Spring til hovedindhold

Langers Skarpe: TINA har igen taget styringen

Fra start september til start oktober dykkede det amerikanske aktiemarked 7-8 pct., og de europæiske og danske aktier blev trukket med ned. Siden starten af oktober, altså på knap tre uger, er de amerikanske aktier tilbage på en all-time-high. Et relevant spørgsmål at stille nu er: Hvad skete der lige der?

De negative fundamentale drivkræfter, som bankede aktierne ned i september, er nemlig ikke væk. De er tværtimod blevet forstærket. Men alligevel har aktierne gjort et stærkt comeback.

Vores bedste bud er, at TINA (There Is No Alternative To Stocks) igen har taget over, stik imod al logik. Investorerne har sagt til sig selv, ”Der er stadig ikke noget alternativ til aktier, så uanset om risikoen på aktierne fortsat stiger og stiger, så er det der, vi placerer pengene”.

Med til historien hører også, at de toneangivende aktieindeks møder solid modstand ved de lange glidende gennemsnit, og at det udløste et short squeeze, som fik ekstra brændsel af amerikanske producentpriser, som blev tolket positivt (men næppe er det).

Nu står vi i en situation, hvor den styrende amerikanske S&P future fredag aften testede all-time-high, og faktisk var på vej til at bryde op gennem det centrale pejlemærke. Et klart uge-luk over det tidligere historiske toppunkt ville af mange investorer blive opfattet som et klart købssignal. Men hen mod lukketid, kl. 22 dansk tid, faldt det amerikanske indeks alligevel tilbage under topmærket.

Det ændrer dog ikke ved, at de aktuelle 3. kvartalsregnskaber, som tikker ind for tiden, er klart bedre end ventet. Stigende råvarepriser, propper i logistikæderne og mangel på arbejdskraft har altså endnu ikke ramt de børsnoterede selskaber nævneværdigt.

For de store europæiske selskaber i Stoxx 600 Index ser analytikerne nu en overskudsvækst pr. aktie (EPS) på 48 pct. i forhold til samme (svage) kvartal sidste år, og det er solidt højere end for en måned siden med en forventning på 43 pct.

Ved seneste opgørelse den 19. oktober 2021 havde 19 Stoxx-600 selskaber aflagt 3. kvartalsregnskab, og 61 pct. af dem kom bedre ud end forventet mod den historiske norm på 51 pct. Men bundlinjen er, at hvis selskaberne fortsætter med at overraske positivt, kan det blive en vigtig positiv drivkraft for aktierne på den helt korte bane.

Underliggende ser vi dog fortsat ekstremt negative drivkræfter for aktiemarkederne

Og det er med en styrke, som vi ikke har set i mange år. I virkeligheden er det ufatteligt, at aktiemarkederne ikke allerede er på vej ned i et sort hul.

Kombinationen af at centralbankerne tilbagetrækker de stimulerende obligationsopkøb, udsigten til at de korte renter sættes op, stigende inflationsforventninger og vigende økonomisk vækst er en ekstremt negativ cocktail, som har de potentielle byggeklodser til at udløse et aktiekrak.

Dette billede er der ikke ændret på den seneste måned, og derfor tror vi fortsat på, at de seneste stigninger på aktiemarkedet er sidste del af festen. Nu er kun de sidste festdeltagere, der er bedøvede af høje promiller, med til at holde feststemningen oppe. Sådan er billedet i hvert fald, hvis man forsøger at holde hovedet koldt, og hvis man forholder sig til det, der sker i omverdenen.

Og det hele bliver selvfølgelig understøttet af alle de banker, der fortsætter med at sige til deres kunder, at de bare skal have is i maven, fordi aktierne nærmest vil fortsætte opad i al evighed.

Men tilbage til en status på festen

De næste uger kommer regnskaberne for 3. kvartal, og de vil sikkert overraske positivt for en stribe selskaber. Analytikerne venter i gennemsnit 53 pct. overskudsfremgang i de danske C20 selskaber i kvartalet. Mest fremgangsrige sektorer ventes at blive finans, industri og cykliske forbrugsvarer.

Egentlig minusvækst i overskuddet ses indenfor ikke-cykliske forbrugsvarer, hvor blandt andet Carlsberg kommer med regnskab i denne uge. Analytikerne venter et overskudsfald på 24 pct. for konkurrenten Anheuser Busch. Til gengæld ses overskudsfremgang på 46 pct. i Danske Bank, minus 25 pct. for GN Store Nord og minus 1 pct. i Novozymes.

Ugens vindere og tabere

For det første vandt de energirelaterede aktier, bl.a. Vestas, som følge af fortsat stigende energipriser.

For det andet vandt transportaktier, bl.a. Mærsk, Torm og NTG, som blev trukket frem af fortsatte propper i logistikkæderne, højere energipriser og et stærk comeback i de amerikanske transportaktier.

Og for det tredje vendte investorerne tilbage til de allerdyreste tech- og farmaaktier, og det løftede blandt andet ChemoMetec og cBrain på vores hjemmebane.

Morten W. Langer

Prøv Økonomisk Ugebrev FORMUE med handelsbeskeder på SMS og mail her. Første måned 1 kr.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer