Spring til hovedindhold

Hjælp, jeg har købt min første aktie – hvad gør jeg nu?

Hvis du er ny investor og gerne vil i gang med at investere mere, så er der hjælp at hente her. Brian Buus Madsen fra Nordnet giver dig inspiration til, hvordan du kan sammensætte en portefølje på en nem og enkel måde.

Investering kræver tålmodighed og er en lang rejse, hvor de fleste både oplever med- og modgang. Præcis som i andre sammenhænge giver de oplevelser os erfaringer, som kan gøre os klogere og til bedre investorer med tiden.

I 2020 og 2021 blomstrede investorkulturen for alvor i Danmark, og mange, som ikke havde investeret før, kom på markedet for første gang. Personer, som måske ikke tidligere havde set sig selv som ”typen, der investerer”.

Den udvikling kunne vi også se hos Nordnet i Danmark, hvor vi oplevede en betydelig kundetilgang i perioden. I dag har vi over 340.000 aktive private investorer.

Af Brian Buus Madsen, Head of Business Management, Nordnet Danmark

Hvorfor er det en god idé at have mere end én aktie?

De fleste, der investerer hos Nordnet, har flere forskellige aktier, ETF’er og/eller investeringsfonde. Det giver dem en god spredning af deres risiko. Spredning er et af de helt centrale elementer i opbygning af en investeringsportefølje og er som udgangspunkt en god ting for alle.

Men desværre ser vi også, at nogle investorer kun køber aktier i et enkelt selskab uden at supplere det med andre aktiver. Ofte er det dem, som investerer for første gang. Det betyder, at deres samlede investeringsportefølje har utrolig lidt spredning, og det øger risikoen betydeligt. Det gælder også, selvom det selskab, man investerer i, er både hæderkronet og berømt.

Hvad kan du gøre?

Derfor vil jeg i denne blog forsøge at give lidt inspiration til, hvordan du kan sammensætte en portefølje på en nem og enkel måde. Det kræver, at du ser på din investering som mere end en engangsoplevelse, men det behøver ikke være særlig tidskrævende.

Kom nemt i gang uden at betale kurtage med Månedsopsparingen

Med en Månedsopsparing kan du nemt komme i gang med at spare op hver måned – uden at du selv skal røre en finger.

Fordelen ved en Månedsopsparing er, at du spreder risikoen, fordi du hver måned investerer et fast beløb fordelt på mange forskellige selskaber. Det betyder også, atdu ikke skal tænke på at ramme aktiemarkedet på et bestemt tidspunkt, fordi du investerer mindre beløb hver måned. Det reducerer din risiko for komme ind på markedet på et dårligt tidspunkt.

Derudover er den automatiske overførsel en nem måde at sikre, at du får sparet op, og det er en effektiv måde at få dine penge til at vokse på lang sigt gennem renters rente-effekten.

På vores hjemmeside kan du prøve vores beregner og selv se, hvad du vil kunne få ud at starte en Månedsopsparing. Her har vi lavet et eksempel, hvor man sparer 2.500 kr. op hver måned i 20 år.

2.500 om måneden i 20 år giver dig over 1 mio. kr.

Kilde: www.nordnet.dk – hvor du også kan lave din egen beregning.
Bemærk: Dette er ikke en prognose, og historiske afkast er ingen garanti for fremtidige afkast.

Hjælp til at finde dit risikoniveau? Selskabsrisiko og markedsrisiko

Der sidder sandsynligvis flere nye investorer i Danmark, der har købt deres første aktie i 2020. I øjeblikket er den formentlig faldet omkring 15%, og det er derfor nærliggende at tænke: ”Øv, jeg gider aldrig investere igen!”

Her skal man dog huske på, at det er helt normalt, at aktier stiger og falder i værdi. Og jo færre aktier du ejer, jo højere selskabsrisiko har du, fordi din samlede investerings udvikling er afhængig af, hvordan dette ene selskab udvikler sig.

En god tommelfingerregel siger, at du min. bør have 10-15 aktier for at opnå god spredning og reducere selskabsrisikoen.

Markedsrisikoen kan du derimod ikke minimere ved at vælge mange selskaber. Men det er hele præmissen for at investere i aktier, at markederne bevæger sig op og ned.

Hvor stor andel af aktier ift. obligationer, du bør investere i, afhænger af forskellige forhold:

  • Økonomi
  • Risikoappetit
  • Formue
  • Indkomst
  • Tidshorisont

Husk, at risikoappetit er helt igennem individuel. Fordi din nabo eller bedste ven kun investerer i aktier, er det jo ikke sikkert, at du har samme tilgang til risiko. Som hjælp til at finde dit risikoniveau kan du prøve Nordnets digitale investeringsguide.

Investeringsguiden
Prøv vores digitale investeringsværktøj for at finde frem til lige netop din strategi. Det tager kun 5 minutter. Du finder Investeringsguiden her.

Hjælp til at finde de rigtige aktier til dit temperament

Udbuddet er enormt på aktiemarkedet, og der findes mange tusinde selskaber at vælge imellem. Jeg kan sagtens forstå, at man som ny investor har svært ved at navigere på aktiemarkedet. Selvom jeg selv har investeret i aktier i over 25 år, kan jeg også have svært ved at vælge og bliver hele tiden nysgerrig på nye selskaber.

Nogle gange føles aktiemarkedet som en kæmpe buffet af mad, men der er desværre også dårlig mad imellem, og det kan kræve lidt øvelse at lære at vælge ud fra sine præferencer fremfor at lade sig rive med at det, som er populært lige nu.

Nordnet har gjort det nemmere for dig at finde relevante aktier på vores aktieinspirationssider. Her har vi samlet aktierne i temaer. Det kan fx være teknologi, grøn energi, value og guld.

Hvad ville Warren Buffett sige?
Selvom du måske stadig føler dig som ny investor, kan der også være inspiration at hente i historiens største investeringsikon, Warren Buffett. Udover en exceptionelt succesrig investeringshistorik er Buffett også kendt for sine mange catchy one-liners om investering. Her er et par af de bedste:

– “Regel nummer 1: Tab ikke penge.”
– “Regel nummer 2: Glem ikke regel nummer 1.”
– “Vi bliver nødt til at investere hele livet.”
– “Markedet hjælper dem, der ved, hvad de laver, men det tilgiver ikke dem, der ikke gør det.”
– “Du behøver ikke gøre ekstraordinære ting for at få ekstraordinære resultater.”
– “Det er godt at lære af din egen erfaring, men også af andres.”
– ”I livet behøver du kun gøre et par ting godt og undgå store fejl. I investering er det det samme.”
– “Jo mindre forsigtighed andre viser, jo mere forsigtige skal vi være.”
– “Jeg er grådig, når andre er bange, og jeg er bange, når andre er grådige.”
– “Det bedste tidspunkt at købe en virksomhed er, når andre sælger den, ikke når de køber den.”
– “Kig ikke tilbage. Du kan kun leve fremad. Der er så meget fremad, at det ikke giver mening at tænke over, hvad vi kunne have gjort.”
– ”Investeringen skal have et rationelt grundlag. Hvis en virksomhed ikke forstås, er det bedre at undgå det. “
– “Usikkerhed er faktisk den langsigtede investors ven.”
– “Den bedste måde at blive rig på er ikke at tabe penge.”

Konklusion – er du klar til at fortsætte din investeringsrejse?

Jeg håber, at artiklen her har givet dig inspiration og lyst til at fortsætte din rejse som investor. Enten til nye investeringer eller til at få et nyt perspektiv på dem, du allerede har foretaget.

Hvis det stadig virker uoverskueligt at investere mere, vil jeg, som et sidste indspark, anbefale, at du overvejer at investere bredt via ETF’er eller investeringsfonde. Med dem opnår du nemlig spredning og følger et indeks, uden at du selv skal at tage stilling til de enkelte selskabers potentiale.

At investere langsigtet i brede indeks er, for de fleste mennesker, markant bedre end ikke at gøre noget. Især fordi rentes rente-effekten vil hjælpe dig med årene.

500.000 til 2 millioner på 25 år

Et eksempel på en bred, billig fond uden kurtage kan være Nordnet Indeks Global ESG.

Ved at indtaste et startbeløb på 500.000 kr., en tidshorisont på 25 år og en antagelse om et gennemsnitligt afkast på 6% om året i beregneren på vores hjemmeside, kan du her se, hvad det kan blive til:

Kilde: www.nordnet.dk – hvor du også kan lave din egen beregning.
Bemærk: Dette er ikke en prognose, og historiske afkast er ingen garanti for fremtidige afkast.

Andre blogindlæg, der kan være interessante for dig, som er ny investor:

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke et tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-03-25 08:36

Godt indlæg og fine begynderråd. Man skal dog huske at jo flere forskellige aktier man har, jo tættere kommer man på det gennemsnitlige afkast. Hvis man satser stort på 1 eller nogle få aktier vil der være potentielt meget større gevinst at hente, dog også med forhøjet risiko. Det er her hvor tidshorisont kommer ind i billedet. Hvis du ved at du KAN undvære pengene i 10+ år og ikke behøver at sælge på noget tidspunkt, så kan det være rigtigt godt at satse på nogle få rigtigt gode virksomheder og så blot ignorere kurssvingningerne. Men som helt ny i… Læs mere