden for teknologi, der de seneste år allerede har haft en stor fremgang.

Som du kan se af nedenstående graf, har selskaber som Apple, Meta Platforms, NVIDIA og Microsoft haft gode stigninger de seneste år. Meta Platforms blev dog presset efter regnskabet den 2. februar og aktiekursen faldt ca. 25 procent da markedet åbnede i USA dagen efter.

Hvilke virksomheder, der bedst lykkes inden for dette, er svært at spå om. En ting er dog helt sikkert, vi kommer til at se meget mere til dette inden for den nærmeste fremtid.

Mange af de vindende virksomheder vil sandsynligvis bevæge sig inden for sektorer som eksempelvis teknologi, gaming eller semiconductors. Vil du ikke håndplukke de enkelte aktier, kan du derfor vælge at gå efter en eller flere investeringsfonde og ETF’er. I nedenstående er et par eksempler, du kan finde flere i vores ETF-screener.

I Nordnet Indeksfond Teknologi er toppen af aktierne Apple, Microsoft og NVIDIA.

Mark Zuckerbergs vision for The Metaverse

Se med i Meta Platforms egen præsentationsvideo af the Metaverse her. Bemærk, som beskrevet her i artiklen, at Meta Platforms langt fra er den eneste virksomhed, der arbejder med at gøre ideen om metaverses til virkelighed.

Hvad er forskellen på VR og AR?
VR står for virtual reality og opleves typisk gennem et VR-briller, evt kombineret med kontrollere i hænderne eller andre sensorer på kroppen. VR-oplevelser foregår i fuldt ud virtuelle universer.
AR står for augmented reality, altså forstærket virkelighed, og virker ved at lægge et virtuelt lag oven på den virkelige verden. AR kræver ikke headset, og kan typisk integreres i flere forskellige typer devices. Eksempelvis er instagram og snapchats filtre der viser kameraets virkelige billede, men tilføjer fx kaninører eller andre real time manipulationer af billedet eksempler på AR. Et andet eksempel er Pokemon Go!, hvor pokemons dukker op i den virkelige verden, når man kigger på den gennem telefonen. Andre eksempeler på AR hardware er Googles Glass eller Micorsoft’s Hololens, som begge har mange andre formål end underholdning.

Overblik over de nævnte virksomheder

Der nævnes en del virksomheder og investeringsfonde i denne blog. Derfor giver vi dig her et overblik over de nævnte selskaber. Husk på, at der er mange aktører inden for den digitale udvikling og metaverse. Selskaberne i denne blog skal ikke ses som en anbefaling eller rådgivning om køb eller salg. Det er op til dig, om du ønsker at investere.

Investeringsfonde og ETF’er:

Aktier:

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.
Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse, og er ikke et tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-02-11 11:01

Spændende indsigter – er selv inde i flere af de nævnte selskaber og trods nedadgående formkurve, bliver vi hængende og har taget det lange lys på.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-02-14 15:19

Hej Frederik,

Det er godt at høre.
ja, det bliver interesant at se, hvordan de klarer sig fremadrettet, når de forskelle metaverse løbende udvikler sig.

Gæst
Gæst
2022-02-11 12:27

at putte Activision Blizzard, som er i færd med at bliver opkøbt af Microsoft på listen er måske lidt misledende, der er jo ikke noget videre afkast at hente dér langsigtet, andet en differencen til microsofts bud pris.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-02-14 15:27

Hej Martin,

Listen er blot for at opsummere de selskaber der nævnes i teksten, og skal ikke ses som en købsliste.

Hvis købet på 95 USD pr aktie går igennem, er der stadig et afkast at hente, i forhold til den nuværende aktiekurs, dog med loftet på de 95 USD.

Gæst
Gæst
2022-02-11 16:04

Hvorfor ikke nævne Gamestops udvikling af Metaverse?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-02-14 15:30

Hej Jonas,

Du har ret i at Gamestop godt kan være nævnt her. Der er mange selskaber der vil indgå i udviklingen af metaverses, så teksten er ikke udtømmende med selskaber.

Gamestop er ved at se på mulighederne for en NFT platform, til køb af NFT’er (nok-fungible tokens) hovedsageligt til brug inden for gaming. Så Gamestops udvikling inden for dette, bliver også interessant at følge med i.

Gæst
Gæst
2022-03-25 11:57

Hej er der nogen der kan forklarer mig hvad er forskellen mellem den verden vi lever i idag og metaverse. Jeg oplever det som et lukket parallel samfund. Eller er det en ny måde at handle på med aktier, crypto.. oa
mvh Jeg har svært ved at forstå det.
Line Traugott

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-03-28 12:10

Hej Line, Det forstår jeg godt, det er ikke nemt at få det fulde overblik over. Et Metavers kan være en sammenslutning af den verden vi lever i og det digitale univers. Det skal som udgangspunkt ikke ses som en ny måde for handel med aktier eller kryptovaluta, der dog kan have afledt positiv udvikling af en udvikling i de forskellige metaverses og derfor give investeringsmuligheder. Der findes en del artikler og videoer med uddybende forklaring af hvad et Metaverse er, hvis du søger efter det på Google. Jeg vil anbefale at starte der, hvis du vil have en uddybende… Læs mere