Spring til hovedindhold

Har grønne investeringer fået for meget gødning?

Ud over tech-aktier så har grønne aktier givet enormt høje afkast på et og tre års sigt. Nordnets kunder har været dygtige til både at investere i IT og grønne aktier, og derfor har de fået super gode afkast på det seneste.

Vestas og Ørsted er de to grønne aktier, som flest investorer har i deres portefølje med henholdsvis 22.754 investorer i Vestas og 19.266 investorer i Ørsted.

De fleste kender sikkert også Tesla og Nio, som producerer el-biler, men i forhold til afkast er begge aktier slået markant af Plug Power, som er ledende inden for hydrogen og fuel cell-teknologien til blandt andet industrien.

Nedenfor har vi vist to tabeller over afkast på et og tre år (d. 1. jan. 2018 – d. 1. jan. 2021) i forhold til nogle af de mest populære grønne aktier blandt investorerne hos Nordnet samt de mest populære ETF’er og investeringsforeninger.

Afkast på de mest populære grønne aktier

Quantafuel blev børsnoteret i marts 2020, og Nio blev børsnoteret i september 2018.

Afkast på de mest populære grønne ETF’er og investeringsforeninger

iShares Electric Vehicles har kun eksisteret siden marts 2019.

Er der taget forskud på glæderne?

Selv om den grønne omstilling er et langsigtet faktum, kan der på kort sigt meget vel komme kraftige kursudsving i de grønne aktier. Uanset hvad årsagen til udsvingene er, stiger risikoen efter en periode med hurtige og markante kursstigninger, som ikke kan retfærdiggøres af indtjeningsforventningerne på kort og mellemlang sigt.

Om grønne aktier skal stige mere på kort sigt er umuligt at sige, men på lang sigt er der nok ingen tvivl om, at verdenen i dag har markant mere fokus på den grønne omstilling. Derfor vil der komme mange investeringer inden for det grønne område.

Hvilke selskaber, der bliver vindere i det grønne kapløb, er umuligt at sige, men selvom man er et grønt selskab, er det ikke sikkert, at man kan tjene de penge, som svarer til prisfastsættelsen

At justere risikoen og hjemtage lidt gevinster er måske ikke en dum idé, fordi træerne sjældent vokser ind i himlen. Historien har vist, at det er meget svært at forudsige fremtiden og dens vindere.

For at illustrere dette er Nokia og Fingerprint gode eksempler på, at man måske bør justere sin risiko engang imellem. Begge selskaber var på et tidspunkt utrolig hypet og stemningen lød på, at intet kunne gå galt, men tjek selv kursgraferne nedenfor.

Nokia

Fingerprint

Kan de grønne aktier holde til hypen?

Om nogle grønne aktier er steget for meget, ved jeg ikke, men risikoen og prissætningen må betragtes som høj. Hvis du som investor ønsker eksponering mod andet end grønne aktier, så kan du søge inspiration via vores temasider.

Du kan også få inspiration af Lars Tvede, som holdt webinar for Nordnet i slutningen af december. Lars Tvede ser gode investeringsmuligheder i mere traditionelle brancher som for eksempel banker og industri.

Se video her.

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast og investering kan påføre tab.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer