Spring til hovedindhold

Last Christmas… så meget klogere kan man blive på et år.

2022 bliver et år, de fleste investorer hurtigst muligt vil forsøge at glemme alt om. Men hvad kan være lære et år med knuste hjerter på de finansielle markeder.

“Last Christmas, I gave you my heart / but the very next day, you gave it away”, sådan kan kærlighedens op- og nedture være hårde og ubarmhjertige – og sådan har alle os med kærlighed til aktiemarkederne også følt det i år.

Last Christmas så det hele nemlig meget lysere ud på aktiemarkederne. Men knapt var julen overstået, før en ny og barsk virkelighed meldte sin ankomst, og investorerne måtte sande, at de ikke længere svævede på en lyserød sky.

Sidste år på omtrent samme tid var det lidt under en måned siden, aktierne havde passeret en ny top; inflationstoget var så småt begyndt at rulle, uden at det for alvor var blevet bemærket af investorerne. Nu står vi her igen ved indgangen til et nyt år, og det bliver formentlig et helt andet ‘Last Christmas’, vi om et år kan kigge tilbage på.

Fra risikofrit afkast til afkastfri risiko

2022 bliver et år, de fleste investorer hurtigst muligt vil forsøge at glemme alt om. Aktier kom på korrektionskurs, men det var ikke den eneste risikofyldte aktivklasse, som fik kurssmæk. Obligationer gik fra risikofrit afkast til afkastfri risiko, og en 60/40 investor blev mindet om, at man nok kan forsøge at løbe og undslippe udfordringerne, men at der kun er meget få steder at gemme sig i vanskelige investeringsår.

Rentestigninger i turbofart

Last Christmas vidste vi ikke, hvor stor en udfordring inflationen var på vej til at blive. I løbet af foråret og den tidlige sommer fik vi et wakeup-call. Den amerikanske centralbank Federal Reserve, accelererede de korte renter fra 0-punktet til formentlig lidt over 4% efter december måneds beslutning. Retningen er set før, men i trafikken ville det blive takseret til en klar hastighedsoverskridelse og til et bødeforlæg.

Todelt Tesla

Undervejs har investorerne i C25 været næsten 30% nede. For Nasdaq Composite var det endnu værre. Elon Musk og Tesla kørte en overgang mere end 50% baglæns, og den pengepolitiske stramning har trukket risikotæppet og -lysten helt væk under tidligere aktiehimmelstormere.

Comeback til valueaktier

Last Christmas var det usynligt, men det er nu blevet tydeligt med et comeback til selskaber med en indtjening, som man kan regne hjem uden at stille sig helt ud på det yderste af vækstvippen og samtidig håbe på, eller regne med, ”dynamiske effekter”.

Last Christmas kendte vi ikke til behovet for den pengepolitiske opstramning efter 12 års ekstrem stimulans, hvor der oveni kom en covid-19 med finanspolitisk medvind, som gav mere vækstmedvind, men også synliggjorde, at ressourceudnyttelsen var meget høj. Ruslands aggression i Ukraine gav yderligere fart på de energipriser, som i en længere periode allerede havde været på vej frem. Vesten blev fanget på det forkerte ben: Travlt optaget af den grønne omstilling og sårbare med hensyn til forsyningssikkerheden.

Fossile brændstof var det nye sort

Last Christmas var investering i fossil energi no-go for de fleste. Det samme gælder for våbenaktier. 12 måneder senere er meget forandret; i hvert fald kortsigtet. Sort energi er blevet det nye sort; har været til numerolog og går nu under betegnelsen ”forsyningssikkerhed”, mens våbenindustrien nu investeringsmæssigt hedder ”Forsvarsindustri”. Fra minus til plus; negativt til positivt.

2022 so last year, snart!

Last Christmas glædede vi os til 2022. Nu er 2022 snart so last year. Og heldigvis. Aktier og obligationer er faldet meget, og det har en betydning for, hvordan investorerne vil blande deres investeringsaktiver i fremtiden. På den ene side smerter kursfald her og nu. Samtidig betyder disse fald, at det forventede fremtidige afkast er dramatisk forbedret. Investorerne behøver nu ikke længere at betale for at låne penge ud til kreditværdige stater, men kan få meget betydelige afkast ved at give kreditter til virksomheder, boligejere og stater med selv en fornuftig kreditværdighed.

60/40 blandingen af aktier/obligationer har gode muligheder for at give et fornuftigt afkast de kommende år. Enten via et solidt obligationsafkast, solide løbende afkast eller fordi aktiemarkedet genfinder sine ben at stå på efter en hård medfart i 2022.

”Vi er ovre det værste”

Hvordan bliver 2023 så økonomisk? Tjah, hvis man beskuer året der kommer i en investeringsoptik, bliver det formentlig bedre end 2022. Måske endda bedre end et langsigtet afkast som for en 60/40 investor har været over 8 % de seneste mange år. Det kan man se i figuren herunder og læse meget mere om her.

Kilde: Charlie Bilello: https://twitter.com/charliebilello/status/1573683627375951878. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast.

Investorerne tror og håber, at vi er ovre det værste; at rentestigninger er ved at være indarbejdet i aktiemarkedet, og at inflationen inden længe vil begynde at falde meget mærkbart og give plads til at amerikanske centralbankrenter topper, og i løbet af 2023 på et tidspunkt igen bliver sat ned. Det er illustreret i rentestrukturen (prisen på penge rangeret efter løbetid). Samtidig er behovet for at sejle ind i den meget sikre USD-havn ved at aftage. Det viser, at investorerne er mindre stressede.

Inden længe, og før sidste søndag i advent, vil jeg dele mine tanker om temaer, som jeg forventer vil komme til at optage investorerne i 2023. Hold øje med den, og ”tip en tyver”. Her er lidt opvarmning.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer