Spring til hovedindhold

Wildcards for det nye år

Investeringsåret 2014 er noget nær slut. Generelt har investorerne grund til at glæde sig. Renterne er fortsat faldet og aktierne i det generelle tilfælde steget; igen. Dem som har investeringsanbragt deres fremtid i de billige russiske aktier, er både gledet i de faldende oliepriser de seneste måneder og har været ufrivillige gidsler i sanktionerne. Samme vej er det gået med dem, som har investeret i Norge i tiltro til, at USD 105-110 var det langsigtede olieprisniveau. EM har ikke været meget bedre. At gå for langt uden for investorernes normale “komfortzone” har ikke været positivt.

Nedenfor er 10 forhold, som meget vel kan blive den virkelighed, vi kan se tilbage på i 2015, når året er gået. Efterfølgende er der 4 positive og et negativt dansk aktie-wildcard for året.

10 individuelle ting, som vi husker 2015 for

 1. Dansk økonomi vokser for første gang i mange år med mere end 1,5 %. Lave oliepriser, ditto renter og en markant USD-styrkelse er hovedkatalysatorerne.
 2. Norge får for første gang i mange år 0-vækst. Norske ejendomspriser vakler, og de norske banker holder vejret med hensyn til de tab, som truer ikke kun fra off-shore, men også i den hjemlige norske økonomi.
 3. Amerikansk økonomi vokser med 3,2 %
 4. Japan kæmper stadig med lavvækst. Abenomics fortsætter fordi alternativet er værre.
 5. Den stærke USD og lave oliepriser hjælper Tyskland i mål til en vækst på 2 %.
 6. Europa (EUR zonen) oplever 0,20 % deflation i første halvdel af 2015.
 7. Rusland/Ukraine bliver enige om en varig fredsløsning.
 8. Russiske aktier bliver en af årets positive overraskelser på trods af den lavere oliepris. Risikopræmien falder. Rublen styrkes, og der kommer inflow af kapital som gør, at renterne falder markant.
 9. NNIT bliver den eneste danske børsnotering. Investorerne er stadig i granatchok over OW Bunker-skandalen. Konsekvensen er, at risikovilligheden koncentreres i de større aktier. Der bliver indledt søgsmål mod ledelsen/bestyrelsen/Altor, og investeringsbankerne ”bliver bedt” om at redegøre for, at de i tiltrækkelig omfang har gjort deres arbejde forud for børsnoteringen. Sagen trækker ud i årevis. Imens siger investorerne ”no more tricks” og ”nej tak” til kapitalfondsexits.
 10. Olieprisen (Brent) slutter året i 73 USD.

 5 danske aktiewildcards for 2015

 •  TDC gør afkastcomeback midt i et ellers svært år. Aktien giver et afkast på 10 % inklusive udbytte.
 • Vestas lider under de lave oliepriser. 2030-målsætningerne om en ”renere verden” bliver forsinket og ordreindtaget skuffer. USA har mere travlt med at se på skifergas og de lave naturgaspriser end at give subsidier til den grønne energi.
 • Rederierne sparer 25 % på deres omkostningsbase via kollapset i oliepriserne. Raterne stiger ikke, men indtjeningsforventningerne er lave og hjælper rederierne i bundlinjemål. DS Norden bliver en af de bedst udviklende større danske aktier.
 • Jyske Bank stiger til kurs 375. De indgår forlig med Nykredit og får en engangsbetaling for fortsat at varetage Totalkreditkundernes interesser. Nedskrivningerne falder til ”Sydbank-niveau”, og investorerne kan skimte et ”resultat før skat på 4 mia. i 2016 ved udgangen til næste år.
 • William Demant leverer et overraskende comeback. Aktien stiger med 15 % godt understøttet af aktietilbagekøbsprogram, den styrkede USD, produktlanceringer, lav prisfastsættelse og ditto investorforventninger.

Glædelig jul!

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
6 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2014-12-29 16:10

Hvorfor tror du, at TDC vil stige? Det er vel en døende geschäft.
Men du bygger måske mere på markedspsykologi end på værdien af forretningen?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-12-29 19:02

Hej Karin

Den 3/10 skrev jeg indlægget om at TDCs potentiale ikke havde været højere i 3 år.

https://www.nordnet.dk/blog/tdcs-potentiale-ikke-set-hoejere-i-3-aar/03/10/2014/

2 måneder senere var aktien steget med 20 % og havde været den bedst udviklende større danske aktie i den periode:-)

Hilsen
Per

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-12-31 09:09

Tak Per, det giver mening
Godt nytår
Karin

Gæst
Gæst
2014-12-29 11:29

Fint indlæg Per!

Jeg er enig i det meste.

Hvad er din mening om Torm? Tankraterne er i top og bunkeromkostningerne er i bund. Deres Q4 må blive det bedste i mange år. Kan det mon tænkes, at deres indtjening bliver så høj, at de dels kan betale alle renter, dels kan afdrage på deres gæld og dels kan opskrive værdien af deres tankskibe? Kan de mon komme ud af 2015 med en betydelig positiv egenkapital og overleve som selskab? Og vil aktiekursen mangedobles, hvis det sker?

Hvad er din mening?

Med venlig hilsen Michael

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-12-29 19:00

Hej Michael

Tank har, helt som du nævner, fået en renæssance. Stigende rater og faldende bunkerpriser er en god cocktail

Jeg ville ikke sætte mine aktiepenge på Torm. Gælden er fortsat obstruerende, og selskabet forbliver en black box.

Om Torm kan komme ud af 2015 med positiv egenkapital? Det kræver mere end blot stigende rater og faldende bunkerpriser…….

Hilsen
Per