Spring til hovedindhold

I Østen stiger solen op – skinner den over Kina i 2022?

Kina og emerging markets har haft det svært de seneste år sammenlignet med globale og især amerikanske aktier. Det store spørgsmål er nu: Gør Kina snart comeback?

I østen stiger solen op” er en salme skrevet af B. S. Ingemann i 1837. Jeg synes, sangen er utrolig smuk, og solen kan jo symbolisere mange ting: en ny dag, et nyt liv og en ny begyndelse.

Men hvorfor henviser jeg til en salme, når jeg skal se på selskaber i Kina?

Kina er en global supermagt mod øst, hvor jeg tror, der er stort langsigtet investeringspotentiale. Desværre for Kina har solen haft lidt svært ved at bryde igennem de seneste 5 år.

Sammenlignet med globale og især amerikanske aktier de seneste 5 år, har emerging markets og Kina haft det svært. Men ser vi på 2022, så er det som om, at flere investorer nu ser mere positivt på emerging markets og Kina. I 2022 er Kina i plus med ca. 2% sammenlignet med Danmark, hvor aktier er faldet ca. 8% (pr. 17. januar 2022).

Kursudvikling på Hang Seng (Hong Kong) de seneste 5 år

Kilde: Investing.com

Ovenstående graf viser med al tydelighed, at de store aktier notereret i Hong Kong har haft det meget svært de seneste 5 år, hvor afkastet har været meget tæt på 0.

Kursudvikling på S&P 500 de seneste 5 år

Kilde: Investing.com

Som det fremgår af grafen for S&P 500, så har en investering i det brede amerikanske indeks givet ca. 100% i afkast de seneste 5 år. En stor del af afkastet på S&P 500 kan tilskrives teknologiaktier som fx Apple, Microsoft, Amazon og Tesla.

Kursgraf på globale aktier uden emerging markets de seneste 5 år (ishares Core MSCI World)

Kilde: Nordnet.dk

Det brede globale aktiemarked har uden emerging markets givet ca. 80 % i afkast de seneste 5 år, illustreret ovenfor via ishares Core MSCI World.

Skal du investere i Kina nu?

Som graferne illustrerer, har Kina underperformet. Det store spørgsmål er naturligvis: Gør Kina snart comeback?

Kina har en politisk vision om, at der skal være mere ligestilling, og forskellen mellem rig og fattig skal være mindre i fremtiden. Reformer, politisk agenda og anspændt stemning mellem USA og Kina har sikkert betydet en del for de faldende kurser i de store kinesiske teknologiselskaber, som Alibaba, Baidu og Tencent, som alle er faldet ca. 50 % fra toppen.

Er du nysgerrig efter mere viden om de kinesiske reformer mod 2049, så har C Worldvide lavet et kort skriv, som du kan læse her.

P/E-værdier på udvalgte aktiemarkeder

Kilde: Siblis Research & MSCI Forward P/Es (yardeni.com)

Som det fremgår af ovenstående P/E-værdier, så ligger Kina på noget lavere forward P/E-værdier kontra andre globale aktiemarkeder. Kun Rusland er markant billigere i øjeblikket.

Ser vi på de største kinesiske aktier fra ishares MSCI China, så vægter cyklisk forbrug ca. 30 %, og top 10 ser således ud:

De 10 største aktier fra iShares MSCI China

Kilde: Nordnet.dk

Hvordan ser analytikerne på udvalgte kinesiske aktier?

Jeg har fra Marketscreener fundet analyser af de 7 største selskaber i ishares MSCI China. Helt overordnet må man sige, at analytikerne ser stort potentiale i de 7 selskaber, da langt hovedparten af dem siger ”køb”.

OBS: Husk, at analytikere ikke altid har ret. I 2021 sagde langt de fleste også køb på disse selskaber, og der tog de fejl.

Kilde: marketscreener.com pr. 17. januar 2022

Er du blevet interesseret i at investere i Kina?

Om solen står op på ny og skinner fra en skyfri himmel i Kina i 2022 vides ikke, men ovenstående kan måske give et indblik i det kinesiske marked.

Du har flere muligheder for at investere i kinesiske aktier:

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse, og er ikke et tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Inden du investerer i en fond, bør du læse prospektet, som er tilgængeligt hos fondsselskabet og central investorinformation, som du finder i ordreafgivelsesvinduet samt på fondens produktside på nordnet.dk.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer