Spring til hovedindhold

Hvordan opnår du bedst muligt afkast i fremtiden?

Den 4. maj 2021 offentliggjorde Rådet for afkastforventninger deres prognose for 2. halvår 2021. Den er desværre er ikke nødvendigvis god læsning for de investorer, der havde håbet på et højere forventet afkast i fremtiden.

I de fleste aktivklasser er forventningerne nedjusteret i forhold til seneste prognose, og det er kun for stats- og realkreditobligationer, at forventningerne ser lidt bedre ud i de næste 1-5 år.

Ændringer i forhold til den seneste prognose

Kilde: Rådet for afkastforventninger

Hvordan skal jeg forholde mig som investor?

Du skal først og fremmest finde ud af, hvordan din investeringsstrategi og risikoprofil skal være i fremtiden. Hvis du er meget forsigtig som investor og forventer at bruge dine penge om 3-5 år, så er udsigterne desværre ikke så gode, da Rådet for afkastforventninger forventer negativt afkast på -0,7% årligt på de mest sikre stats- og realkreditobligationer i de næste fem år.

Det betyder, at selvom du måske har 500.000 kr. stående kontant til negative renter, så kan du ikke ”bare” investere pengene sikkert og få et bedre afkast. Så for de mest forsigtige investorer med kort tidshorisont betyder det, at de skal acceptere et negativt afkast på op til -0,7% årligt på deres kontanter.

Forventet positivt afkast = risiko

Ja øv, du bliver som investor nødt til at acceptere risikofyldte aktiver for at kunne få et forventet positivt afkast de næste fem år. Heldigvis er det sådan, at de fleste investorer ikke skal bruge alle deres penge inden for de næste fem år, og derfor er der gode muligheder for at investere og få et positivt afkast på længere sigt.

Nedenfor viser vi tre eksempler på porteføljer med et forventet afkast ud fra de nye afkastforventninger på 1-5 års sigt. Alle beregninger er efter omkostninger til investeringsfondene, men før kurtage og skat. Porteføljerne er kun til inspiration og skal ikke ses som konkrete anbefalinger.

Bemærk dog at som Nordnet-kunde kan du investere uden kurtage i alle Nordnet Indeksfondene.

Lav risiko med 65% obligationer og 35% aktier

Forventet årligt afkast efter omkostninger: 1,86%
ÅOP: 0,40%
Risiko (volatilitet): 8,26%

Middel risiko med 40% obligationer og 60% aktier

Forventet årligt afkast efter omkostninger: 3,38%
ÅOP: 0,42%
Risiko (volatilitet): 11,38%

Høj risiko med 100% aktier

Forventet afkast efter omkostninger: 5,34%
ÅOP: 0,29%
Risiko (volatilitet): 14,96%

Formueudvikling på 10 år med henholdsvis lav, middel og høj risiko

Kilde: Egne beregninger

Som det fremgår af ovenstående graf, så kan høj risiko betale sig på lang sigt, men som altid er intet gratis. Der er naturligvis betydelig større risiko i den røde graf (høj risiko) kontra den lyseblå graf (lav risiko).

Hvad du vælger som investor, er helt op til dig selv. Du skal som altid blot huske, at historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast, og at investering kan påføre dig tab.

Find hjælp til at lave din strategi og risikoprofil her via Investeringsguiden

Hos Nordnet har vi Investeringsguiden, som hjælper dig med at lave en konkret personlig anbefaling ud fra din økonomiske situation og risikovillighed. Læs mere omkring Investeringsguiden i denne blog.

Det tager kun fem minutter, så prøv den her.

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge værdipapirer.
Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.
Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke et tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast, og investering kan medføre tab

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer